Skip to main content

Arhiv novic 2014

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija v letu 2015 z novim programom Izzivi mladim

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v letu 2015 v okviru svoje blagovne znamke Mladim se dogaja pričela z izvajanjem novega programa, ki naj bi predstavljal podlago za sistematično spodbujanje sodelovanja mladih s podjetji. Namen projekta Izzivi mladim je mlade med 15. in 29. letom starosti spodbuditi k ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti ter razvijanju spretnosti, ki bodo vplivale na njihov nadaljnji osebni in poklicni razvoj, podjetjem pa dati možnost pridobitve novih, svežih idej za rešitev njihovega izziva.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija in tatarstanska TIDA podpisali memorandum o sodelovanju

Na današnji slovensko-tatarstanski poslovni konferenci, ki je potekala ob obisku visoke delegacije iz ruskega Tatarstana, sta Javna agencija SPIRIT Slovenija in Tatarstanska razvojno-investicijska agencija - TIDA podpisali medsebojni memorandum o sodelovanju. S tem se obe strani obvezujeta, da si bosta v okviru svojih pristojnosti prizadevali ustvariti dobre razmere za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in rusko republiko Tatarstan.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija in japonska organizacija NEDO pričeli s pripravo študij izvedljivosti

V petek je v Ljubljani potekal sestanek med predstavniki Japonske organizacije za napredno energetiko in razvoj industrijske tehnologije (NEDO) ter podjetja Hitachi s predstavniki različnih ministrstev. S tem se je uradno pričela priprava študij izvedljivosti za identifikacijo in izvedbo skupnega slovensko – japonskega demonstracijskega projekta na področju »pametnih skupnosti in pametnih omrežij« v Sloveniji. Čas za pripravo omenjene študije na slovenski strani je do konca maja 2015.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija vabi na dogodek "Tehnološki most z Indijo 2014"

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji vabi na dogodek "Tehnološki most z Indijo 2014", ki bo v četrtek, 11. decembra 2014 od 9.30 dalje potekal v Tehnološkem parku Ljubljana. Dogodek predstavlja povzetek dogajanja 20. in 21. novembra 2014 med predstavitvijo Slovenije pod sloganom »Hi.Tech Slovenia« na mednarodnem dogodku v Indiji »Knowledge Expo 2014«, ki sta jo finančno podprla Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Indiji številne priložnosti za slovenska visokotehnološka podjetja

Med 20. in 21. novembrom 2014 je v Indiji potekal največji tamkajšnji mednarodni dogodek in sejem na temo znanja in njegove uporabe »Knowledge Expo 2014,« ki ga organizira Združenje indijske industrije (CII). Pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ) so se dogodka udeležili tudi slovenski predstavniki. Naša država se je na dogodku predstavila v okviru nacionalnega paviljona pod sloganom »Hi.Tech Slovenia« ter imela tudi štiri nastope v konferenčnem delu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delegacija 15 slovenskih podjetij na poslovnem srečanju Forum Agenti 2014 v Milanu

Na razstavišču MiCo (Milano Congressi) se jutri začenja srečanje italijanskih in tujih podjetij Forum Agenti 2014, ki iščejo možnosti za širitev svojega poslovanja na trge Italije in nekaterih drugih evropskih držav. V okviru dvodnevnega poslovnega dogodka bodo potekala individualna srečanja približno 400 sodelujočih podjetij z več kot 7.000 italijanskimi agenti in zastopniki iz cele države. Tokratnega foruma se bodo udeležili tudi agenti in posredniki iz Španije, Francije, Češke in Slovenije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Sloveniji na obisku novi častni konzul RS v Azerbajdžanu Elnur M. Allahverdiyev

Pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija se v naši državi na dvodnevnem uradnem obisku mudi novi častni konzul Republike Slovenije v Azerbajdžanu, Elnur M. Allahverdiyev. Allahverdijev je bil za častnega konzula potrjen 13. novembra 2014 in v Azerbajdžanu uživa velik ugled, sicer pa je direktor uspešnega azerbajdžanskega podjetja ABC Telekom.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Veliko priložnosti za okrepitev poslovnega sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom

Z imenovanjem novega častnega konzula dosedanja prizadevanja za okrepitev sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom, še posebej na gospodarskem področju, dobivajo nove možnosti in poseben zagon, je bilo rečeno na današnji okrogli mizi Kako povečati poslovanje z Azerbajdžanom, ki je potekala v okviru dvodnevnega obiska častnega konzula Republike Slovenije v Azerbajdžanu Elnurja M. Allahverdiyeva v naši državi. Dogodka, ki je potekal pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in partnerjev, se je udeležilo 60 predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih zanima z nafto in zemeljskimi plini bogat azerbajdžanski trg.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Podjetju XLAB podeljena nagrada ITM Izvoznik leta 2014

Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM), ki poteka pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija je z včerajšnjo svečano podelitvijo diplom v Kristalni palači v ljubljanskem BTC uspešno zaključila že sedma generacija slušateljev. Na dogodku je bil prvič simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2014, podjetje XLAB, d. o. o., ki je bil izbran med udeleženci prvih petih generacij programa ITM.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na navtičnem sejmu v Amsterdamu skupaj s SPIRIT Slovenija tudi 11 slovenskih podjetij

Na 27. sejmu navtične industrije in opreme METS (Marine Equipment Trade Show), ki bo od danes do 20. novembra 2014 potekal v Amsterdamu, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru svoje izdelke in storitve predstavlja 11 slovenskih podjetij. Sejem velja za največji in najpomembnejši sejem za navtično opremo in opremo marin na svetu, letos na njem pričakujejo več kot 22.000 obiskovalcev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na okroglo mizo “Kako povečati poslovanje z Azerbajdžanom”

