Skip to main content

Več kot 130 zadovoljnih podjetnic odšlo z novimi znanji in izkušnjami

| PR

Včeraj pozno popoldne se je na Gospodarskem razstavišču zaključil celodnevni dogodek za ženske podjetnice z naslovom Nadgrajujemo zanje in delimo izkušnje. Na dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 130 podjetnic, so bili predstavljeni in nagrajeni najboljši poslovni modeli podjetnic začetnic, velik poudarek pa je bil na mreženju, predstavitvah izdelkov in storitev podjetnic ter pridobivanju novega znanja in izmenjavi izkušenj.

29 podjetnic s svojimi poslovnimi modeli prepričalo komisijo

Prvi del dogodka je bil namenjen predstavitvam poslovnih idej podjetnic začetnic pred komisijo. SPIRIT Slovenija je julija letos objavil Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2019. »Nanj so se lahko prijavile podjetnice začetnice, ki so v letu 2019 registrirale svoje podjetje in uspešno zaključile ABC usposabljanje, ki ga je organiziral SPIRIT Slovenija. Če se bodo s svojo predstavitvijo poslovnega modela uvrstile med prvih 30 najbolje ocenjenih, bodo prejele finančna sredstva. S tem smo želeli podjetnicam začetnicam omogočiti stabilnejši začetek poslovne poti, pa tudi spodbuditi inovativnost in tržno usmerjenost poslovnih modelov,« je uvodoma pojasnila mag. Mojca Skalar Komljanc, ki na SPIRIT Slovenija vodi program ženskega podjetništva. Komisijo  je s svojimi predstavitvami uspešno prepričalo 29 podjetnic, ki so na dogodku prejele pogodbo o sofinanciranju. Sledila je predstavitev knjige Svoboda – breme ali privilegij?, avtorice Andreje Comino, ki je udeleženkam odstrla resnične zgodbe o lepotah in tegobah svobodnjaških poklicev.  Popoldanski del dogodka pa je minil v znamenju mreženja, predstavitvi izdelkov in storitev podjetnic ter pridobivanju novih znanj in izmenjavi izkušenj.

 Popoldanski del dogodka pa je minil v znamenju mreženja, predstavitvah izdelkov in storitev podjetnic ter pridobivanju novega znanja in izmenjavi izkušenj.

Udeleženke je s svojo uspešno zgodbo o sivki - Souvenir Lavande Belvedere Izola navdušila Vera Mrak, ki je dejala: »Moje delo je moja pravljica. Že od malih nog sem želela ustvarjati svoj posel, zdaj pa to počnem že tri desetletja. Seveda uspeh ne pride sam, brez vztrajnosti, poguma in trdega dela ter seveda podpore najbližjih, ga ne bi bilo.« V nadaljevanju je Sašo Palčič, direktor podjetja Madwise, udeleženkam predstavil skrivnosti in obilo koristnih nasvetov za vzpostavitev dobre spletne strani, ki jo bodo njihove stranke oboževale in z veseljem kupovale. Uradni del dogodka pa je zaključila Nina Štefe, poznavalka sodobnih trendov v trženju, ki je ustvarila enega bolj prepoznavnih Instagram profilov v Sloveniji – Čas za kavo - ki je razkrila, kako lahko podjetnicam pri poslu pomagajo socialna omrežja in jim podala nekaj uporabnih trikov in nasvetov. Dogodek je zaokrožil nastop skupine Bepop, ena od njihovih članic je bila ena od 29 podjetnic, ki je pred komisijo predstavila svojo poslovno idejo. Udeleženke so bile z dogodkom, tako s samo organizacijo, vsebinami in samim  mreženjem, izjemno zadovoljne in si želijo ponovnega druženja ter še več uporabnih vsebin.

Dogodek sta pripravila SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. SPIRIT Slovenija že vse od leta 2016 izvaja aktivnosti za podjetnice. Tako je do leta 2018 intenzivno spodbujal brezposelne ženske s terciarno izobrazbo k vključevanju v podjetništvo, torej samozaposlitev oziroma ustanovitev lastnega podjetja. Skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodom za zaposlovanje RS in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo je v tem času s programi podjetniškega usposabljanja in subvencijo podjetnicam začetnicam v višini 5.000 EUR podprl 1261 brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki so se v istem obdobju tudi samozaposlile. V letu 2019 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prekinilo s subvencijami. SPIRIT Slovenija in DOBA fakulteta pa sta pripravili spletni program podjetniškega usposabljanja za podjetnice začetnice »ABC podjetništva,« in jim omogočiti priložnost za razvoj podjetniških kompetenc.

Fotografije: Drumlife Production

******

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si