Skip to main content

Uspešno prvo srečanje vseh udeleženk programa Podjetnost je ženskega spola

| PR

Javna agencija SPIRIT Slovenija je danes skupaj s partnerji organizirala prvo srečanje vseh generacij udeleženk programa Podjetnost je ženskega spola, s katerim želi država brezposelnim ženskam s terciarno izobrazbo kot bodočim podjetnicam podati osnovno podjetniško znanje in finančno spodbudo. V šestih generacijah se je usposabljanja udeležilo skupno 1500 žensk, skoraj 90 odstotkov pa jih je nato ustanovilo podjetje.

Današnji dogodek z naslovom Nova priložnost za uspeh so zasnovali kot sejem s predstavitvijo izdelkov in storitev udeleženk ter mreženjem, namenjen pa je bil udeleženkam vseh generacij programa.

Današnji dogodek so zasnovali kot sejem s predstavitvijo izdelkov in storitev udeleženk ter mreženjem, namenjen pa je bil udeleženkam vseh generacij programa.

Povod za začetek programa potreba po podjetniškem usposabljanju za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki se je pojavila na zavodu za zaposlovanje. "Program v celoti financira ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje pa zagotavljata subvencijo v višini 5000 evrov za vsako udeleženko," je pojasnila vodja programa mag. Mojca Skalar Komljanc na SPIRIT Slovenija. Sto ur trajajočega usposabljanja se morajo bodoče podjetnice udeležiti v celoti. Na njem med drugim spoznajo, kako zasnovati podjetniško idejo in kako pripraviti dober poslovni model, pridobijo pa tudi nekaj pravnih nasvetov. "Opremljene so s podjetniškimi znanji za novo podjetniško pot," je poudarila Skalar Komljančeva.

Trenutno usposabljanje zaključuje šesta generacija programa, ki se ga je doslej udeležilo okoli 1500 podjetnic. Letno izvedejo dve generaciji. Kot je dejala vodja sektorja za podjetništvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marlen Skarlovnik, smo Slovenci po enakopravnosti spolov glede višine plač visoko na lestvicah, po zgodnji podjetniški aktivnosti pa na njihovem repu. To, da v programu poleg gospodarskega ministrstva in SPIRIT Slovenija sodelujeta še ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje, omogoča ponudbo komplementarnih programov, je poudarila Skarlovnikova. Na uspešnost vključenih podjetnic so zelo ponosni, saj je skoraj 90 odstotkov sodelujočih v programu po njegovem zaključku ustanovilo svoje podjetje. "Samo deset odstotkov podjetnic prve generacije ne posluje več," je dodala.

Podjetnicam se je predstavila tudi Spot točka, kjer svetovalci prepoznajo izzive, s katerimi se soočajo podjetnice, in jim ponudijo prilagojeno pomoč.

Kot je povedala vodja sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na SPIRIT Slovenija Irena Meterc, lahko podjetnice po končanem usposabljanju koristijo tudi druge brezplačne podporne storitve, ki jih ponuja država. Med drugim lahko obiščejo eno od regijskih Spot točk, kjer svetovalci prepoznajo izzive, s katerimi se soočajo podjetnice, in jim ponudijo prilagojeno pomoč. "Če pa gre za inovativno poslovno idejo, ki ima potencial za hitro globalno rast, se lahko podjetnice vključijo v katerega od inkubatorjev ali tehnoloških parkov, kjer najdejo tudi podporo zunanjih mentorjev in specializirane delavnice za razvoj njihove poslovne ideje," je pojasnila.

Programa se je udeležila tudi Mateja Čibej, ki je ustanovila specializirano podjetje za izdelavo in prodajo nedrčkov za ženske, ki so zbolele za rakom dojk. Kot je povedala ji je program zelo pomagal pri ustanovitvi podjetja in zagonu poslovanja. "Vsaka podjetnica na začetku doživlja porodne krče, zato so vsi tovrstni nasveti dobrodošli," je dodala.

Podjetnice, ki so se udeležile programa, se ukvarjajo predvsem s storitvenimi dejavnostmi in lastno proizvodnjo izdelkov široke potrošnje. "Gre za podjetnice, ki ustvarjajo bodisi s svojim znanjem ali svojimi rokami. Ne gre za zelo inovativne prodorne projekte, ki pa so prav zaradi tega tudi manj tvegani," je še dodala Skalar Komljančeva.

Foto: SPIRIT Slovenija/LV

*****

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si