Skip to main content

Veliko priložnosti za poglobitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

| PR

Jaroslaveljska regija je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, je na današnjem slovensko-jaroslaveljskem poslovno investicijskem forumu, ki je potekal v ruskem mestu Jaroslavelj poudaril guverner te regije Sergej Nikolajevič Jastrebov. Dogodek je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlado jaroslaveljske regije, udeležili pa so se ga predstavniki 23 slovenskih in 100 ruskih podjetij, ki se te dni pod okriljem agencije mudijo v Jaroslavlju.

 

Slovensko jaroslaveljski poslovno investicijski forum

»Vlada jaroslaveljske regije si je v svoji strategiji socialnega in gospodarskega razvoja  za enega izmed svojih strateških ciljev zastavila, da bo regija do leta 2025 uvrščena med 20 gospodarsko najbolj razvitih ruskih regij ter med 10 z najboljšo kakovostjo življenja,« je uvodoma pojasnil guverner jaroslaveljske regije Sergej Nikolajevič Jastrebov. Dodal je, da je njihova regija z dobro investicijsko klimo in pogoji za poslovanje zelo privlačna za tuje investitorje, kar dokazujejo tudi številni že realizirani investicijski projekti s strani evropskih in azijskih podjetij. Med zadnjimi večjimi investicijami sta investiciji dveh farmacevtskih družb, in sicer izraelskega farmacevtskega generika Teva in japonske Takede. Izrazil je prepričanje, da bodo na račun današnjega dogodka poslovne povezave med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji hitreje in lažje stekle, večji preboj na tem področju pa pričakujejo že v naslednjem letu. “Podjetja iz naše regije zanima tudi investiranje v Slovenijo, predvsem jih zanimajo naložbe v farmacevtski sektor ozi prenos znanja, gradbene projekte, avtomobilsko industrijo in turizem. Slovenija bi bila lahko dobra odskočna deska za nastop podjetij iz jaroslaveljske regije v drugih državah EU,” je zaključil.

Tanja Drobnič in Sergej Nikolajevič Jastrebov

Ruska federacija tudi v letošnjem letu ostaja eden izmed prioritetnih trgov za slovenska podjetja, je dejala Tanja Drobnič iz Javne agencije SPIRIT Slovenija, vodja gospodarske delegacije v Jaroslavelj. »Naša agencija si skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo prizadeva, da podjetja ne bi iskala poslovnih priložnosti zgolj v Moskvi, v kateri je skoncentrirana vsa svetovna konkurenca, zato izvajamo vrsto aktivnosti, ki podjetja usmerjajo tudi v druga ruska mesta in regije, kjer je veliko neizkoriščenih priložnosti, saj verjamemo, da je rusko tržišče zelo obsežno in raznovrstno, zato lahko prav vsako podjetje na njem najde svojo tržno nišo.« Jaroslavelj in Slovenija sta si v marsičem zelo podobna, Slovenija za jaroslaveljska podjetja lahko predstavlja idealno vstopno točko na trg Evropske unije, Jaroslavelj pa za preboj v Rusko federacijo. »Vlada jaroslaveljske regije je usmerjena v financiranje razvojnih projektov, zato so inovativna in tehnološko napredna slovenska podjetja lahko pravi partnerji za prihodnje razvojne projekte tako v Jaroslavlju kot v Evropski uniji in širše,« je dodala.

Dogodka se je udeležilo več kot 100 jaroslaveljskih podjetij

V regiji veliko pozornost namenjajo razvoju investicijskih lokacij in industrijskih parkov, investitorjem pa ponujajo tudi številne spodbude, med drugim poskrbijo za vso potrebno informacijsko podporo, iskanje primernih lokacij, pospešeno pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj, jim dodelijo subvencije iz regionalnega proračuna in priznajo davčne olajšave od sedem do devet let za strateške investicijske projekte, je izpostavil Mihail Anatiljevič Žučkov, namestnik direktorja Direktorata za investicijsko politiko Jaroslaveljske regije. Poleg tega tujim investitorjem ponujajo tudi številne brezplačne storitve v okviru Sklada za podporo podjetništva omenjene regije.

Individualni pogovori med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

Celotna jaroslaveljska regija ima nekaj manj kot 1,3 milijona prebivalcev, od tega jih ima več kot polovica visoko ali višjo izobrazbo, po bonitetni oceni Svetovne banke pa je na osmem mestu v Ruski federaciji.Oblikovalo se je nekaj grozdov, ki uspešno delujejo: grozd strojegradnje in proizvajalcev avtomobilskih delov, farmacevtski grozd in turistični grozd. V celotni regiji je okoli 4000 podjetij, med temi kar 2365 velikih in srednje velikih podjetij, ki delujejo v industrijskem sektorju, ki je vodilna panoga v regiji. Intenzivno se razvija predvsem visokotehnološka strojegradnja, naftno-kemični kompleks, farmacija, prizadevajo pa si tudi za modernizacijo tradicionalnih dejavnosti. Močno so usmerjeni tudi v razvoj domačega turizma, zato na letni ravno v turizem investirajo 10 do 12 milijard rubljev, kot svojo konkurenčno prednost pa izpostavljajo tudi lokacijo blizu Moskve, ki predstavlja ogromno tržišče. Veliko priložnost za slovenska podjetja predstavlja tudi jaroslaveljski farmacevtski grozd v okviru vladne strategije Pharma 2020. Prav od farmacije si v regiji in tudi celotni Rusiji obetajo veliko. Trenutno je ruski farmacevtski trg vreden 16, 1 milijarde dolarjev, v naslednjih letih pa naj bi se ta številka podvojila. Pomemben segment regionalnega razvoja pa predstavlja tudi modernizacija ruralnih območij in investicije v agro industrijske komplekse v regiji.

