Skip to main content

Arhiv novic 2017

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja pod okriljem SPIRIT Slovenija na poslovnem forumu v Budimpešti

V okviru investicijske strategije Kitajske za Centralno in Vzhodno Evropo (16+1) je danes v Budimpešti potekalo 6. srečanje predsednikov vlad držav Centralne in Vzhodne Evrope in Kitajske. Ob robu dogodka se je odvijalo poslovno srečanje za podjetja iz teh držav, ki so se ga pod okriljem SPIRIT Slovenija udeležili tudi predstavniki več kot 20 slovenskih podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Izbranih in nagrajenih deset najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej

Včeraj je bilo v okviru skupnega projekta javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada (SPS) »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj,« izbranih in nagrajenih deset najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej. Najboljše ekipe so prejele 500 EUR za nadaljnji razvoj svoje podjetniške ideje, januarja prihodnje leto pa bodo na srečanju, na katerem bodo ekipe poročale o stanju svojega projekta, napredku v zadnjih dveh mesecih ter viziji prihodnjega razvoja, izbrali tri najbolj perspektivne ter jih še dodatno nagradili.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna srečanja slovenskih prehrambnih podjetij s ključnimi francoskimi kupci

V Parizu so se pred kratkim zaključila individualna srečanja petih slovenskih prehrambnih podjetij s ključnimi francoskimi kupci, veletrgovci, distributerji, centralnimi nabavami za trgovine na drobno, specializiranimi trgovskimi verigami, delikatesami in uvozniki. Udeležena slovenska podjetja so bila s pogovori izjemno zadovoljna, saj je povpraševanje potencialnih francoskih poslovnih partnerjev po njihovih izdelkih bistveno preseglo njihova pričakovanja.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Nova knjiga o družinskem podjetništvu v Sloveniji

EY Slovenija predstavlja že četrto knjigo o družinskem podjetništvu v Sloveniji. Več družinskih podjetij se trenutno sooča z izzivi prenosa lastništva in upravljanja na drugo generacijo, za zmanjševanje tveganja lahko podjetja sestavijo družinsko ustavo. S podporo Javne agencije SPIRIT Slovenija bo knjiga skupaj s prvimi tremi izdajami odslej dostopna tudi v slovenskih knjižnicah, s čimer zbirka postaja del slovenske nacionalne identitete.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najboljši tuji investitorji so podjetja Titus, Isokon, LPKF in Kuehne + Nagel

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje investitorje, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na današnji večerni prireditvi v Dvorani pod zvezdami v ljubljanskem Lutkovnem gledališču prejela štiri podjetja: Titus, d. o. o., Dekani, v kategoriji najboljši zaposlovalec v regiji; Isokon, d. o. o., Slovenske Konjice, v kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji; LPKF, d. o. o., v kategoriji raziskovalno-razvojna naravnanost in odlični poslovni rezultati ter Kuehne + Nagel, d. o. o., v kategoriji logistični center.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Bliža se investicijska konferenca v Londonu

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in Britansko slovenske gospodarske zbornice ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo bo 1. decembra 2017 v Londonu (Velika Britanija ) potekala investicijska konferenca. Na njej bo med drugim predstavljeno slovensko poslovno in investicijsko okolje, priložnosti v posameznih sektorjih, primeri dobrih praks, okrogla miza ter mreženje.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V četrtek zvečer bodo znani najboljši tuji investitorji leta

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo letos že dvanajstič po vrsti podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji. Na dogodku, ki bo v četrtek, 16. novembra 2017, ob 20. uri, v ljubljanskem Lutkovnem gledališču (Dvorana pod zvezdami), bodo priznanja Invest Slovenia FDI Award podeljena najboljšim v naslednjih štirih kategorijah: najboljši zaposlovalec v regiji, dolgoročna prisotnost v regiji, raziskovalno-razvojna naravnanost in uspešni poslovni rezultati ter logistični center.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na navtičnem sejmu METS v Amsterdamu tudi 20 slovenskih podjetij

Na 30. sejmu navtične industrije in opreme METS (Marine Equipment Trade Show), ki se je danes pričel v Amsterdamu, svoje izdelke in storitve pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru predstavlja 20 slovenskih podjetij. Sejem velja za največji in najpomembnejši sejem za navtično opremo in opremo marin na svetu, letos naj bi si ga po pričakovanjih organizatorjev ogledalo več kot 23.000 obiskovalcev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Podjetju Špica international podeljena nagrada ITM Izvoznik leta 2017

Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM), ki poteka pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija je z včerajšnjo svečano podelitvijo diplom uspešno zaključila že deseta generacija slušateljev. Na dogodku je bil simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2017, podjetje Špica international, d. o. o., ki je bil izbran med udeleženci prvih osmih generacij programa ITM.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na sejmu Ambient tudi tri okrogle mize: o nišnih lesenih izdelkih za hotelsko in navtično industrijo ter lesarskih izzivih

Javna agencija SPIRIT Slovenija si s svojimi aktivnostmi prizadeva storiti pomemben korak naprej k večji prepoznavnosti slovenskih pohištvenih podjetij in slovenskega oblikovanja doma in v tujini. Tako bodo v okviru sejma pohištva in druge notranje opreme Ambient Ljubljana potekali trije dogodki za lesarska podjetja. In sicer dve okrogli mizi o nišnih lesarskih izdelkih: v sredo, 8. novembra 2017, na temo Pohištvo za hotele – globalna priložnost za slovensko lesarstvo, v petek, 10. novembra 2017, pa na temo Leseno pohištvo in interierji za navtiko, medtem ko bo v četrtek, 9. novembra 2017, posvet z okroglo mizo z naslovom Izzivi v lesarstvu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

S premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa do večje konkurenčnosti turistične ponudbe

Včerajšnji gospodarsko arhitekturni forum je minil v duhu inovativne uporabe lesa za kreativni turizem. Več kot 120 udeležencem so mednarodno uveljavljeni arhitekti iz tujine na primerih dobre prakse prikazali, kako je s premišljenim načrtovanjem uporabe lesa pri gradnji turističnih objektov in opremi interierjev moč dvigniti vrednost in konkurenčnost turistične ponudbe.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Vabilo za posredovanje interesa za sodelovanje in vstop v dobaviteljsko mrežo britanskega podjetja in trgovin HALFORDS

SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z britanskim podjetjem Halfords in ob podpori Veleposlaništva RS v Londonu vabi zainteresirana slovenska podjetja k posredovanju interesa za udeležbo na predstavitvi in individualnih pogovorih z vodjo nabave britanskega podjetja Halfords. Dogodek (t.i. Sourcing Event in individualni sestanki) bomo organizirali predvidoma v prvi polovici leta 2018, v Ljubljani (natančen datum bo določen naknadno).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Digitalno gospodarstvo priložnost za slovensko-rusko poslovno sodelovanje

Sodobne tehnologije in digitalne inovacije podjetjem po vsem svetu ponujajo nove možnosti za izboljšanje poslovanja, širitve na tuje trge in mednarodno poslovno povezovanje. Povezovanje na področju digitalnega gospodarstva je bila tema današnjega Slovensko-ruskega poslovnega foruma, ki je v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija potekal v okviru 1. sejma inovativnih digitalnih rešitev Feel the Future v Celju.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na forumu o aktualnih razvojnih trendih v lesarstvu

Lesno predelovalna industrija je globoko v digitalizaciji, je bilo včeraj zvečer slišati na lesarskem forumu z naslovom Napredno v lesarstvu. Na dogodku, ki je potekal v okviru Meseca oblikovanja, so mednarodno uveljavljeni strokovnjaki z različnih področij lesarstva ter predstavniki hitro rastočih lesarskih blagovnih znamk razpravljali o aktualnih razvojnih trendih v lesarstvu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Med Slovenijo in Rusko federacijo je obilo priložnosti za sodelovanje na področju inovativnih digitalnih tehnologij

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija se te dni v naši državi mudi delegacija predstavnikov ruskih podjetij in institucij s področja inovativnih digitalnih tehnologij. Danes so se člani delegacije na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko udeležili okrogle mize na temo Ustvarjamo digitalno prihodnost, jutri pa bodo prisotni tudi na slovensko ruskem poslovnem forumu z individualnimi poslovnimi srečanji, ki bo potekal ob robu sejma Feel The Future v Celju.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V okviru Meseca oblikovanja tudi dva lesarska dogodka

