Skip to main content

Slovenski gospodarstveniki v Samarski regiji preverjali priložnosti za poslovno sodelovanje

| PR

Od 18. do 21. septembra je v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija potekal obisk slovenske gospodarske delegacije v Samarski regiji v Ruski federaciji. Sodelujoča slovenska podjetja so v regiji vzpostavila svoje prve poslovne stike, sedaj bodo sledili nadaljnji medsebojni pogovori na ravni podjetij.

Od 18. do 21. septembra je v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija potekal obisk slovenske gospodarske delegacije v Samarski regiji v Ruski federaciji.

Predstavniki Slovenije in Samarske regije so tako potrdili željo po krepitvi medsebojnih gospodarskih vezi, večina slovenskih podjetij v delegaciji pa je prvič vzpostavila stike z zanimivimi podjetji iz omenjene ruske regije in bo v prihodnje samostojno nadaljevala pogovore v smeri novih poslov v Ruski federaciji.

V delegaciji so sodelovali predstavniki podjetij FerroČrtalič, d. o. o., GeoCodis, d. o. o., IONEX, d. o. o., Mega M, d. o. o. in Prima sistemi, d. o. o., Razvojne agencije ROD Ajdovščina in dva predstavnika Državnega sveta RS.

delegacija je obiskala mesto Togliatti in AvtoVAZ, največjo avtomobilsko tovarno v vzhodni Evropi, ki danes proizvaja vozila znamk Lada, Renault, Nissan in Datsun.

Tako je 19. septembra v regionalni prestolnici Samara potekal rusko-slovenski poslovni forum z B2B pogovori, ki je naletel na široko zanimanje regionalnih podjetij, institucij in medijev. Po dogodku je sledil ogled Industrijskega parka Preobraženka in tamkajšnje tovarne nemške multinacionalke Bosch. Naslednji dan, to je 20. septembra 2018, je delegacija obiskala mesto Togliatti in AvtoVAZ, največjo avtomobilsko tovarno v vzhodni Evropi, ki danes proizvaja vozila znamk Lada, Renault, Nissan in Datsun. V Tehnološkem parku Žiguljovska dolina so potekale predstavitve pogojev za investitorje v več conah mesta Togliatti in plodni B2B pogovori z več tamkajšnjimi podjetji. Slovenski gostje so se seznanili tudi z delovanjem Rusko-slovenskega poslovnega kluba in Poslovnega inkubatorja v Togliattiju.

Okrogla miza v Togliattiju

Direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija mag. Gorazd Mihelič je povedal, da bo agencija informacije o poslovnih priložnostih v regiji posredovala slovenskim podjetjem, kot še eno priložnost za krepitev poslovanja z rusko regijo pa je navedel tudi možnost sodelovanja med obetavnimi zagonskimi podjetji.

16-članska slovenska delegacija na obisku v Samarski regiji.

Državni svetnik in izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček je v pogovoru z novinarji v Samari poudaril, da se blagovna menjava med Slovenijo in Samarsko regijo v zadnjem obdobju ponovno povečuje. Spomnil je, da je ruski trg na četrtem mestu po obsegu slovenskih tujih investicij. Priložnosti vidi tako v tradicionalno zanimivi avtomobilski industriji, kjer veliko obeta novejši razvoj AvtoVAZ-a, kot tudi na nekaterih drugih področjih, kjer rusko-slovenske vezi še niso tako močne – v delegaciji je bilo na primer več podjetij s področja informacijskih tehnologij.

Samarska regija z več kot tremi milijoni prebivalcev velja za eno od industrijsko razvitejših v Ruski federaciji. Že tradicionalno slovi po avtomobilski (AvtoVAZ, Togliatti) ter letalski in raketno-vesoljski industriji, dobro razvita področja so še informacijske tehnologije, energetika, petrokemična in prehrambna industrija ter metalurgija. Veliko priložnosti je tudi na drugih področjih, kot so kmetijstvo, turizem in proizvodnja manjših letal. Od leta 2017 regija ponovno doživlja gospodarsko rast in ima opazen presežek izvoza nad uvozom. Blagovna menjava med Slovenijo in samarsko regijo je leta 2017 znašala 13,2 milijona USD, kar je dvakrat več kot leta 2016, a še vedno manj kot leta 2014 (21,65 milijona USD).

 

Fotografije: arhiv SPIRIT Slovenija

******

Več informacij: Lidija Vinkovič  T: 01 589 18 75 M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si