Skip to main content

Arhiv novic 2016

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Objavljen razpis za krepitev kompetenc in inovacijskih potencialov podjetij

SPIRIT Slovenija je danes v Uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavil javni razpis »KREPITEV KOMPETENC IN INOVACIJSKIH POTENCIALOV PODJETIJ,« s katerim želi spodbuditi podjetja k izvajanju raziskovalno-razvojnih dejavnostih znotraj podjetja ter prispevati k razvoju novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev z izkazanim tržnim potencialom.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Tuje investitorje v Slovenijo privabljajo predvsem kakovost dela in obseg znanja zaposlenih

Najnovejša raziskava o zaznavah slovenskega poslovnega okolja med tujimi investitorji kaže, da kot ključni prednosti Slovenije tuji investitorji še vedno ocenjujejo kakovost dela in obseg znanja zaposlenih. Kot glavne ovire za vstop na slovenski trg pa navajajo obremenitev dela z davki in prispevki, stroške dela nasploh, obdavčitev dobičkov in dohodka ter davčne postopke. Kljub relativno stabilnim oviram tuji neposredni investitorji v Sloveniji za leto 2017 načrtujejo nadaljnje širitvene aktivnosti v večjem obsegu, kakor so te napovedovali za leto 2016, optimistične so tudi napovedi poslovanja v prihodnjem letu, saj večina načrtuje tako povečanje zaposlovanja kot tudi prodaje.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Na tretjem Gospodarsko arhitekturnem forumu o mali leseni turistični arhitekturi

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil tretji Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju male lesene turistične arhitekture. Ta namreč izkoristi genius loci posameznega kraja, z njim ne tekmuje, temveč ga poudarja. Je zdrava, topla in privlačna arhitektura, ki je usmerjena v prihodnost, je bilo med drugim slišati na dogodku.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najboljši tuji investitorji so Novem Car Interior Design, Rosenbauer, Leykam tiskarna in Glovis Europe

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na večerni prireditvi na Ljubljanskem gradu prejela štiri podjetja: Novem Car Interior Design, d. o. o. v kategoriji najboljši zaposlovalec, Rosenbauer, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji, Leykam tiskarna, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati in Glovis Europe GmbH, Podružnica Koper v kategoriji logistični center (hub).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V torek zvečer bodo znani najboljši tuji investitorji leta

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo letos že enajstič po vrsti podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji. Na dogodku, ki bo v torek, 15. novembra 2016, ob 20. uri na Ljubljanskem gradu, bodo priznanja Invest Slovenia FDI Award podeljena najboljšim v naslednjih štirih kategorijah: najboljši zaposlovalec; dolgoročna prisotnost v regiji, uspešni poslovni rezultati in logistični center (hub).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev Slovenije na Svetovnem gospodarskem forumu 2016 v Milanu

Danes se v Milanu zaključuje Svetovni gospodarski forum 2016, ki vsako leto gosti svetovno priznane voditelje in strokovnjake uspešnih mednarodnih korporacij, raziskovalnih inštitutov, univerz in drugih institucij. Na dogodku je Javna agencija SPIRIT Slovenija na svojem razstavnem prostoru predstavljala slovensko poslovno in investicijsko okolje s poudarkom na prednostih Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Podjetju STRIP’S d. o. o. podeljena nagrada ITM Izvoznik leta 2016

Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM), ki poteka pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija je z včerajšnjo svečano podelitvijo diplom v Atriju Stare pošte v Ljubljani uspešno zaključila že deveta generacija slušateljev. Na dogodku je bil simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2016, podjetje STRIP'S, d. o. o., ki je bil izbran med udeleženci prvih sedmih generacij programa ITM.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Novih 10 slovenskih družinskih podjetij na mednarodnem zemljevidu

