Skip to main content

Visoke tehnologije priložnost za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko

| PR

V okviru MOS v Celju je danes potekal slovensko-kitajski poslovni forum, na katerem so bile predstavljene številne priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Po zaključku foruma so sledili poslovni pogovori med udeleženimi slovenskimi in kitajskimi podjetji, ki sta jih obe strani ocenili kot obetavne.

Slovenija in Kitajska že od osamosvojitve Slovenije pred 28 leti krepita medsebojne odnose na vseh področjih, tudi na gospodarskem. »Naša agencija v želji, da bi spodbudili gospodarsko sodelovanje med Kitajsko in Slovenijo, izvaja aktivnosti že od leta 2007, ko smo s podpisi memorandumov o sodelovanju začeli graditi partnerske odnose s kitajskimi agencijami, do danes pa smo na tem trgu pripravili že vrsto gospodarskih dogodkov,« je ob otvoritvi poslovnega foruma povedala direktorica SPIRIT Slovenija Ajda Cuderman. Poudarila je, da je Kitajska za Slovenijo ključen azijski partner ter da obstaja med državama veliko odprtih priložnosti za krepitev blagovne menjave in investicij. Tudi slovenska podjetja se vse bolj zavedajo, da je Kitajska z 1,4 milijarde prebivalci odlična priložnost tako za prodajo njihovih izdelkov ali storitev, pa tudi za ustanovitev podjetja. Tako trenutno na Kitajsko izvaža 278 slovenskih podjetij, od teh jih ima 14 tam tudi svoja predstavništva, pri nas pa imamo 142 podjetij s itaskim kapitalom, je zaključila.

Slovensko kitajski poslovni forum na MOS

V nadaljevanju je predstavnik CCPIT-CICC Zhu Jiwei predstavil možnosti za skupno sodelovanje obeh dežel. »Cilj kitajskih podjetij je okrepiti sodelovanje in iskanje novih poslovnih priložnosti, razširitev sodelovanja ter podpis sporazumov o sodelovanju s Slovenijo.,« je dodal in izrazil upanje, da se bodo podjetja na današnjem forumu povezala in našla možnosti za skupne projekte.

»Slovenska podjetja so na kitajskem trgu zelo cenjena. Slovenija je s Kitajsko prednostno opredelila sodelovanje na področju visokih tehnologij, še posebej pa krepi sodelovanje na področju zimsko športne industrije za potrebe olimpijskih iger v Pekingu leta 2022,« je dodala Tanja Drobnič iz SPIRIT Slovenija.

Na dogodku je bilo med drugim tudi poudarjeno, da Slovenija podpira in aktivno sodeluje tudi v pobudi En pas, ena pot, s Kitajsko je podpisala memorandum o soglasju za vzpostavitev sodelovanja. Ta stremi k poglobitvi medsebojnega sodelovanja na področju investicij, gradnje infrastrukture, proizvodnje in drugih področjih. Poleg tega spodbuja sodelovanje na področju visoke tehnologije, medicine in varstva okolja, s čimer se bosta državi skupaj razvijali.

Po uradnem delu so potekali poslovni pogovori med udeleženimi slovenskimi in kitajskimi podjetji. Slovenski podjetniki ocenjujejo možnosti za širitev sodelovanja s Kitajsko kot obetavne, a tudi kot precej zahtevne, predvsem zaradi oddaljenosti, velikosti in drugačnosti trga.

Agencija je dogodek organizirala skupaj s svojim kitajskim partnerjem CCPIT (China Council for the Pormotoion of International Trade) in Veleposlaništvom Republike Kitajske v Ljubljani.

******

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si