Skip to main content

Za prodor na ameriški trg potrebni pogum, kakovost, dobra storitev in follow up

| PR

Včeraj so se iz ZDA vrnili predstavniki 15 podjetji, ki so se udeležili gospodarske delegacije v organizaciji AmCham Slovenija in Javne agencije SPIRIT Slovenija. V sedmih dneh so obiskali tri mesta - Cleveland, Akron in Pittsburgh ter se srečali s predstavniki več kot 60 podjetij, sprejeli so jih tudi predstavniki mestnih oblasti, poslovnih pospeševalnikov, v okviru obiska pa so obiskali tudi svetovna sedeža korporacij Goodyear in Westinghouse. V neuradnem delu so se srečali s predstavniki slovenske skupnosti, med katerimi so uspešni poslovneži, ki bi z veseljem poslovali in pomagali domovini.

Predstavniki podjetji so bili z delegacijo zadovoljni, ustvarili so številne konkretne povezave in se zavedli pomena vzpostavitve osebnega kontakta in zaupanja za sklenitev konkretnega posla.

Cleveland, Ohio, 12. in 13.maj 2014  - Srečanje s slovensko poslovno skupnostjo, poslovni zajtrk, srečanje z županom Frankom G. Jacksonom, B2B sestanki

Mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham Slovenija je v uvodu izrazila izjemno zadovoljstvo, da je izhodišče delegacije prav Cleveland in se zahvalila za izjemno gostoljubje vsem uspešnim ameriškim podjetnikom s slovenskimi koreninami: »Slovenija se mora zavedati izjemnega potenciala in bogastva, ki ga ima v vas, vezi so že ustvarjene, moramo jih le bolj negovati in nadgraditi tudi z večji gospodarskim sodelovanjem«.  

Jože Kokal, predsednik S-ABA je v nadaljevanju podprl AmCham Slovenija v prizadevanjih za povezovanjem in omenil, da bodo slovenska podjetja tudi na podlagi uspeha v tujini lahko pripomogla k uspehu Slovenije in njenemu gospodarskemu razcvetu. Poudaril je, da so slovenska podjetja dobrodošla v Clevelandu in omenil izjemno veliko poslovnih priložnosti, ki jih nudijo vsi uspešni poslovneži - predstavniki slovenske diaspore v ZDA.

Bernardine R. van Kessel, direktorica International Business Attraction Team Northeast Ohio iz Clevelada je predstavnikom slovenskih podjetij omenila pomembnost poslovnega povezovanja s peto najmočnejšo industrijsko regijo v ZDA, ki pokriva trg 11,5 milijona prebivalcev in ima močno polimerno, avtomobilsko ter letalsko industrijo. Poleg tega je v zvezni državi Ohio privlačno nizka davčna stopnja, ki je tretja najnižja davčna stopnja v ZDA. V okolici Clevelanda je sedem poslovnih inkubatorjev ter v svetu uveljavljena specifična na medicino vezana industrija. V tem delu delujejo kar štirje medicinski grozdi, ki povezujejo industrijo, razvoj medicine in medicinske opreme ter bolnišnice.

V nadaljevanju je ameriškim podjetjem mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo pri Javni agenciji Spirit, predstavil investicijske možnosti in priložnosti v Sloveniji.  Jurček Žmauc, generalni konzul R Slovenije, ki je aktivno pomagal pri organizaciji poti v Clevelandu je potrdil prepričanje, da je pomembno, da slovenska podjetja pridejo v ZDA, sploh v Cleveland in navežejo oseben stik, kajti poslovanje v ZDA se gradi ravno na zaupanju.

Joe Cimperman in Michael Polensek, člana mestnega sveta v Clevelandu, oba slovenskega rodu, sta dejala: »Slovenija je naš prvi izbor za poslovno povezovanje«.

Popoldne je slovenske podjetnike in gospodarstvenike sprejel župan mesta Clevelanda, Frank G. Jackson. Delegaciji se je iz New Yorka pridružil Emil Gaspari, poslovnež in uveljavljen predstavnik slovenskih podjetij na ameriškem tržišču.

