Skip to main content

Sodobna lesena gradnja postaja vse bolj inovativna, drzna in prestižna

| PR

Pred kratkim se je v Mestu oblikovanja odvil izjemno dobro obiskan Gospodarsko arhitekturni forum z naslovom Turizem in les za novi svet. Na njem je več kot 250 udeležencev prisluhnilo priznanim tujim arhitektom in njihovim stvaritvam, v nadaljevanju pa so med slovenskimi podjetji in tujimi arhitekti potekala tudi poslovna srečanja.

V Sloveniji ohranjamo tradicionalna znanja o obdelavi lesa, obenem pa razvijamo tudi sodobne rešitve o inovativnih konstrukcijskih elementih in sistemih lesene gradnje, je uvodoma dejal Damjan Hočevar iz Direktorata za lesarstvo na MGRT. »Les je dokazano izjemno uporaben material za sodobno arhitekturo, saj se ga s pridom uporablja tudi na številnih področjih v klasičnem gradbeništvu, kjer to še nekaj časa nazaj ni bila običajna praksa, tako da sodobna lesena gradnja postaja vse bolj inovativna, drzna in prestižna

Več kot 250 udeležencev je prisluhnilo priznanim tujim arhitektom in njihovim stvaritvam. Fotograf: Miloš Horvat

Lesena gradnja v povezavi z inovativnimi turistično-poslovnimi idejami bi lahko predstavljala pomemben razvojno-ekonomski premik na področju turizma z visoko dodano vrednostjo v Sloveniji in regiji. O možnostih uporabe lesa v turizmu, svojih izkušnjah in primerih dobre prakse so govorili priznani tuji arhitekti.

Francoski arhitekt Marco Lavit www.atelier-lavit.compri svojem delu prisega na dialog z umetnostnimi obrtniki ter njihovo stilsko občutljivostjo. Pri arhitekturnem projektiranju daje prednost lesu, ki ga pogosto uporabi za ustvarjanje nenavadnih in inovativnih bivalnih struktur. Tako so lani oblikovali ekskluzivno drevesno hišo – hotelsko sobo v parku gradu v Raray-u v Franciji, kjer so jim bile v navdih ptice, ki gnezdijo v krošnjah dreves, ter serijo presenetljivih plavajočih objektov za hotel v Chateauneuf-du-Pape v Franciji. »Arhitektura in oblikovanje se pogosto razvijata vzporedno v svojem prizadevanju za doseganje bistvenih oblik. Rezultat takega pristopa k oblikovanju je nekakšna improvizirana produkcija, ki ne sledi trendom, temveč raje dovoli moči surovih materialov, da spregovorijo namesto objektov,« je dejal.

ECO-DOMAIN GCP – hotel z na vodi lebdečimi hišicami, Avignon, Francija, 2017

V nadaljevanju sta Adrianus Kil in Ronald Koster, nizozemska arhitekta (www.ro-ad.org) predstavila svoje projekte. »Radi delamo z lesom, ker je zdrav, lep in obnovljiv material. Naše arhitekturne projekte bi lahko opisali kot trajne in zabavne.« Z ustvarjanjem skušajo ustvariti največji možen pozitiven učinek, zato jih zanimajo sistemi, katerih del so stavbe, ki jih oblikujejo. Če lahko svoje oblikovanje integrirajo v ekološki, kulturni in socialni eko-sistem prostora, bo stavba dodala prostoru vrednost in postala v vseh pogledih bolj trajnostna.

Pompejus, Opazovalni stolp, Fort de Roovere, Halsteren, Nizozemska, 2017,

Omrežje arhitekture sta predstavila italijanska arhitekta Andreas Profanter in Christian Rottensteiner (www.noa.network). Noa* (network of architecture) služi kot oder ali platforma za arhitekte, oblikovalce interierja, grafične ali modne oblikovalce, pa tudi za glasbenike in zgodovinarje. Skupni cilj je kar najbolje uporabiti znanje strokovnjakov s posameznega področja. »Mlada skupina arhitektov in oblikovalcev raziskuje in preučuje interdisciplinarne metode oblikovanja, ki se neprestano razvijajo odvisno od narave in zahtev posameznega projekta. Zanje je značilno, da objekte celovito povežejo z naravnim okoljem.« Za hotel Hubertus v Valdaori in hotel Tofana v dolini Badia ter številne druge projekte so prejeli veliko nagrad.