Kar 83 % vseh slovenskih podjetij je v družinski lasti. EY Slovenija je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in financerju Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo novembra izdal in predstavil že tretjo knjigo o družinskem podjetništvu v slovenskem in angleškem jeziku, s katero postavlja še 10 uspešnih slovenskih družinskih podjetij na mednarodni zemljevid. Posebna pozornost je namenjena nasledstvu, saj po raziskavah le 30 % družinskih podjetij uspešno nadaljuje s poslovanjem v drugi generaciji družinskih članov.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Znani zmagovalci izbora Najboljše lesene gradnje v letu 2016

Danes zvečer so bile podeljene druge nacionalne nagrade za najboljše lesene gradnje v letu 2016. V kategoriji stanovanjske stavbe sta nagradi prejela Studio Pikaplus, Jana Hladnik Tratnik s. p. za objekt Lesena hiša in SoNo arhitekti za objekt Hiša M, v kategoriji javne stavbe Ravnikar Potokar arhitekturni biro za objekte v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in v kategoriji poslovno-industrijski objekti Lamo d. o. o. za poslovno-skladiščni objekt G3 spirits. Podeljena so bila tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji, ki so jih prejeli Marles hiše Maribor, Friderik Kager in Lumar IG.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Jutri bodo znani zmagovalci izbora Najboljše lesene gradnje v letu 2016

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo vabita na zaključno prireditev in slavnostno podelitev Druge nacionalne nagrade za Naj-leseno gradnjo 2016, kjer bodo razglasili zmagovalce izbora najboljše lesene gradnje v letu 2016. Na prireditvi bodo podeljena tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji. Dogodek bo v torek, 8. novembra 2016, ob 18. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v dvorani Urška.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Oblikovanje je pomemben ključ do uspeha na tujem trgu

Brez dobrega oblikovanja na tujih trgih ni mogoče uspeti, zato morajo slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo lesa temu vidiku nameniti veliko pozornosti, predvsem pa imeti jasno vizijo in staviti na visoko kakovost, se prilagajati kupcem in iskati tržne niše, so poudarili govorci petkove delavnice Kreativni tiri 03, ki ji je prisluhnilo okoli 150 udeležencev.Znanja in izkušenj imamo dovolj, zato lahko s povezovanjem in z vzpostavitvijo blagovnih znamk postanemo ponovno konkurenčni tudi v tujini.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delovni obisk predstavnice Kaznex Invest na SPIRIT Slovenija

V okviru 3. zasedanja Skupne slovensko-kazahstanske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki jo koordimira MZZ in je 20. in 21. oktobra 2016 potekala v Ljubljani, je v četrtek, 20. oktobra 2016 na SPIRIT Slovenija potekal delovni sestanek s predstavnico kazahstanske agencije za investicije, Kaznex Invest, gospo Dinaro Isaabekovo Kuangalijevno, glavno menedžerko službe za korporativni razvoj tej agenciji.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

O TCM tudi na dogodku En.management & En.občina

Včeraj je v Kristalni palači potekala konferenca En.management&En.občina, ki je namenjena k spodbujanju, informiranju in ozaveščanju lokalnih skupnosti o pomenu učinkovite rabe energije. Udeleženci so na njej lahko spoznali tudi Program spodbujanja inovativnih ukrepov za oživljanje podjetništva v mestnih jedrih, ki ga v letošnjem letu izvaja Javna agencija SPIRIT Slovenija.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih investicijskih projektov nemški poslovni javnosti

Včeraj se je v Münchnu zaključil največji evropski investicijsko-nepremičninski sejem EXPO REAL 2016, na katerem se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT predstavilo sedem tržno najbolj zanimivih investicijskih projektov. Slovenski razstavni prostor je obiskal tudi Günther H. Oettinger, evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo. Po mnenju nosilcev investicijskih projektov, ki so bili z udeležbo zadovoljni, je prisotnost na sejmu nujna tako z vidika promocije kot tudi vidika ohranjanja in vzpostavljanja stikov z obstoječimi in novimi poslovnimi partnerji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu EXPO REAL 2016 tudi slovenski investicijski projekti