Akron, Ohio, 13. in 14.maj 2014 - Podpis sporazuma med AmCham Slovenija in mestom Akron, obisk poslovnega pospeševalnika, B2B sestanki.

Člani delegacije so bili na sprejemu mesta Akron, kjer je bil podpisan sporazum o sodelovanju na področju gospodarskega razvoja in pomoči podjetjem pri vstopu na ameriški in slovenski trg med AmCham Slovenija z mestom Akron.

Mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham Slovenija je v imenu AmCham Slovenija podpisala Sporazum o sodelovanju na področju gospodarskega razvoja z Robertom Y. Bowmanom, predsednikom Akron Development Cooperation, ki zastopa mesto Akron, Ohio. Cilj obeh partnerjev je, da vzajemno omogočita podjetjem, ki vstopajo s pomočjo obeh partnerskih organizacij, lažji vstop na trg. Tako bo  slovenskim podjetjem omogočen lažji vstop na ameriški trg, prav tako pa ameriškim podjetjem vstop na slovenski trg in pomoč tistim, ki bi želela v Sloveniji ustvariti center za Centralno in Vzhodno Evropo.

Ob tej priložnosti je Robert Y. Bowman povedal, da se ameriška podjetja premalo zavedajo pomena trgov in potenciala Evrope, prav tako pa dodal, da lahko ker je bil sam že večkrat v Sloveniji zatrdi, da je lahko Slovenija izjemno izhodišče za vstop na trge Centralne in JV Evrope.

Ajša Vodnik je izrazila zadovoljstvo, da lahko tudi na pomembnem ameriškem trgu, ki je zahteven, slovenska podjetja s pomočjo AmCham Slovenia in partnerjev od sedaj dobijo t. i. »soft landing« in to s podporo ljudi, ki poznajo Slovenijo, kakovostjo slovenskih podjetij in so nam zelo naklonjeni. 

Gospodarski delegaciji se je pridružil Gregg P. Cramer, podpredsednik Gospodarske zbornice Akron (Greater Akron Chamber) in predstavil poslovno okolje mesta Akron ter ključne industrije, ki so močno povezane z razvojem mesta: polimerna, avtomobilska ter letalska. Delegacija je obisk nadaljevala v Podjetniškem pospeševalniku mesta Akron (Akron Global Business Accelerator). Dr. Anthony Margida, direktor pospeševalnika je s svojim timom predstavil  enega najbolj uspešnih podjetniških pospeševalnikov v tem delu ZDA.

Sam. D. DeShazior, namestnik direktorja za gospodarski razvoj mesta Akron, ki je že obiskal Slovenijo je dejal, da je Ljubljana zanj eno najljubših mest in da lahko v marsičem primerja obe mesti predvsem pa veliko delavnost ljudi v Akronu, kjer imajo veliko industrijsko dediščino gumarskih velikanov.

mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham je ob tem izjavila: »Rezultati pospeševalnika v Akronu so impresivni. V zadnjih petih letih so podjetja v pospeševalniku ustvarila 181 milijonov $, 639 delovnih mest, pridobila 86 milijonov investicijskih sredstev, kar jih umešča med top 20 pospeševalnikov v ZDA. To je tudi argument, da AmCham Slovenija poveže in omogoči slovenskim podjetnikom vstop v tako ambiciozna in v uspeh usmerjena okolja«.

Slovenska podjetja so imela priložnost slišati o izkušnjah podjetji v pospeševalniku iz prve roke predvsem pa so bila zanimiva poslovna srečanja. Popoldne je delegacija obiskala eno izmed najbolj pomembnih podjetij v državi Ohio, globalni sedež podjetja Goodyear, ki samo v Akronu zaposluje 3000 ljudi, sicer pa kar 68.000. Podjetje pa je pomembno tudi za Slovenijo, saj imajo regionalni sedež in eno od svojih 52 tovarn prav v Sloveniji. 

Pittsburg, Pennsylvania,15. in 16.maj 2014 - Poslovna konferenca, odprtje častnega konzulata Republike Slovenije, obisk SNPJ, obisk globalnega sedeža Westinghouse, B2B .