Javna agencija SPIRIT Slovenija si že vrsto let z različnimi aktivnostmi prizadeva storiti pomemben korak naprej k večji prepoznavnosti slovenskih pohištvenih podjetij in slovenskega oblikovanja doma in v tujini. Tako bo v okviru Meseca oblikovanja v prostorih Mesta oblikovanja organizirala dva lesarska dogodka. V sredo, 18. oktobra 2017, ob 18. uri bo potekal lesarski forum z naslovom Napredno v lesarstvu, v četrtek, 19. oktobra 2017, prav tako ob 18. uri pa še gospodarsko arhitekturni forum z naslovom Les za kreativni turizem.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja v Moskvi iščejo priložnosti za sodelovanje na področju inovativnih digitalnih tehnologij

Delegacija slovenskih podjetij in institucij, ki se te dni mudi v Moskvi, se je včeraj v Inovacijskem centru Skolkovo udeležila mednarodnega foruma Odprte inovacije (Open Innovations), danes pa bo obiskala ruski Sklad za razvoj spletnih pobud, s katerim bo Javna agencija SPIRIT Slovenija podpisala memorandum o sodelovanju.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Osem slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na Mednarodni poslovni forum CEE AUTOMOTIVE FORUM 2017 v Prago

Javna agencija SPIRIT Slovenija 16. in 17. oktobra 2017 organizira izhodno gospodarsko delegacijo slovenskih podjetij na Češko. V tem času se bo 13 predstavnikov osmih slovenskih podjetij udeležilo dvodnevnega mednarodnega poslovnega foruma CEE AUTOMOTIVE FORUM 2017 v Pragi in imelo individualne sestanke z vodilnim menedžmentom svetovnih avtomobilskih proizvajalcev in podjetji ter združenj avtomobilske industrije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja bodo v Ruski federaciji predstavila inovativne tehnološke rešitve

Čez nekaj dni pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v Moskvo odhaja delegacija podjetij in institucij, ki bo 16. in 17. oktobra 2017 obiskala Inovacijski center Skolkovo in Sklad za razvoj spletnih pobud. Člani delegacije se nadejajo novih poslovnih stikov in vzpostavitve poslovnega sodelovanja na področju inovativnih tehnologij. Obisku slovenskih podjetij v Moskvi bo 19. in 20. oktobra 2017 sledil povratni obisk iz Ruske federacije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski investicijski projekti so se uspešno predstavili nemški poslovni javnosti

Pred kratkim se je v Münchnu zaključil največji evropski investicijsko-nepremičninski sejem EXPO REAL 2017, na katerem se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT predstavilo sedem tržno najbolj zanimivih investicijskih projektov. Po mnenju nosilcev investicijskih projektov je prisotnost na sejmu nujna tako zaradi promocije kot tudi za ohranjanje in vzpostavljanje stikov z obstoječimi in novimi poslovnimi partnerji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija skupaj s podjetji in institucijami v Inovacijski center Skolkovo v Ruski federaciji po nove priložnosti

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija 16. in 17. oktobra 2017 v Rusko federacijo odhaja delegacija slovenskih podjetij in institucij, kjer bodo med drugim obiskali Inovacijski center Skolkovo. Rusko mesto inovativnih tehnologij, ki deluje s podporo države, stoji na obrobju ruske prestolnice ob glavni moskovski obvoznici in je sodobni znanstveno - tehnološki center, posvečen razvoju in komercializaciji novih tehnologij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešno zaključen obisk slovenske gospodarske delegacije v ruski regiji Vologda

Pred kratkim se je v Slovenijo vrnila 18 članska delegacija slovenskih podjetij in institucij, ki se je pod okriljem SPIRIT Slovenija med 18. in 19. septembrom 2017 mudila v regiji Vologda v Ruski federaciji, ki po gospodarski rasti sodi med vodilne ruske regije. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo z obiskom, saj so si izmenjali kontakte s številnimi zainteresiranimi tamkajšnjimi podjetji in se pogovarjali o možnostih ter idejah za poslovno sodelovanje v prihodnje.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Osveščanje podjetnikov s področja prenosa lastništva tudi na letošnjem MOS

SPIRIT Slovenije je skupaj z Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor danes na MOS izvedla strokovno predavanje na temo pravni vidik v procesu prenosa lastništva družinskih podjetij. Predavanje je bilo organizirano v sklopu aktivnosti osveščanja lastnikov družinskih podjetij o pomenu pravočasne priprave in različnih tehnikah prenosa podjetja na naslednike.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na prvem raziskovalnem srečanju podjetij s tujim in mešanim kapitalom o umetnosti iskanja in razvoja pravih sodelavcev