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi letos prisotna na največjem evropskem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL 2016 v Münchnu. Med 4. in 6. oktobrom 2016 bo na svojem razstavnem prostoru v osrednji hali B2 skupaj z nosilci izbranih projektov tujim investitorjem predstavljala različne investicijske priložnosti v Sloveniji, letos bo v ospredju predvsem logistika. Slovenski razstavni prostor pa bo obiskal tudi Günther H. Oettinger, evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešen nastop slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu 100% Design v Londonu

Med vikendom se je v Londonu zaključil prestižni oblikovalski sejem 100% Design, na katerem se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija uspešno predstavilo 14 slovenskih podjetij. Po mnenju slovenskih podjetij, ki so bila s predstavitvijo na sejmu zadovoljna, so tovrstni nastopi zelo pomembni za promocijo slovenskega industrijskega dizajna in izdelkov na tujih trgih.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Kitajska delegacija obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in obetaven

Tretji dan obiska Sloveniji je gospodarska delegacija iz kitajskega Ningbo obiskala Maribor, kjer jih je sprejel župan Andrej Fištravec. Kasneje so obiskali Poslovno cono Tezno in podjetje Tam Europe, popoldanski del obiska pa izkoristili za mreženje in iskanje poslovnih priložnosti podravskimi podjetniki. Kitajska stran je tridnevni obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in poudarila, da se je zaupanje za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom na ta način še povečalo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Veliko možnosti za skupna sodelovanja med podjetji iz Slovenije in kitajskega mesta Ningbo

V prvi polovici leta je Slovenija med državami Centralne in Vzhodne Evrope najbolj povečala obseg izvoza v kitajsko mesto Ningbo in vanj med šestnajsterico tudi največ investirala – letos je bilo tam zabeleženih osem slovenskih investicijskih projektov v skupnem znesku 150 milijonov USD, je bilo povedano na današnjem poslovno in investicijskem forumu v Ljubljani, ki je potekal v okviru obiska močne delegacije gospodarstvenikov iz kitajskega mesta Ningbo v Sloveniji.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

11. Slovenski forum inovacij odprl svoja vrata

Danes se je na Gospodarskem razstavišču pričel osrednji nacionalni vseslovenski poslovni dogodek na temo inovativnosti in podjetništva – Slovenski forum inovacij. Letošnji dogodek, ki poteka pod sloganom Vse je lahko izziv! poleg delavnic in predavanj prinaša tudi razstavo najboljših 40 slovenskih inovacij 2016, katerim bodo jutri podeljena nacionalna priznanja za inovativnost.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Na MOS tudi o nasledstvu v družinskih podjetjih

Srečanja družinskih podjetij v slovenskih regijah, ki jih za družinska podjetja pripravlja Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s CEED Slovenija in ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se nadaljujejo. Danes je bila dvorana na celjskem sejmu polna podjetnikov, ki so jih zanimale informacije in izkušnje o postavljanju nasledstva v družinskih podjeih.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska in japonska podjetja iskala možnosti za skupna sodelovanja

Danes je v ljubljanskem Best Western Hotelu Slon potekala poslovna konferenca in individualni poslovni pogovori oziroma tako imenovani Dnevi dobaviteljev. Izvedenih je bilo 38 vnaprej dogovorjenih sestankov med predstavniki slovenskih in japonskih podjetij s podružnicami v Evropi, ki iščejo poslovne partnerje v evropskih državah, obe strani pa sta izrazili zadovoljstvo nad pogovori in izpostavili, da je priložnosti za skupna sodelovanja veliko.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Vabilo na predstavitev aktivnosti in podpornih ukrepov javne agencije SPIRIT Slovenija za slovenska podjetja (na MOS)

SPIRIT Slovenija v okviru predstavitvenih aktivnosti na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju 2016 vabi vsa zainteresirana podjetja na predstavitev aktivnosti in podpornih ukrepov javne agencije SPIRIT Slovenija za slovenska podjetja. Dogodek bo v torek, 13. septembra 2016, v Mali sejni dvorani poslovne stavbe Celjskega sejma, med 12. in 14. uro.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovensko središče v Rio de Janeiru v času olimpijskih iger