Poslovna delegacija je nadaljevala obisk v Pittsburghu, ki je v ZDA peto gospodarsko najbolj rastoče mesto, z izjemno poslovno infrastrukturo, dinamičnim okoljem za uspešno poslovno delovanje na ameriškem trgu ter pogoji za prijazno in kakovostno življenje. Na poslovni konferenci, ki so jo organizirali skupaj s Pittsburgh Regional Alliance, sta Petra Mitchell, častna konzulka Republike Slovenije ter Suzi Pegg, predstavnica Regional Alliance predstavili poslovno okolje vzhodnega dela države Pennsylvania ter izpostavili bogato tradicijo proizvodnje v mestu Pittsburgh in njegovo dinamično poslovno okolje, ki ponuja številne priložnosti .

mag. Ajša Vodnik, direktorica AmCham Slovenija, mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje investicije pri javni agenciji SPIRIT Slovenija, sta predstavila Slovenijo, investicijske priložnosti in poslovno okolje v Sloveniji, Gorazd Renčelj, ekonomski svetovalec Veleposlaništva Republike Slovenije v ZDA, pa je več kot 30 ameriškim poslovnežem, ki so se v nadaljevanju udeležili tudi B2B srečanj, predstavil ameriško-slovensko poslovno sodelovanje.

B2B srečanj so se udeležila ameriška podjetja, ki imajo interes delovati v Sloveniji ali pa imeti slovenske partnerje. Sestankov se je udeležilo nekaj večjih energetskih, proizvodnih in high- tech in inženirskih podjetij. Med drugim tudi lastnik in predsednik Millcraft Investments Jack B. Piatt in podpredsednik podjetja John Paul Jones, ki že ustanavlja joint venture s slovenskim podjetjem Grah Automotive. Poudarila sta, da je lahko taka investicija odlična osnova za ustvarjanje zaupanja in s tem tudi novih investicijskih priložnosti. 

mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija,  je ob tem povedala: »Veseli me, da smo v sodelovanju s Petro Mitchell, častno slovensko konzulko v Pittsburghu in ob podpori Gorazda Renčelja, ekonomskega svetovalca na slovenskem veleposlaništvu v ZDA uspeli identificirati ustrezna podjetja na ameriški strani, saj so bili potencialni poslovni partnerji na obeh straneh pripravljeni na pogovore in odprti za priložnosti.« 

dr.Božo Cerar, veleposlanik Republike Slovenije v ZDA je pozdravil delegacijo in poudaril: »Tovrstne delegacije zagotovo dokazujejo ameriškim partnerjem, da imamo odprte, dinamične in ambiciozne podjetnike. Poleg tega prispevajo k gospodarski uveljavitvi Slovenije v ZDA, izkazovanju interesa za sodelovanje  in vzpostavljanju močnejših ekonomskih povezav Slovenije in ZDA«.

V večernem delu se je delegacija udeležila otvoritve častnega konzulata, kjer so jih častni govorniki posebej pozdravili in poudarili, da mora biti naslednji korak podobna poslovna delegacija ameriških poslovnežev v Slovenijo.

Slavnostne otvoritve častnega konzulata Republike Slovenije v  Pittsburghu, kjer je mesto častne konzulke prevzela Petra Mitchell, se je udeležilo več kot 100 ljudi, med njimi tudi, William Pedutto, župan mesta Pittsburgh, Danny Roderick, predsednik in CEO korporacije Westinghouse, dr. Božo Cerar, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, Jurček Žmauc, konzul republike Slovenije v Clevelandu ter mnogi drugi eminentni gostje iz gospodarskega, akademskega in političnega življenja mesta Pittsburgh.

Zadnji dan poslovne delegacije, ki jo je organizirala AmCham Slovenija skupaj z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, so člani delegacije obiskali globalni sedež podjetja Westinghouse. Nagovoril jih je Ron Lewis, podpredsednik korporacije odgovoren za Ameriko in nove projekte. Med drugim je poudaril, da je Nuklearna elektrarna Krško pomembna lokacija in da zelo cenijo izjemno znanje, ki ga imajo slovenski inženirji in podjetja. Poudaril je pomen proaktivnosti slovenskih podjetij, ki bi lahko z znanjem, kot ga imajo postali vključeni v dobaviteljske verige velikih multinacionalk.

