Skip to main content

Na drugem Gospodarsko arhitekturnem forumu o lesenih interierjih

| PR

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil drugi Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju lesenih interierjev.

Na prvem Gospodarsko arhitekturnem forumu je beseda tekla o inovativnih pristopih k oblikovanju in gradnji lesenih hiš, dogodek pa je popestrila tudi razstava in podelitev nagrad Hiše sveta 2016, medtem ko je bil drugi tovrstni dogodek osredotočen na lesene interierje in oblikovanje prostorov kot izraz arhitekture v malem. Na njem so izbrani tuji arhitekti predstavili projekte lesenih interierjev, s katerimi želijo ustvariti boljši svet, z manj odpadki, nižjo onesnaženostjo in večjo porabo lokalnih surovin. Med 15. in 17. uro so se uspešno odvijali individualni pogovori z gostujočimi arhitekti, avtorji projektov lesenih interierjev, kasneje pa so potekala predavanja vrhunskih tujih arhitektov.

Več kot 150 udeležencev je prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju lesenih interierjev.

Uvodoma so bile potegnjene vzporednice z razstavo Stance (Sobe) na letošnjem milanskem Triennalu, kjer bilo izpostavljeno, da je interier že od nekdaj osnovni prostor raziskovanja za vsakega arhitekta, oblikovanje interierjev pa naj bi bilo tudi ključno za uspeh italijanskega oblikovanja kot gospodarske panoge. »Interier je rezultat opazovanja, kako arhitektura neposredno vpliva na življenje ljudi. V Sloveniji, deželi lesa, ki je v zadnjih dveh desetletjih doživela popoln propad pohištvene industrije, želimo in hkrati nujno potrebujemo spodbudo za razvoj pohištvenih znamk. To spodbudo smo tokrat poiskali pri tujih strokovnjakih za lesene presežke v arhitekturi,« je dejala Eva Prelovšek Niemela, ki je vodila dogodek.

Italijanski arhitekt Marcello Bondavalli, ki je skupaj z Nicolo Brenno in Carlom Albertom Tagliabue leta 2009 v Milanu ustanovil Studio wok, je predstavil funkcionalno zasnovo prostora, ki ga odlikuje fleksibilnost v času in uporabi. Vsi partnerji so vključeni v akademsko raziskovalno dejavnost na Politehniki v Milanu in predavajo ter vodijo arhitekturne delavnice na različnih italijanskih fakultetah. Prejeli so nagrado europan 11 in leta 2012 nagrado za mlade italijanske arhitekte na bienalu v Benetkah. Inovativno leseno zasnovo bara v prestižnem predelu Münchna, projekt Gamsei, gamsevo jajce, je predstavil arhitekt Fabian A. Wagner iz leta 2012 ustanovljenega Biroja Wagner iz Nemčije. Pred tem si je nabiral izkušnje v Rotterdamu in Hongkongu ter za svoje delo prejel številne odmevne nagrade, med drugim tudi nominacijo Nemškega arhitekturnega muzeja za DAM Preis 2017 in nagrado za mlade arhitekte BDA Architekturpreis Max40. "Dober interier je zame brezčasen in ustrezen," je dejal. "Največja inovacija pri uresničitvi tega bara je bil odprti koncept prostora, ki je zabrisal mejo med natakarjem, gostom in prostorom za skladiščenje. Takšen koncept lokala še ni bil nikoli uresničen, zato smo se zavedali tveganja, da zasnova v resnici ne bi delovala."

V nadaljevanju je portugalski arhitekt Jose Martines Silva iz Atelier Central Arquitectos predstavil projekt dermatološke klinike dr. Derm v bližini Lizbone, narejen po feng šuju, ki ga je pripravil za svojo sestro in naravni resort, ki ga delajo v bližini Lizbone. "To je prostor, ki je onkraj funkcionalnosti. V njem je mogoče razviti dar razumevanja, branja med vrsticami in risanja poezije. V takšnem prostoru nastane drugačna senzibilnost, ki pomaga materializirati idejo!" je opisal dober interier. V biroju je zaposlenih 12 arhitektov in oblikovalcev, ki poleg stavb in interierjev načrtujejo tudi celostne podobe blagovnih znamk. Od leta 1990 redno sodelujejo z največjimi avtomobilskimi znamkami pri oblikovanju njihovih predstavitev.

Nizozemski oblikovalec in arhitekt Paul van den Bergh iz arhitekturnega biroja Jvantspijker je poudaril, da pri svojem delu pogosto uporabljajo les, saj jim omogoča ustvarjanje topline znotraj urbanih prostorov. V biroju Jvantspijker deluje že od vsega začetka, od leta 2012. V sodelovanju z drugimi biroji so prejeli številne nagrade na natečajih in pridobili zanimive mednarodne projekte, med drugim oblikovanje kampusa NHTV Breda ter urbanistično oblikovanje kampusa v Rigi v Latviji in soseske Vogabyggð v Reykjaviku na Islandiji. "Snovati interier pomeni za nas oblikovati in razumeti prostor, kot urbano doživetje. Zanima nas raznolikost (javnega) prostora, mnogovrstna uporaba prostorov in večplastno doživetje, ki označuje urbanost. Vse te lastnosti se zrcalijo v naših interierjih. Poleg tega si prizadevamo oblikovati enotne trajnostne rešitve."

Sampsa Palva, oblikovalec in direktor mladega finskega biroja Studio Puisto Architects s Finske je dejal, da so lesene konstrukcije njegova strast in da se v prostem času pogosto odpravi v svojo počitniško hišico, kjer z lastnimi rokami obdeluje les.