Med 5. in 21. avgustom bodo v brazilskem Riu de Janeiru potekale olimpijske igre, na katerih bo imela slovenska država aktivno vlogo. Olimpijski komite Slovenije je za učinkovito promocijo države in njenega gospodarstva v sodelovanju s številnimi partnerji in Javno agencijo SPIRIT Slovenija pripravil projekt SLOVENSKO SREDIŠČE, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najava objave Javnega razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2016

Obveščamo vas, da bo predvidoma v petek, 12. 8. 2016 v Uradnem listu RS objavljen nov Javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2016, ki bo podjetjem omogočal pridobitev sredstev tudi v primeru, ko je bil sejemski nastop že opravljen in bo veljal za obdobje od 1.1.2016 do 31.12.2016.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najava preklica Javnega razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2016 in 2017

Obveščamo vas, da bo v petek, 29. 7. 2016 v Uradnem listu RS objavljen preklic Javnega razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2016 in 2017, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 49 z dne 8.7.2016. Z dnem objave preklica bomo pričeli z vračanjem že prispelih vlog, hkrati pa vas prosimo, da nam novih ne posredujete več. Z današnjim dnem ne zagotavljamo več odgovorov na vprašanja vezana na omenjeni javni razpis.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Vabilo podjetjem za posredovanje interesa za nadaljnjo promocijo slovenskih dobaviteljev na področju avtomobilske industrije

SPIRIT Slovenija, javna agencija je v sodelovanju s partnerji v zadnjih treh letih na sedežih večjih avtomobilskih koncernov uspešno organizirala t.i. Dneve slovenskih dobaviteljev (Slovene Supplier’s Day) oziroma predstavitve slovenskih proizvajalcev oz. dobaviteljev komponent in opreme v avtomobilski industriji. Zaradi pozitivnih izkušenj in dobrega odziva s strani slovenskih podjetij bomo z organizacijo podobnih dogodkov nadaljevali tudi v prihodnje.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Do konca junija bo podeljenih prvih 211 certifikatov za pridobitev subvencije v okviru podjetniškega usposabljanja za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Slovenija je po vključenosti žensk v zgodnjo podjetniško aktivnost med zadnjimi na lestvici, zato je podjetniško usposabljanje za brezposelne ženske dodana vrednost subvencijam za samozaposlitev in predstavlja zelo pomembno spodbudo za realizacijo le te, je bilo izpostavljeno na današnji novinarski konferenci ob zaključku prvega niza podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskega industrijskega oblikovanja v Milanu

Danes se je v Milanu zaključila razstava slovenskega industrijskega oblikovanja Slovenia Design Showroom 2016, na kateri je italijanski javnosti svoje izdelke uspešno predstavljalo 20 slovenskih oblikovalcev in podjetij iz lesne, pohištvene in z interierom povezanih dejavnosti. Namen razstave je bil na zahtevnem in obetavnem italijanskem tržišču predstaviti slovenske izdelke, ki jih odlikujejo prepoznavno oblikovanje, inovativnost ter nadpovprečna dodana vrednost.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

28 evropskih odposlancev na Brdu pri Kranju o najnovejših pobudah in izzivih za mala in srednja podjetja

Danes se je na Brdu pri Kranju uspešno zaključilo srečanje 28 evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja, ki ga je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravila Evropska komisija. Na srečanju so obravnavali najnovejše pobude in izzive za mala in srednje velika podjetja ter možnosti za nadaljnje izboljšanje pogojev za njihov razvoj, obenem pa izmenjali tudi dobre prakse.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Srečanje evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja na Brdu pri Kranju

Danes in jutri bo na Brdu pri Kranju srečanje 28 evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja, ki bodo obravnavali nekatere najnovejše pobude in izzive za mala in srednja podjetja ter si ogledali tudi razstavljene inovativne proizvode sedmih slovenskih podjetij. Srečanjem ki v Sloveniji poteka prvič, ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija organizira Evropska komisija.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Konferenca o družinskem podjetništvu

