Skip to main content

Najboljši tuji investitorji so Sogefi Filtration, Optotek, Willy Stadler in Schenker

| PR

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na večerni prireditvi v Stari mestni elektrarni v Ljubljani prejela štiri podjetja: Sogefi Filtration, d. o. o. v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji; Optotek, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja; Willy Stadler, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja ter Schenker, d. d. v kategoriji logistični center (hub).

Najboljši tuji investitorji so Sogefi Filtration, Optotek, Willy Stadler in Schenker

Strokovna komisija, ki je izbirala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award, je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo vsaj 50 zaposlenih, poslujejo z dobičkom, imajo visoko bonitetno oceno ter dodano vrednost vsaj 35.000 EUR na zaposlenega in niso davčni neplačniki.

Obrazložitev strokovne komisije:

Prejemnik nagrade v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji je podjetje Sogefi Filtration, d. o. o. Na sliki Leopold Šmit, generalni direktor.

Prejemnik nagrade v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji je podjetje Sogefi Filtration, d. o. o. Tuji investitor je italijansko podjetje Sogefi spa. Glavna dejavnost podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 1993 in je v 100-odstotni lasti tujega investitorja, je proizvodnja zračnih in oljnih fitrov za osebne avtomobile. Manjši del proizvodnje predstavljajo filtri za gorivo, filtri za velike tovornjake in avtobuse ter delovne stroje, filtri po naročilu za različne namene (industrijska filtracija). Podjetje s 160 zaposlenimi ima okoli 30 milijonov EUR prodaje, celotno proizvodnjo izvozi in proda na tujih trgih, dodana vrednost na zaposlenega znaša 42.000 EUR. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja je podjetje Optotek, d. o. o. Na fotografiji je Iztok Dvoraček, CFO.

Prejemnik nagrade v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja je podjetje Optotek, d. o. o. Tuji investitor je Canon Ophthalmic Technologies (Canon Inc). Podjetje, ki razvija inovativne optične in laserske rešitve ter tehnologije v medicini, je bilo ustanovljeno leta 1990 in je v 73-odstotni lasti poljske podružnice japonskega Canona. Ima 58 zaposlenih, ustvari sedem milijonov EUR prihodkov letno, od tega več kot 90 odstotkov v tujini. Pri laserjih za zdravljenje očesnih bolezni ima okoli 15-odstotni svetovni tržni delež in od leta 2004 raste v povprečju za 15 odstotkov na leto. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 45.000 EUR. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je minimalno in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja je podjetje Willy Stadler, d. o. o. Na sliki je Willi Stadler, direktor.

Prejemnik nagrade v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja je podjetje Willy Stadler, d. o. o. Tuji investitor je nemško podjetje Willy Stadler GmbH & Co. KG. V podjetju se že več kot dvesto let ukvarjajo z obdelovanjem kovin, od začetkov z ročno kovanimi izdelki, prek ključavničarstva do jeklenih in lahkih kovinskih konstrukcij. Podjetje je ustanovilo podjetje Willy Stadler GmbH leta 1997 in je v njegovi 100-odstotni lasti. Podjetje ima 76 zaposlenih in 14 milijonov EUR prihodkov, od tega 65 odstotkov v tujini. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 50.000 EUR. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega visoko donosnost, tudi v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je minimalno in podjetje ima visoko napoved uspešnosti tudi v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji logistični center (hub) je podjetje Schenker, d. d. Na sliki je Valerija Špacapan Friš, direktorica.

Prejemnik nagrade v kategoriji logistični center (hub) je podjetje Schenker, d. d. Tuji investitor je nemško podjetje DB Mobility Logistics AG. Podjetje Schenker, d. d. je od leta 2002 v 100 % lasti mednarodne logistične mreže DB Schenker iz Nemčije. V podjetju, ki izvaja logistične storitve in letno ustvari 36 milijonov EUR prihodkov, od tega četrtino pri poslovanju s tujino, je 130 zaposlenih. Dodana vrednost na zaposlenega znaša nekaj manj kot 65.000 EUR. Podjetje posluje odlično, nima večjih likvidnostnih težav in obenem dosega nadpovprečno donosnost, v prihodnje ima napovedano dobro poslovanje. Bonitetna ocena skozi failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA.

Lani so priznanja prejela podjetja: Sumida Slovenija, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati; Hofer trgovina, d. o. o. v kategoriji veliko storitveno podjetje, pomemben zaposlovalec in investitor v regiji; Elrad International, d. o. o. v kategoriji reinvesticije in prejemnik sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij javne agencije SPIRIT Slovenija ter Količevo Karton, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije v Sloveniji.

Foto: STA