Kot zadnji uradni obisk pa so se člani delegacije srečali z  SNPJ (The Slovene National Benefit Society (SNPJ), ki je neprofitna vzajemna zavarovalnica. Ustanovljena je bila leta 1904, tako da prav v tem letu praznuje pomemben jubilej. Za počastitev ustanoviteljev so zadržali slovenske inicialke, ki pomenijo Slovenska Narodna Podporna Jednota, nekoč je bila namenjena slovenskim imigrantom v ZDA, danes pa je pomembna zavarovalnica, ki ves dobiček zaradi svoje narave vzajemnosti vrača ameriški družbi v obliki prostovoljstva, štipendij in nepovratnih sredstev. 

SNPJ je danes ena najbolj naprednih ameriških vzajemnih zavarovalnic.

Joe Evanish, predsednik SNPJ,  je na srečanju s predstavniki delegacije povedal: »Vesel sem, da je vaš zadnji obisk pri nas, nas na Slovenijo vežejo pomembne vezi in ponosni smo, da je slovenstvo vtkano v naše bistvo

Nekaj odzivov predstavnikov slovenskih podjetji:

Marko Drobnič, predsednik uprave, Talum, d. d. “ Na ameriški trg je potrebno priti, ker je še toliko bolj kot v Evropi pomemben oseben kontakt in vzpostavljanje zaupanja. Za uspeh je pomembno biti prisoten in spoznati potencialnega partnerja. Raziskovanje trga z osebno noto prinaša večje možnosti za uspeh. Konkretno vlogo, večjo kot v Evropi, pri iskanju partnerjev pa imajo tudi pospeševalniki, zato sem vesel, da spoznavam njihove predstavnike in njihovo strategijo.

Marjan Žargi, glavni direktor, MZK Elektro, d. o. o. “Ta poslovna delegacija je vsakemu podjetniku v delegaciji odprla veliko vrat. Celo več, spoznali smo, da imajo v ZDA osebni kontakti in dogovori veliko težko, zato je osebna prisotnost na tem trgu ključna za uspeh.”

Matej Feguš, glavni direktor, Donar, d. o. o.  “Ta delegacija je dokazala, kakšen izjemen gospodarski potencial je na voljo preko uspešnih podjetnikov slovenskega rodu v Clevelandu, ZDA. Srečali smo se z uspešnimi podjetniki slovenskih korenin, ki želijo pomagati Sloveniji, so navdušeni nad inovativnimi izdelki, ki smo jih predstavili in tudi to je ena izmed poti za razvoj slovenskega podjetništva.”

Samo Gazvoda, vodja razvoja pri TECOS je ob obisku v Akronu povedal:»Ohio in Pennsylvania s svojim močnim industrijskim zaledjem res omogočata veliko priložnosti slovenskim podjetjem. Vsi v delegaciji smo navdušeni nad odprtostjo in pripravljenostjo na povezovanje, sodelovanje in vsako srečanje na tej poslovni poti nam omogoči zelo konkretne poslovne pogovore, kar zagotovo ustvarja izjemno pozitivno vzdušje v delegaciji«.  

mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje investicije pri Javni agenciji Spirit, je izrazil veliko zadovoljstvo s potekom delegacije, saj je prepričan, da bo prav proaktivnost  slovenskih podjetji pri vstopu na tako pomemben trg kot je ZDA prinesla uspeh in dolgoročne rezultate.

Glavna organizatorja poslovne delegacije v ZDA sta bila  AmCham Slovenija in Javna agencija SPIRIT SLovenija. Podporniki delegacije bili še Veleposlaništvo Slovenije v ZDA, US Embassy in Slovenia,  S-ABA in CEED.

 

 

******

 

Več informacij:

Lidija Vinkovič,  T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si

Nina Irt, T: 08 205 13 51, M: 030 646 088, E: nina.irt@amcham.si