Skip to main content

Obeti za okrepitev sodelovanja med slovenskimi in jordanskimi poslovneži dobri

| PR

Včeraj je v Ljubljani potekal slovensko jordanski poslovni forum, na katerem je več kot 40 udeležencev prisluhnilo priložnostim za skupna poslovna sodelovanja med Slovenijo in Jordanijo, v nadaljevanju pa so potekali tudi poslovni pogovori med slovenskimi in jordanskimi udeleženci, ki sta jih obe strani ocenili kot zelo obetavne.

V Sloveniji se te dni pod okriljem SPIRIT Slovenija mudi 22-članska delegacija jordanskih gospodarstvenikov, ki bo danes in jutri obiskala tudi nekaj podjetij, in sicer Gorenja, Plastike Skaza, Podkrižnik, Kozmetike Afrodita ter Rogaške Slatine.

Foto: arhiv MZZ

Udeležence je uvodoma pozdravila Tanja Drobnič iz SPIRIT Slovenija, ki je dejala, da državi že tradicionalno dobro sodelujeta na različnih področjih družbenega in gospodarskega življenja, zato obisk predstavlja podlago za nadaljevanje medsebojnega poslovanja in investicij. »Potenciali za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenjo in Jordanijo se ne kažejo le v povečanju blagovne menjave pač pa tudi na področju prenosa znanja, tehnologije, skupnega nastopa na tretjih trgih in investiranja

Mag. Dobran Božič, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve je v nadaljevanju navedelargumente za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Jordanijo, ki jih s svojo strateško pozicijo in prijateljskimi odnosi v regiji ter odprtim tržnim gospodarstvom predstavlja ta država. »Državi se zavedata tudi pomena krepitve sodelovanja med pristanišči v obeh državah, pristaniščem Koper in Aqaba, ki predstavljata okno obeh držav v svet.«

Foto: arhiv SPIRIT SLovenija

Jordanija slovenskim podjetjem s svojim strateškim geografskim položajem predstavlja odskočno desko za »zalivske države« in za druge države arabskega polotoka, je poudaril predsednik JEBA, Jordanskega poslovnega združenja Jamal Badran. Podjetjema obeh držav vzpostavitev in krepitev poslovnih sodelovanj olajšajo številni sporazumi tako v javnem kot zasebnem sektorju, ki sta jih podpisali državi, je dejal.

Jordanija ima edinstveno geografsko lego in razvijajoče se poslovno ter naložbeno okolje predvsem zaradi varnosti, stabilnosti in miru. Poleg tega ima dobro infrastrukturo in napredne storitve na vseh področjih in sodobno zakonodajo ter velike investicijske spodbude in ugodnosti, je v nadaljevanju pojasnil vodja delegacije, Ali Murad, častni konzul Slovenije v Jordaniji.

Sledila je predstavitev jordanskega in slovenskega poslovnega okolja ter priložnosti za skupna sodelovanja. Sledili so individualni pogovori med udeleženimi slovenskimi in jordanskimi podjetji. Dogodka sta se udeležila tudi Slovenca jordanskih korenin Omar Naber in svetnik v Državnem zboru Samir Khalil ter častni konzul Jordanije v Sloveniji, Samir Amarin.

Danes in jutri bo delegacijaobiskala nekatera slovenska podjetja, in sicer si bodo ogledali Hotel Paka v Velenju, Gorenje, Vilo Herberstein, podjetje Podkrižnik, Kozmetiko Afrodita, Hotel Sava v Rogaški Slatini in Hotel Aleksander.

******

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si