Planinska koča Zallinger, Alpe di Siusi, Italija

Na drzno arhitekturno oblikovanje in sledenje tradiciji ter lesu kot vodilnemu materialu prisega italijanski arhitektka Sandy Attia (www.modusarchitects.com). V zadnjih letih so izvedli številne uspešne projekte na območju Južne Tirolske, med drugimi Visokogorsko kočo v Lappagu, Psihiatrični center v Bolzanu, Krožno cesto Bressanonen-Varna, Osnovno šolo s knjižnico v Bolzanu, Atelje s studijem Kostner v Castelrottu ter poslovno zgradbo Damiani Holz&KO v Bressanonu. Po vrsti domačih in mednarodnih priznanj so pridobili nove arhitekturne projekte v širšem geografskem prostoru, kar pomeni pomemben premik v obsegu del.

Gorska koča Edelrauthütte, Selva dei Molini-Lappago, 2016

»Pri arhitekturnem ustvarjanju je identiteta prizorišča zelo pomembna, zato je treba najprej poznati »genski zapis« prostora,« je prepričan Luis Rebelo de Andrade; portugalski arhitekt (www.rebelodeandrade.com). Pri svojem delu se ravna po dveh načelih: spoštovanje do naročnika  in spoštovanje do krajine. Ravno v uravnovešanju teh dveh komponent se izkazuje njegova učinkovitost in vsestranskost. »Arhitektura je multidisciplinarna dejavnost, kjer sta tehnična prefinjenost ter upravljanje stroškov bistvena parametra. Obenem pa ne smemo nikoli pozabiti, da je arhitektura tudi umetnost.,« je dejal. Predstavil je Tree Snake Houses v naravnem parku Pedras Salgadas, ki gostom ponujajo edinstveno doživetje, so tudi invalidom prijazne, odlično se zlivajo z okoljem, saj arhitekt pri svojem delu stavi na spoštovanje obstoječe krajine.

Foto: Snake Tree Houses, 2013, Pedras Salgadas, Portugalska

Na samem dogodku so bile zelo dobro obiskane tako imenovane kontaktne mize - individualni pogovori z gostujočimi arhitekti, avtorji projektov lesene turistične arhitekture.

Namen tovrstnih aktivnosti je zagotoviti podporo slovenskim lesarskim podjetjem pri vzpostavljanju neposrednih stikov s potencialnimi tujimi kupci in arhitekti ter s tem spodbuditi in jim olajšati prodor na tuje trge.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je že pred leti pričela usmerjeno in sistematično izvajati različne aktivnosti, s katerimi prispeva k večji prepoznavnosti slovenskih pohištvenih podjetij in slovenskega oblikovanja doma in v tujini. Na podlagi pozitivnih izkušenj z organizacijo in izpeljavo slovenskega nastopa na svetovni razstavi EXPO Milano 2015, skupinskih nastopov slovenskih lesarskih podjetij na sejmih v tujini, je uspešno izvedla tri razstave slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu v tujini Slovenia Design Showroom in šest Gospodarsko arhitekturnih forumov ter številne druge podobne dogodke.

Namen tovrstnih aktivnosti je zagotoviti podporo slovenskim lesarskim podjetjem pri vzpostavljanju neposrednih stikov s potencialnimi tujimi kupci in arhitekti ter s tem spodbuditi in jim olajšati prodor na tuje trge. Hkrati pa so dogodki namenjeni tudi seznanitvi stroke z aktualnimi prodajnimi, arhitekturnimi in oblikovalskimi trendi, koncepti in idejami na področju razvoja lesene gradnje in razvoja lesenih izdelkov na vseh področjih.

Gospodarsko arhitekturni forum je aktivnost Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorata za lesarstvo, ki jo izvaja SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Zavodom Big, Društvom lesarjev Slovenije in drugimi partnerji.

******

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975