Družinska podjetja imajo pomemben delež v slovenskem gospodarstvu, zato bo v sredo, 15. junija 2016, v Ljubljani potekala že četrta konferenca o družinskem podjetništvu, ki jo organizira Akademija Finance, skupaj s partnerji, med katerimi sta tudi Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Kitajska podjetja zainteresirana za poslovne povezave s slovenskimi

Danes se v Slovenijo vrača delegacija 14 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se je pod okriljem SPIRIT Slovenija med 8. in 12. junijem 2016 mudila na Kitajskem, kjer je imela naša država na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016 nacionalni paviljon. Člani delegacije so z obiskom v mestu Ningbo zadovoljni, saj so kitajska podjetja in institucije izkazala viden interes za sodelovanje s slovenskimi podjetji pri uresničevanju predstavljenih in tudi drugih investicijskih projektov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija predstavlja investicijske projekte potencialnim kitajskim investitorjem

Danes se je v kitajskem mestu Ningbo pričel 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016. Na njem se pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija naša država predstavlja pod sloganom Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner, kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delegacija slovenskih podjetij odhaja v kitajski Ningbo na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016

Javna agencija SPIRIT Slovenija med 8. in 12. junijem 2016 organizira gospodarsko delegacijo v Ningbo na Kitajskem, na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016. Na njem se bo Slovenija na 150 m2 velikem nacionalnem paviljonu pod sloganom - Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner - predstavljala kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Uspešen začetek delavnic za vzpostavitev modela managementa mestnih središč

V torek se je uspešno zaključila prva od osmih regijskih delavnic projekta za spodbujanje in širitev modela Town Centre Management po Sloveniji, ki jih v letošnjem letu financirata Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Udeleženci so se strinjali, da bo lahko v Kranju model managementa mestnih središč uspešno uveden šele, ko bodo trgovci in gostinci nastopili združeno.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Dan slovenskih dobaviteljev na sedežu koncerna BMW v Münchnu

Pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenskega avtomobilska grozda (ACS) in ob podpori Veleposlaništva RS v Nemčiji ter generalnega konzulata RS v Münchnu je danes na sedežu koncerna BMW v Münchnu potekal »Dan slovenskih dobaviteljev (Slovene Supplier Day).« Na dogodku se je predstavilo 19 slovenskih proizvajalcev komponent in opreme v avtomobilski industriji, ki želijo predstaviti svoje inovativne tehnične rešitve/proizvode ter vzpostaviti oziroma okrepiti sodelovanje z enim vodilnih proizvajalcev luksuznih vozil v svetu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Ruska regija Vladimir je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskimi podjetji

Danes se v Slovenijo vraša delegacija 16 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se je na povabilo guvernerke ruske regije Vladimir Svetlane Jurjevne Orlove 27. in 28. maja 2016 udeležila 4. mednarodnega in medregionalnega gospodarskega foruma v mestu Vladimir. V regiji, ki velja za eno gospodarsko najhitreje razvijajočih se regij osrednje Ruske federacije, je obilo možnosti za vzpostavitev gospodarskega sodelovanja. Delegaciji se je zadnji dan pridružil tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, ki je imel delovno srečanje z guvernerko in visokimi predstavniki regije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delegacija slovenskih podjetij in institucij pod okriljem SPIRIT Slovenija odhaja v Vladimirsko regijo

Jutri pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija v Vladimirsko regijo v Ruski federaciji odhaja delegacija 16 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se bo 27. in 28. maja 2016 udeležila 4. mednarodnega in medregionalnega gospodarskega foruma omenjene regije, ki velja za eno gospodarsko najbolj razvitih regij centralne Ruske federacije.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija spodbuja sodelovanje mestnih trgovcev in občin za oživljanje mestnih središč

Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bosta v letu 2016 financirala projekt spodbujanja in širitve modela Town Centre Management po Sloveniji. V okviru projekta bo Zavod Koper Otok prenašal dobro prakso in izkušnje v druge kraje na osmih posebnih izobraževanjih in delavnicah, namenjenim ponudnikom iz mestnih središč in predstavnikom občinskih uprav. S prikazom in informiranjem o razvoju modela v tujini ter izvajanjem tovrstnega sodelovanja v Sloveniji želi SPIRIT Slovenija spodbuditi tako javni kot zasebni sektor k večjemu sodelovanju za oživljanje mestnih središč.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Otvoritev razstave slovenskega industrijskega oblikovanja v Milanu