Sampsa Palva, oblikovalec in direktor mladega finskega biroja Studio Puisto Architects s Finske je dejal, da so lesene konstrukcije njegova strast in da se v prostem času pogosto odpravi v svojo počitniško hišico, kjer z lastnimi rokami obdeluje les. Sam prisega na trajnostni in celostni pristop, ki se po njegovem mnenju obrestuje, tako je pri večini njihovih projektov moč najti domiselno oblikovane zelene javne površine. Med drugim je predstavil arktični hotel na drevesih - Leseni Dream hotel, ki ga pripravljajo in naj bi luč sveta ugledal do konca leta. Sanjski hotel je nastal kot nadgradnja priljubljenega Dream Hostla v industrijski stavbi v centru finskega mesta Tampere. Arhitekti so že pred tem projektom na javni delavnici razvili koncept začasnih nastanitev v praznih poslovnih in industrijskih objektih, kar je investitorja hostla tako navdušilo, da se je odločil svoje prostore povečati za eno etažo.

Nekaj zanimivih projektov je predstavil španski arhitekt Marc Alventosa Zaidin, soustanovitelj arhitekturnega biroja Alventosa Morell Arquitectes. Njihov biro je specializiran za gradnjo energijsko učinkovitih objektov, ki so za kar 70 % bolj energijsko učinkoviti, kot je to običajno, kar zmanjša stroške obratovanja in izboljša udobje. Večinoma so zgrajeni iz lesa. Udeležencem sta predstavila razstavni prostor blagovne znamke kuhinj Gaggenau v Barceloni, ki je oblikovan kot prostor doživetja in v katerem najdemo vse: od učenja kulinaričnih spretnosti, do preizkušanja in opazovanja oblikovnih rešitev razstavljene kuhinje. Prečiščeni prostor s skrbno izbranimi detajli omogoča tudi natančno pripravo hrane.

Predstavila sta se tudi francoska arhitekta Jean-Jacques Hubert in Antoine Santiard iz kreativnega biroja h2o architects iz Pariza. Njihovo delo zaznamuje nekaj prodornih in inovativnih realizacij, ki so v medijih obkrožile svet. Leta 2014 so prejeli nagrado Europe 40 Under 40, leta 2008 francosko nagrado Najap, bili so v ožjem izboru za nagrado First Building Award 2012. "V vsakem projektu skušamo ustvariti načrtovano dvojnost med točno določenimi ambienti in situacijami, kjer lahko nastanejo možnosti za prilagoditev. Ti na nek način neoblikovani prostori omogočajo iznajdljivost in kasnejšo preobrazbo.Dober interier omogoča kvalitetno uporabo, trajnost, udobje in kreativnost," sta pojasnila ob predstavitvi prenove stanovanja Arsenal v Parizu.

Zaradi ljubezni do rokodelstva, še posebej oblikovanja arhitekture v lesu, arhitekt Joshua Florquin svoje projekte notranje opreme že od vsega začetka oblikuje iz lesa. Arhitekturni biro Joshua Florquin Architects deluje med Parizom in belgijskim Gentom. Predstavil je projekta medicinskega centra in frizerskega salona v Parizu, slednji je še posebej izstopal po domiselnih rešitvah ureditve prostora.

Veliko zanimanja je požela predstavitev danskega arhitekta Hansa Keidinga, oblikovalca v podjetju Genbyg, ki je največje specializirano podjetje za prodajo recikliranih gradbenih materialov na Danskem. Rabljena vrata, okna in drugi materiali lahko zaživijo v novih stavbah, če jih previdno odstranijo, pretovorijo in uskladiščijo ter včasih tudi preoblikujejo. V zadnjem času so opazili večje zanimanje za celostno oblikovanje prostorov iz recikliranih elementov, zato so odprli oblikovalski biro Genbyg Design. Letos bodo odprli tudi svoj obrat za razrez lesa. Pohištveno industrijo želijo popeljati v novo dobo, ki bo temeljila na trajnostnih načelih recikliranja. Predstavila sta projekt prenove restavracije Väkst v Kopenhagnu, ki je dokaz za to, kako ustvariti kreativno rešitev iz starih, rabljenih materialov, brez da bi pri tem naredili kompromis pri oblikovanju. Vsi elementi v restavraciji imajo svojo zgodovino, kar prostoru daje organski in avtentičen izraz. 

Po predstavitvah priznanih tujih arhitektov je sledila še otvoritev razstave Leseni interierji in mreženje med udeleženci. Dogodek sta pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo v sodelovanju z Zavodom Big, Kreativnim centrom za les, Univerzo na Primorskem in Društvom inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana. Skupni cilj vseh partnerjev Gospodarsko arhitekturnih forumov je vzpostaviti čim več neposrednih kontaktov med slovenskimi podjetji in tujimi arhitekti ter projektanti, ki bodo krepili prodor slovenskih podjetij na zahtevne tuje trge.

V letu 2016 je SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo pričela z usmerjeno in sistematično iniciativo za večjo porabo lesa in ustvarjanje trga za lesne proizvode in storitve v Sloveniji in tujini, z namenom združevanja in povezovanja promocijskih aktivnosti na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter v mednarodnem prostoru. V okviru Iniciative za les 2016 bo krepila pomen in vključevanje industrijskega in trajnostno naravnanega oblikovanja pri razvoju novih izdelkov za doseganje višje dodane vrednosti v sektorju predelave lesa. Obenem pa tudi spodbujala vključevanje kreativnih industrij v inovacijske in trženjske procese lesno predelovalnih podjetij. V ta namen je bilo že organiziranih nekaj dogodkov, naslednji Gospodarsko arhitekturni forum na temo mala lesena turistična arhitektura bo v sredo, 16. 11. 2016, v Mestu oblikovanja Slovenija

Podpis pod fotografije: SPIRIT Slovenija/LV

******

 

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si