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v okviru programa Nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom včeraj v ljubljanskem hotelu Radisson Blu Plaza pripravila prvo raziskovalno srečanje na temo iskanja in razvoja pravih kadrov. Udeležilo se ga je več kot 30 vodilnih in vodstvenih kadrov iz podjetij s tujim in mešanim kapitalom, ki so prisluhnili vrhunskim domačim in tujim praksam na tem področju.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Skupna predstavitev slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu MAISON & OBJET v Parizu

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu MAISON & OBJET, ki bo med 8. in 12. septembrom 2017 potekal v Parizu. Na sejmu, ki se uvršča med vodilne dogodke s področja sodobnega oblikovanja, interierjev in sorodnih vsebin, se bo na 49 m2 razstavnega prostora pod okriljem agencije predstavilo pet slovenskih podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Slovenija tudi letos v natečaju za Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Več kot 20 milijonov malih in srednje velikih podjetij (MSP) v Evropski uniji, kar pomeni 99 % podjetij, so glavno gonilo gospodarske rasti, inovacij, zaposlovanja in socialnega vključevanja. Cilj Evropske komisije je spodbujati uspešno podjetništvo in izboljšati poslovno okolje za MSP, da bi jim pomagala uresničiti njihov celoten potencial v današnjem globalnem gospodarstvu. Ena izmed pomembnih spodbud Evropske komisije je tudi javni natečaj za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Uspešno zaključeno spomladansko usposabljanje za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Danes se je zaključil spomladanski sklop podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki so se odločile, da stopijo na samostojno podjetniško pot. 250 udeleženk je predstavilo svoje poslovne modele ter s tem uspešno zaključilo usposabljanje in pridobilo certifikat, s katerim so upravičene do subvencije za samozaposlitev Zavoda RS za zaposlovanje. Nov sklop tovrstnih usposabljanj bo potekal jeseni.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vse bolj inovativna in drzna gradnja z lesom postaja resna konkurenca klasični gradnji

Slovenija bi kot majhna in prilagodljiva dežela z lastno lesno surovino zlahka sledila svetovnemu trendu trajnostne lesene gradnje, tudi za najzahtevnejše objekte, je bilo slišati na forumu Bivanje z lesom – SloWOODlife. Ta se je včeraj pred več kot 90 udeleženci odvijal na Ravnah na Koroškem, v mladinskem hotelu Punkl, ki velja za prvi nizkoenergijski mladinski hotel v Sloveniji in je v celoti zgrajen iz lesa. Na njem so strokovnjaki z različnih področij razbijali številne trdno zakoreninjene stereotipe o leseni gradnji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski nacionalni paviljon v središču pozornosti na China – CEEC Investment and Trade Expo v Ningbo

Letos se Slovenija na China – CEEC Investment and Trade Expo, ki se je pravkar pričel v Ningbo na Kitajskem, predstavlja pod sloganom »Slovenija – vaša zelena, aktivna in zdrava partnerica«. Na inovativno zasnovanem paviljonu se pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija se predstavlja 148 izdelki 12 slovenskih podjetij s področja živilsko-predelovalne industrije.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija tudi v 2017 spodbuja ustvarjalnost, inovativnost in podjetnost med mladimi

Javna agencija SPIRIT Slovenija tudi v letošnjem letu nadaljuje z izvajanjem aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti med mladimi. Tako je pred kratkim objavila Javni razpis za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018 in Javno povabilo osnovnim šolam k sodelovanju pri spodbujanju ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi v šolskem letu 2017/2018. Poleg tega bo agencija v poletnih in jesenskih mesecih izvajala brezplačni program usposabljanja za učitelje, profesorje in študente pedagoških fakultet ter oktobra izvedla delavnico Predstavitev učne metode Doris Korda skozi prakso.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

KLS Ljubno med najboljšimi družinskimi podjetji na svetu

Danes je podjetje KLS Ljubno na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monacu, ki ga organizira mednarodno podjetje EY (Global Family Business Summit), prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. S projektom družinskega podjetništva EY Slovenija povezuje slovenske družinske podjetnike z dobrimi praksami v tujini ter promovira uspešna družinska podjetja, projekt pa že vrsto let podpira tudi javna agencija SPIRIT Slovenija.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Portorožu se je pričel 9. industrijski forum inovacij, razvoja in tehnologije IRT 2017

