Skip to main content

Kitajska delegacija obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in obetaven

| PR

Tretji dan obiska Sloveniji je gospodarska delegacija iz kitajskega Ningbo obiskala Maribor, kjer jih je sprejel župan Andrej Fištravec. Kasneje so obiskali Poslovno cono Tezno in podjetje Tam Europe, popoldanski del obiska pa izkoristili za mreženje in iskanje poslovnih priložnosti podravskimi podjetniki. Kitajska stran je tridnevni obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in poudarila, da se je zaupanje za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom na ta način še povečalo.

Kitajske gospodarstvenike je zjutraj v Mestni hiši Rotovž sprejel župan Andrej Fištravec, ki je poudaril, da gre za pomembno delegacijo, saj je Ningbo poslovno eno najhitreje razvijajočih se mest na Kitajskem. Izpostavil je, da je za Maribor ključna zgodba razvoj maribosrskega letališča, za kar potrebujejo velikega igralca, kar Kitajska nedvomno je. Na njem bi bilo po njegovih besedah potrebno spodbuditi tudi razvoj logistike, Daljni Vzhod pa je po njegovem prepričanju idealen za to kombinacijo. "Konkurenčna prednost naše regije v primerjavi z ostalo Slovenijo je tudi v tem, da imamo državne ukrepe za Maribor z okolico, kjer potencialni investitorji lahko koristijo davčne olajšave in nekatere druge ugodnosti za privabljanje investitorjev,” je dodal.

Kasneje si je delegacija ogledala tudi območje Poslovne cone Tezno in med drugim obiskala družbo TAM Europe kot primer uspešnega vlaganja kitajskega kapitala v slovensko gospodarstvo. Popoldne je v Narodnem domu v organizaciji Mariborske razvojne agencije potekala predstavitev investicijskih priložnosti Maribora, na kateri je sodelovalo okoli 25 podravskih podjetnikov iz različnih sektorjev, ki jih zanima sodelovanje s kitajskimi partnerji.

Slovenija se je junija letos v Ningboju predstavila kot visoko tehnološka in inovativna lokacija v okviru centralne in vzhodne Evrope. Delovni program Ningbo week in Slovenija je pomembna priložnost za slovensko in mariborsko gospodarstvo,” je dejala Tanja Drobnič, vodja tega projekta na SPIRIT Slovenija. “Njihova investicijska strategija za srednjo in vzhodno Evropo je precej precizna. S podpisom Ningbo deklaracije so svojim podjetjem omogočili črpanje deset milijard ameriških dolarjev, a le ob sodelovanju s podjetji iz srednje in vzhodne Evrope. Naša agencija je skupaj z občinami in regionalnimi razvojnimi agencijami prišla do konkretnih investicijskih projektov, ki smo jih pripravili na način, kot to zahtevajo kitajska podjetja, in jih junija tam že predstavili. Na tokratnem obisku pa so Kitajci pri nas obiskali tista podjetja, ki so že izkazala konkretni interes. Od tu naprej je sodelovanje le še vprašanje časa." Kot je še povedala si na SPIRIT Slovenija želijo podjetnikom iz obeh držav omogočiti dolgoročno sodelovanje. "Da se bodo dejansko počutili varne, da bodo vedeli, da imajo državno podporo na slovenski in kitajski strani. Skupni cilj je seveda povečati investicije kitajskih podjetij v slovenska in obratno," je zaključila.

Vodja kitajske delegacije Xu Jianhua, sicer namestnik direktorja trgovinske zbornice Ningbo, je prve tri dneve obiska v Sloveniji ocenil kot učinkovite, posebej četrtkovo poslovno in investicijsko konferenco v Ljubljani. "Glede prihodnjega sodelovanja imamo visoka pričakovanja. V teh dneh smo uresničili zelo intenzivni poslovni program. Iskreno pričakujemo, da bo Slovenija prihodnje leto vrnila obisk in se udeležila Ningbo Expo 2017, saj smo se spoznali s številnimi slovenskimi podjetniki in imeli konkretne poslovne pogovore. Zaupanje za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom se je na ta način še povečalo," je poudaril po obisku Maribora.

Sicer pa je 60-članska delegacija gospodarstvenikov iz kitajskega mesta Ningbo svoj tridnevni delovni obisk po Sloveniji pričela z obiskom Ajdovščine in Kopra, kjer se je seznanila s tamkajšnjimi poslovnimi in investicijskimi priložnostmi, se srečala z lokalnimi podjetniki in obiskala tudi podjetji Pipistrel in Luko Koper. Včeraj pa je v Unionski dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani potekal poslovni in investicijski forum, s predstavitvijo poslovnih in investicijskih priložnosti v Sloveniji in v Ningbo ter na b2b pogovorih med slovenskimi in kitajskimi gospodarstveniki.

 

***********

 

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si