Skip to main content

Vesoljske tehnologije za digitalno ekonomijo

| PR

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ruska državna družba za vesoljske aktivnosti - Roscosmos, VeleposlaništvoRuske federacije v RS in javna agencija SPIRIT Slovenija, vabijo k udeležbi na mednarodnem dogodku Vesoljske tehnologije za digitalno ekonomijo, ki bo potekalm med 18. in 20. aprilom 2018. Osrednji dogodek bo mednarodna konferencoa»Vesoljske tehnologije za digitalno ekonomijo«, ki bo 19. aprila 2018 v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju.

Konferenca bo večdimenzionalne narave. Digitalizacija in razvoj digitalne ekonomije pomenita horizontalno komponento ekosistema vesoljskih tehnologij, ki je sestavljen iz štirih glavniih stebrov razvoja: podjetja, ki delujejo na področju vesoljskih tehnologij in druga v njihovih verigah vrednosti, raziskovalno – izobraževalni steber, država kot pomembno podporno okolje in mednarodne institucije iz različnih področij vesoljskih tehnologij. Digitalne tehnologije so osrednja moč evropske gospodarske rasti. Digitalna ekonomija raste sedemkrat hitreje kot preostali del gospodarstva. Soustvarjanje novega ekosistema, ki temelji na inovacijah, je zelo pomembno, še posebej z vidika povezovanja inovativnih rešitev digitalne ekonomije z vesoljsko tehnologijo.   

Slovenija je v letu 2016 postala pridružena članica ESA, kar je izjemnega pomena predvsem za slovenska podjetja, da sodelujejo v programih razvoja vesoljskih tehnologij skupaj z evropskimi partnerji. Slovenska visokotehnološka podjetja so tudi v svetovnem vrhu pri razvoju inovativnih rešitev za mednarodne institucije in programe (NASA, Copernicus, Galileo,...).

Zato je še posebnega pomena, da tokratno konferenco organiziramo v sodelovanju z Roscosmos-om, državno družbo za vesoljske aktivnosti Ruske federacije, ki bo še dodatno prispevala k sodelovanju Slovenije in slovenskih podjetij z Rusko federacijo in njenimi podjetji in institucijami s področja vesoljskih tehnologij. Prav tako pa bo prispevala h krepitvi gospodarskega sodelovanja in tako k povečanju mednarodne menjave med obema državama.

Novinarska konferenca je predvidena v četrtek, 19. aprila 2018, ob 12.00 uri v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju.