Skip to main content

SPIRIT Slovenija tudi letos na mednarodno-investicijskem sejmu CIFIT 2019 v Xiamnu na Kitajskem

| PR

Pred kratkim se je kitajskem mestu Xiamen zaključil mednarodno-investicijski sejem CIFIT 2019 (China International Fair for Investment & Trade), na katerem je bila tradicionalno prisotna tudi SPIRIT Slovenija. Na svojem razstavnem prostoru je vsem zainteresiranim predstavljala slovensko poslovno in investicijsko okolje ter investicijske priložnosti naše države.

Letošnji strateški naslov sejma je bil CIFIT (China International Fair for Investment and Trade) – BRIC (Belt & Road Investment Congress). Vodilne vsebinske teme so bile osredotočene na poslovne učinke, investicijske politike in varstvo okolja v promociji obojestranskega prenosa neposrednih tujih investicij.

Teme so bile integrirane v predstavitve, forume in seminarje, B2B  projektna srečanja, high - end protokolarna srečanja in različne investicijske dogodke. Vse  spremljevalne aktivnosti na sejmu so tudi letos potekale v luči glavne kitajske gospodarske strategije »New Silk-road Development Iniciative.« Na njej so znova poudarili velik pomen gospodarskega sodelovanja in razvoja vzdolž »nove svilnate ceste« ter pripravljenost Kitajske na pomoč državam na tej poti, predvsem na področju izgradnje infrastrukture ter krepitve gospodarskega in trgovinskega sodelovanja in pretoka neposrednih investicij iz Kitajske v države na Svilnati poti. Po novem gre za pobudo 17 + 1, saj se je nekdanji pobudi 16 + 1 medtem priključila tudi Grčija, zelo intenzivno pa se na vstop pripravlja tudi Italija.

Na sejmu je aktivno sodelovalo okrog 100.000 profesionalnih udeležencev, vključno z okrog 15.000 tujimi obiskovalci iz investicijsko-promocijskih agencij, poslovnih združenj in vladnih predstavnikov iz več kot 300 večjih kitajskih mest, ki so se imeli priložnost seznaniti z več kot 25.000 investicijskimi projekti.

SPIRIT Slovenija se tega sejma udeležuje še vrsto let, saj je za Slovenijo, ki je aktivna udeleženka Iniciative 17 + 1 s Kitajsko in leži na Svilnati poti zelo pomembno, da se takšnem sejmu redno pojavlja.

Predstavnik agencije, dr. Zoran Stamatovski, MBA, je imel na razstavnem prostoru agencije številne sestanke in srečanja s predstavniki različnih kitajskih institucij ter kitajskimi podjetji, ki se ukvarjajo s posredovanjem pri investicijah ter sodelovanjem kitajskih podjetij s podjetji iz CEE regije na področju mednarodne trgovine. Agencija udeležbo na CIFIT 2019 ocenjuje kot obetavno, saj je naša držav kot lokacija za morebitne tuje investicije tudi letos pritegnila veliko zanimanja, zlasti za investicije v infrastrukturne projekte, logistiko in turizem, veliko je bilo tudi vprašanj glede možnosti skupnih projektov in partnerstev z vlado Slovenije.

Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

*****

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si