Z današnjo večerno otvoritvijo se je uradno pričela enomesečna razstava slovenskega industrijskega oblikovanja Slovenia Design Showroom 2016 v Milanu. Na njej bo italijanski javnosti svoje izdelke predstavljalo 20 slovenskih oblikovalcev in podjetij iz lesne, pohištvene in z interierom povezanih dejavnosti, med katerimi jih polovica že trži svoje izdelke in storitve na italijanskem trgu, polovica pa jih še išče to pot. Izdelki, ki bodo v Milanu nosili zastavo slovenskega oblikovanja, so različni, večini pa je skupna uporaba lesa in inovativnih pristopov.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Uspešen začetek podjetniškega usposabljanja za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Javna agencija SPIRIT Slovenija je skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravila program podjetniškega usposabljanja brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki želijo začeti samostojno podjetniško pot. Po končanem 100-urnem usposabljanju bodo udeleženke prejele certifikat, s katerim si bodo lahko pri Zavodu za zaposlovanje RS zagotovile subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 EUR.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Skupna predstavitev slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu AERO v nemškem Friedrichsafnu

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu AERO, ki bo med 20. in 23. aprilom 2016 potekal v nemškem Friedrichshafnu. Na sejmu, ki se uvršča med vodilne evropske strokovne sejme s področja letalske industrije, se bo na 772 m2skupnega razstavnega prostora pod okriljem agencije predstavilo 8 slovenskih podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Javno povabilo podjetjem za udeležbo na predstavitvi slovenskega dizajna v Milanu - »Slovenia Design Showroom 2016«

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Lesarskim grozdom, Ministrstvom za zunanje zadeve, Gospodarskim uradom Milano, STO Milano ter italijanskimi partnerji organizirata enomesečno razstavo »Slovenia Design Showroom 2016«.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na sejem Salone del Mobile Milano odhaja delegacija pohištvenih in lesno-predelovalnih podjetij

Jutri, v sredo, 13. aprila 2016 na dvodnevno strokovno-poslovno delegacijo v Milano odhaja delegacija predstavnikov pohištvenih in lesno-predelovalnih podjetij ter organizacij. Delegacijo organizirata Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z GZS - Združenje lesne in pohištvene industrije, Lesarskim grozdom in GZS-CEMP.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Vlaganje v promocijo izvoza vpliva na povečanje izvoza in BDP

Vlaganje v promocijo izvoza ustvarja dobiček, saj en USD, ki ga država nameni za spodbujanje internacionalizacije preko agencij za spodbujanje internacionalizacije, ustvari 87 USD dodatnega izvoza ter za 384 USD poveča BDP. To je bila vodilna misel današnje novinarske konference, na kateri so bili predstavljeni rezultati študije 14-ih evropskih organizacij za promocijo izvoza ter strateške usmeritve in konkretne aktivnosti za spodbujanje izvoznih aktivnosti slovenskih podjetij v letošnjem letu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na individualne pogovore s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira brezplačne individualne pogovore s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini. Dogodek bo potekal v četrtek, 4. februarja 2016, med 9.00 in 16.30 uro v Hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana MONS, Pot za Brdom 4. Podjetja se lahko na individualne pogovore prijavijo preko elektronske prijavnice na spletni strani www.izvoznookno.si.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Predstavljeni rezultati dveh raziskav: konkurenčnosti Slovenije in njene privlačnosti za tuje investitorje

Javna agencija SPIRIT Slovenija je danes skupaj z Inštitutom za ekonomska raziskovanja in Centrom za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede pripravila javno predstavitev izsledkov letne raziskave nacionalne konkurenčnosti Slovenije po metodologiji WEF in raziskave Slovenija kot lokacija za tuje neposredne investicije v očeh tujih investitorjev – 2015.