V Portorožu se je danes pričel najpomembnejši strokovni dogodek slovenske industrije, na katerem pričakujejo več kot 500 udeležencev iz Slovenije in tujine. 9. industrijski forum inovacij, razvoja in tehnologijeje kot nacionalni partner podprla tudi javna agencija SPIRIT Slovenija. V dveh dneh se bo udeležencem na strokovni razstavi predstavilo več kot 50 razstavljavcev ter zvrstile predstavitve 67 različnih strokovnjakov

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija tudi letos na 3. China - CEEC Investment and Trade Expo 2017 v kitajskem Ningbo

V kitajskem mestu Ningbo bo med 9. in 12. junijem 2017 potekal že 3. China – CEEC Investment and Trade Expo 2017, kjer se bo naša država predstavljala pod sloganom »Slovenija – vaša zelena, aktivna in zdrava partnerica«. V okviru nacionalnega paviljona se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija s 148 izdelki predstavljalo 13 podjetij s področja živilsko-predelovalne industrije, letošnja osrednja tema dogodka je namreč hrana, slovenski teran Vinakras Sežana pa je bil izbran za letošnje protokolarno vino.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na zahteven britanski trg s kakovostnim izdelkom in pravo cenovno politiko

Z dobrim izdelkom, poznavanjem trga in razumevanjem poslovne kulture imajo slovenska podjetja veliko možnosti za uspeh na trgu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, je bilo včeraj slišati na delavnici z naslovom Kako uspešno vstopiti in poslovati na britanskem trgu, ki jo je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Britansko–slovensko gospodarsko zbornico.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Tudi v letu 2017 delavnice za spodbujanje sodelovanja v mestnih jedrih

Javna agencija SPIRIT Slovenija po uspešni izvedbi 9 regijskih delavnic na temo managementa mestnih središč (MMS) v letu 2016 projekt nadaljuje tudi v letu 2017. Med junijem in novembrom bo tako izvedenih še 6 delavnic in izobraževanj z namenom prenosa dobrih praks na področju oživljanja mestnih jeder preko sodelovanja lokalnih trgovcev in gostincev ter občinskih uprav.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija med 10 najbolj konkurenčnimi državami po stopnji davka na dobiček

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2017, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), med 63 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi, letos zasedla enako, 43. mesto kot lani. V sklopu gospodarske uspešnosti je naša država letos pristala na 47. mestu, kar je za 4. mesta slabše kot lani, na področju vladne učinkovitosti je napredovala za tri mesta na 42. mesto, pri poslovni učinkovitosti za pet mest na 48. mesto, in zdrsnila za eno mesto na področju infrastrukture, na 31. mesto. Letos sta bili vključeni dve novi državi, in sicer Saudska Arabija in Ciper.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti 2017

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Inštitut za ekonomska raziskovanja in Ekonomska fakulteta v Ljubljani vabijo na predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti 2017, ki bo v sredo, 31. 5. 2017, ob 13. uri, v prostorih Centra inovativnega podjetništvan (Trg Republike 2, Ljubljana).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija zbira predloge podjetij za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2018

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila vabilo podjetjem za posredovanje interesa za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2018. Zbrani predlogi bodo podlaga za pripravo programa agencije za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v naslednjem letu. Rok za zbiranje predlogov se izteče v petek, 8. septembra 2017.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Portorožu poteka 5. BNI ADRIA podjetniška konferenca

Danes se v Portorožu pričenja mednarodni dogodek za mreženje, BNI ADRIA podjetniška konferenca. Na dvodnevnem dogodku pričakujejo več kot 240 udeležencev iz 50 različnih panog iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. V dvodnevnem programu je predvidenih 14 različnih govorcev, med njimi tudi dr. Ivan Misner, ki velja za enega največjih strokovnjakov za poslovno mreženje na svetu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija objavil dva javna razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini

Javna agencija SPIRIT Slovenija je maja objavila dva javna razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2017. Eden pomembnejših razlogov za dva razpisa je v virih financiranja, saj se prvi financira iz integralnih proračunskih sredstev Republike Slovenije in omogoča sofinanciranje že opravljenih sejemskih nastopov, drugi pa je vezan na koriščenje evropskih kohezijskih sredstev in sofinanciranje še neizvedenih sejemskih nastopov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija v ZDA odhaja delegacija pohištvenih podjetij