Ob robu foruma so potekali tudi individualni pogovori med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji, med katerimi je bilo zaznati velik interes za skupna sodelovanja. Člani slovenske delegacije, ki se med 21. in 24. septembrom pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija mudi v Jaroslavlju, so včeraj obiskali industrijski park in številna podjetja v Jaroslavlju iz različnih sektorjev (gradbeništvo, elektronika, farmacija, telekomunikacije in turizem).

Individualni pogovori med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

V gospodarski delegaciji so predstavniki 23 podjetij iz različnih gospodarskih panog: proizvodnja strojne opreme, proizvodnja prikolic, elektro in elektronika, kovinsko-predelovalna industrija, gradbeništvo (proizvodnja plastike, stavbnega pohištva, opreme za kuhinje, proizvodnja in montaža ograj, nizke, visoke in vodne gradnje, eko gradnje), gradbeni inženiring (projektna dokumentacija in analize: statika, seizmološke, ipd.), informacijsko-komunikacijska tehnologija, inženiring in marketinške storitve, pravno svetovanje in zastopanje, predstavitev investicijskih priložnosti v slovenska podjetja ter turizem.

Alojz Kračun, direktor družbe Alba, ki se ukvarja s proizvodnjo posebnih tehtnic za farmacevtsko industrijo, pravi, da je za njih celotna Rusija, ne le jaroslaveljska regija, izredno zanimiv trg. Trenutno gre v Rusijo 15 odstotkov njihove prodaje, to številko pa želijo povečati na 50 odstotkov. Stavijo predvsem na svoj paradni izdelek, prenosne tehtnice.

Direktor družbe Cleangrad Jernej Zupančič pravi, da je v jaroslaveljski regiji precej priložnosti za družbo, ki se ukvarja opremljanjem bolnišnic in farmacevtskih obratov. Poleg bolnice je v regiji močna farmacevtska industrija, pravi. Sicer pa ima podjetje v Rusiji precej izkušenj, saj zdaj montirajo raziskovalni center v bližini Moskve, pred leti pa so delali tudi za največjega ruskega farmacevta Protek.

Navzočnosti na ruskem trgu si želi tudi družba Studio Alias, ki razvija posebne operacijske mize. Kot pravi Livio Emili iz te družbe, si želijo v Rusiji prodati med 30 in 40 miz, doslej pa v to državo še niso izvažali.

Podjetje za proizvodnjo opreme za živilsko, farmacevtsko in kemijsko industrijo Enoop je v Rusiji doslej navzoče preko posrednikov, zdaj pa si želijo samostojnega nastopa. Kot pravi Aleš Malik, lahko ruskemu trgu na področju živilske industrije med drugim ponudijo posebne posode za vakuumsko kuhanje sadja in zelenjave, na področju farmacevtske industrije različne specialne posode, kemijski industriji pa procesno opremo.

Direktor družbe EGP dr. Simon Žnidar pa bi v Rusijo investiral, če bi se to izkazalo za donosno. Jaroslaveljska stran je za to zainteresirana, vendar je pred morebitno investicijo potrebno pregledati trg, pravi direktor tega proizvajalca potiskane kartonske embalaže.

Člani slovenske godspodarske delegacije v Jaroslavelj pred Vlado jaroslaveljske regije

Obisk slovenske gospodarske delegacije v Jaroslavlju na javni agenciji SPIRIT Slovenija ocenjujejo kot izjemno uspešen, saj so partnerji iz jaroslaveljske regije pokazali zelo veliko zanimanja za slovenska podjetja in nekatere projekte, predvsem s področja farmacije in medicine.

*****

Jaroslaveljska regija je sicer ena manjših v Rusiji, bruto domači proizvod pa je nekje na ruskem povprečju. Kljub temu, da regija ni najbogatejša in največja v Rusiji se ponaša s tem, da je brezposelnih le okrog pol odstotka delovno aktivnih prebivalcev. Ponos regije pa je tudi to, da sta dva jaroslaveljska spomenika, Jaroslavu modremu in kapelica Gospe iz Kazana, upodobljena na bankovcu za 1000 rubljev, na drugem najvišjem apoenu ruske valute, iz Jaroslavlja pa je tudi prva ženska, ki je leta 1963 poletela v vesolje – Valentina Tereshkova. Iz regije pa je doma tudi snovalec znamenitega tanka T-34, ki velja za najbolj prepoznaven simbol 2. Svetovne vojne. Mesto Jaroslavelj s približno 650.000 prebivalcev in regija (1,4 milijona prebivalcev, ki ležita 250 kilometrov severovzhodno od Moskve, sta se začela razvijati v 20. letih minulega stoletja, ko so postavili prvo elektrarno in začeli s proizvodnjo sintetične gume za avtomobilsko in letalsko industrijo. Regija je zdaj industrijsko relativno močna, predvsem na področju lesno-predelovalne industrije, gumarstva in avtomobilske industrije, ima razvito tudi kmetijstvo, ponaša pa se tudi s peto največjo naftno rafinerijo v Jaroslavlju. Prednjačijo na področju pridelave krompirja, zelenjave in lana.

 

******

Podpis pod foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Objave v jaroslaveljskih medijih

http://www.yarregion.ru/Pages/news.aspx?newsID=4660

http://1yar.tv/ru/article/all/rubrics/society/51782

 

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si