V nedeljo, 21. maja 2017, v Združene države Amerike pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija odhaja delegacija predstavnikov pohištvenih podjetij. Cilj delegacije je seznanitev s trendi in poslovnimi priložnostmi na ameriškem trgu, osvežitev dobrih poslovnih odnosov s tamkaj živečimi slovenskimi poslovneži ter vzpostavitev novih poslovnih povezav. V času obiska si bo delegacija ogledala tudi sejem sodobnega pohištva in opreme ICFF v New Yorku.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

GEM Slovenija 2016: V Sloveniji imata dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva

V Sloveniji imata dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva, poslovne priložnosti jih zaznava četrtina, podjetniške namere v prihodnosti izkazuje le še 14 %, med ustaljenimi podjetniki pa je le še 7 % posameznikov, je bilo izpostavljeno na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi rezultatov mednarodnega raziskovalnega projekta Global Entrepreneurship Monitor (GEM 2016) za Slovenijo, ki je potekala na javni agenciji SPIRIT Slovenija.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Izbrane in nagrajene tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih dijakov

Aplikacija za trenerje košarke ProTactics, namizna igra z zbiralnimi kartami Team Reality in prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust ByLow so tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih dijakov. Najboljše ekipe bodo prejele 500 EUR za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje, ki je nastala v okviru skupnega projekta javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada (SPS) »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj.«

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Pričela so se podjetniška usposabljanja za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Javna agencija SPIRIT Slovenija je pričela z novim sklopom podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki so se pogumno odločile, da stopijo na samostojno podjetniško pot. Lani pilotno izveden program, ki ga agencija izvaja v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti , Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Zavodom RS za zaposlovanje, se je izkazal za zelo dobrodošlo spodbudo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Južni Koreji in Kambodži številne priložnosti v vseh sektorjih

Današnjega seminarja z naslovom »Priložnosti za slovenska podjetja v Južni Koreji in Kambodži,« ki je potekal pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija, se je udeležilo 30 predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih zanima poslovanje na obeh južnoazijskih trgih. Na dogodku so bile predstavljene aktualne gospodarske razmere in trendi v obeh deželah, tamkajšnje poslovne priložnosti v različnih sektorjih in praktične informacije o možnostih in načinih uspešnega vstopa ter poslovanja na obeh trgih.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Veliko priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in rusko regijo Vladimir

Slovenija za vladimirska podjetja lahko predstavlja vstopno točko na trg Evropske unije, Vladimir pa za preboj slovenskih podjetij v Rusko federacijo, je bilo slišati na današnjem Slovensko – ruskem poslovnem forumu v Ljubljani, na katerem je bilo več kot 90 udeležencev. V okviru foruma, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija, je bil podpisan tudi skupni krovni sporazum za dolgoročno poslovanje s proizvodnjo in prodajo v regiji Vladimir med slovenskim podjetjem SICO, d. o. o. in vladimirskim podjetjem GARANT PLUS.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovensko sodobno oblikovanje v lesu se predstavlja v Milanu

Z včerajšnjo svečano otvoritvijo se je v Milanu uradno pričela druga razstava Slovenia Design Showroom Milano 2017 z nazivom "Oblikovanje kot (z)možnost spremembe: Vrhunci slovenskega oblikovanja v lesu". Tako se bo med 3. in 9. aprilom 2017 italijanski strokovni in splošni javnosti predstavljalo 15 izbranih oblikovalskih in arhitekturnih presežkov slovenske lesarske panoge, med njimi tudi nekaj inovacij v svetovnem merilu. Razstava je namenjena krepitvi prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter inovativnih lesarskih izdelkov na italijanskem trgu ter odpiranju vrat novim poslovnim priložnostim podjetjem obeh držav.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja zadovoljna z udeležbo na mednarodnem poslovnem forumu v Franciji

Danes se v Franciji zaključuje 21. mednarodni poslovni forum FUTURALLIA 2017, ki se ga je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležilo tudi osem slovenskih podjetij. Dogodek je bil namenjen poslovnemu mreženju malih in srednjih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge oziroma iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Franciji. Slovenski udeleženci so prepričani, da so z udeležbo postavili dobre temelje za nadaljnje poslovno sodelovanje.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenia Design Showroom Milano 2017: Slovensko sodobno oblikovanje v lesu kmalu na ogled italijanski javnosti

Javna agencija SPIRIT Slovenija v Milanu organizira drugo razstavo Slovenia Design Showroom Milano 2017 z nazivom "Oblikovanje kot (z) možnost spremembe: Vrhunci slovenskega oblikovanja v lesu". Na razstavi, ki bo med 3. in 9. aprilom 2017 potekala v času milanskega pohištvenega sejma, se bo italijanski strokovni in splošni javnosti predstavljalo 15 izbranih oblikovalskih in arhitekturnih presežkov slovenske lesarske panoge.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija v Francijo odhaja 8 slovenskih podjetij

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v Francijo odhaja osem slovenskih podjetij, ki se bodo v Poiters-Futuroscope udeležila mednarodnega poslovnega foruma FUTURALLIA 2107. Dogodek bo potekal med 29. in 31. marcem 2017 in je namenjen poslovnemu mreženju malih in srednjih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge oziroma iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Franciji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja napovprečno dobro ocenjujejo izvajanje družbeno odgovornih praks

Za slovensko gospodarstvo in EU je pomembno realno gospodarstvo in močna industrija. Prav predelovalne dejavnosti so tiste, ki ustvarjajo največ izvoza, dodane vrednosti in zaposlenosti. To je le ena od ugotovitev proučevanja podjetništva v Sloveniji, ki so jih v okviru knjižne zbirke Slovenski podjetniški observatorij (ki jo je sofinanciral SPIRIT Slovenija) v novi znanstveni monografiji z naslovom Slovenska podjetja in družbena odgovornost pripravili raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešen nastop slovenskih podjetij na sejmu arhitekture in gradbeništva v Milanu

Med vikendom se je v Milanu zaključil sejem arhitekture in gradbeništva Made Expo, na katerem so pod okriljem SPIRIT Slovenija na 210 kvadratnih metrov velikem skupinskem razstavnem prostoru svoje izdelke in storitve razstavljala podjetja Hoja, d. d., Marles hiše Maribor, d. o. o., Melu, d. o. o., M Sora, d. d., Riko hiše , d. o. o., Saning, d. o. o. ter Lesarski grozd.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija tudi letos na največjem investicijsko-nepremičninskem sejmu MIPIM 2017 v Cannesu

Javna agencija SPIRIT Slovenija se tudi v letošnjem letu aktivno udeležuje mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM, ki bo med 14. in 17. marcem 2017 potekal v francoskem Cannesu. Skupaj z Mestno občino Ljubljana bo na svojem razstavnem prostoru pod sloganom Invest Slovenia - Green. Creative. Smart. predstavljala Slovenijo kot primerno lokacijo za tuje neposredne investicije in sedem zanimivih investicijskih priložnosti.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenia Wood Showroom Zagreb: Slovensko sodobno oblikovanje v lesu na ogled hrvaški javnosti

Z včerajšnjo svečano otvoritvijo se je v Hiši arhitekture ORIS v Zagrebu uradno pričel Slovenia Wood Showroom Zagreb, ki bo hrvaški javnosti do 25. februarja 2017 predstavljal izbrano sodobno slovensko oblikovanje v lesu. V tem času se bo zvrstilo več poslovnih dogodkov, med drugim tudi okrogla miza, poslovna srečanja med slovenskimi in hrvaškimi podjetji ter individualne predstavitve nekaterih slovenskih podjetij, vzporedno pa bo potekala razstava »Les25 – izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu«. Slovenia Wood Showroom Zagreb je namenjen krepitvi prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov na hrvaškem trgu ter odpiranju vrat novim poslovnim priložnostim podjetjem obeh držav.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Nagrajenih 10 najuspešnejših mladih podjetniških ekip

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad (SPS) sta v okviru projekta »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj« nagradila 10 najuspešnejših ekip mladih dijakov in učencev. Gre za nadgradnjo aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih je agencija izvajala v letu 2016 in v katere je bilo vključenih 1475 dijakov in osnovnošolcev iz 14 srednjih in osnovnih šol.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija objavil seznam skupinskih sejemskih nastopov v tujini v letu 2017

Javna agencija SPIRIT Slovenija je na podlagi izraženega interesa slovenskih podjetij pripravila seznam skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na 12 mednarodnih sejmih v tujini, ki jih bo izvedla v letu 2017. Vabila za posamezne sejme bodo objavljena na spletnih straneh www.izvoznookno.si in www.spiritslovenia.si, kjer je objavljen tudi seznam sejmov.