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s častnim konzulatom Slovenije v Azerbajdžanu ter Društvom prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana organizira okroglo mizo “Kako povečati poslovanje z Azerbajdžanom”, na kateri bo predstavljen pomen podporne mreže za slovenska podjetja v Azerbajdžanu. Dogodek bo v četrtek, 27. novembra 2014, ob 13. uri v veliki sejni sobi Generalnega sekretariata Vlade RS na Gregorčičevi 27 v Ljubljani. Po dogodku bodo potekala individualna srečanja z Elnurjem Allahverdiyevim, častnim konzulom Republike Slovenije v Republiki Azerbajdžan.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Slovenska visokotehnološka podjetja bodo preverjala poslovne priložnosti v Indiji

V Indiji v New Delhiju bo 20. in 21. novembra 2014 potekal največji tamkajšnji letošnji mednarodni dogodek in sejem na temo znanja in njegove uporabe »Knowledge Expo 2014,« ki ga organizira Združenje indijske industrije (CII). Z namenom komercializacije visoko tehnoloških izdelkov in rešitev ter rasti izvoza visokih tehnologij se bo omenjenega dogodka udeležila tudi slovenska delegacija pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ). Slovenija se bo na dogodku predstavila v okviru nacionalnega paviljona pod skupnim imenom »Hi.Tech Slovenia.«

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slavnostni zaključek letošnjega izobraževanja za uspešno mednarodno poslovanje in podelitev nagrade ITM Izvoznik leta 2014

Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi na zaključno prireditev mednarodnega izobraževalnega programa Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM) 2014, ki bo v četrtek, 20. novembra 2014, ob 19. uri v Kristalni palači v BTC v Ljubljani. Na dogodku bodo podeljene diplome letošnji generaciji slušateljev enega najboljših izobraževalnih programov za mednarodno poslovanje v EU, prvič pa bo simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2014, ki je bil izbran med udeleženci prvih petih generacij programa ITM.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Na 9. Slovenskem forumu inovacij več kot 3000 obiskovalcev

V Cankarjevem domu se danes zaključuje 9. Slovenski forum inovacij, osrednja slovenska prireditev o inovativnosti. V dveh dneh si je razstavo 47 najboljših inovacij ogledalo več kot 3000 obiskovalcev, v raznoliko zasnovanem programu se je odvilo več kot 36 predavanj in okroglih miz, pred poslušalci se je zvrstilo 92 govorcev, 50 strokovnih svetovalcev v poslovnem in tehnološkem stičišču pa je izvedlo več kot 100 brezplačnih svetovanj na različne tematike. Najboljše inovacije letošnjega foruma si je danes v dopoldanskem času z zanimanjem ogledal tudi Predsednik RS Borut Pahor.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Razglašene najboljše inovacije 9. Slovenskega foruma inovacij

Danes se je s slavnostno otvoritvijo in razglasitvijo najboljših inovacij po posameznih kategorijah pričel 9. Slovenski forum inovacij. Zmagovalna inovacija letošnjega izbora je inovacija Brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest podjetja Anigmoteh, d. o. o. Skupno se na dogodku, ki bo potekal 11. in 12. novembra 2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani predstavlja 47 najboljših inovacij, ki so sodelovale v okviru vseslovenskega izbora in med katerimi jih je že več kot 60 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešno izveden dogodek SEE MEET Pomurje 2014

V Radencih se je 11. in 12. novembra 2014 odvijal dogodek SEE MEET Pomurje 2014 (SouthEastEurope Business Networking), ki sta ga skupaj organizirala RRA Mura in Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dogodka se je udeležilo 117 predstavnikov podjetij iz Slovenije, Italije, Srbije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Češke, Nemčije, Luksemburga in Turčije, ki so v dveh dneh opravili 1.326 vnaprej dogovorjenih poslovnih sestankov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev v podjetju KIA Motors na Slovaškem

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s Slovenskim avtomobilskim grozdom (ACS) in Veleposlaništvom RS v Bratislavi organizira »Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev« v podjetju KIA Motors Slovakia. Dogodek, ki bo 11. novembra 2014 v Žilni na Slovaškem, predstavlja nadaljevanje izjemno odmevnih in uspešno izvedenih predstavitev slovenskih dobaviteljev v razvojno-inovacijskih centrih BMW Group, Škoda Auto, FIAT Group in AvtoVAZ lani in letos.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Le še nekaj dni do 9. Slovenskega foruma inovacij

Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo letos že devetič zapored organizira Slovenski forum inovacij. Dogodek bo 12. in 13. novembra 2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani, na njem pa se bo javnosti predstavilo 47 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov, 10 inovativnih storitev in 4 inovativni poslovni modeli. Rdeča nit letošnjega dogodka je komercializacija kot temeljni dejavnik inovacijskih aktivnosti, ki vpliva na vse stopnje inovacijskega procesa.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najboljši tuji investitorji so Sumida Slovenija, Hofer trgovina, Elrad International in Količevo Karton

Javna agencija SPIRIT Slovenija je letos že devetič po vrsti podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na večerni prireditvi v Cankarjevem domu prejela 4 podjetja: Sumida Slovenija, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati; Hofer trgovina, d. o. o. v kategoriji veliko storitveno podjetje, pomemben zaposlovalec in investitor v regiji; Elrad International, d. o. o. v kategoriji reinvesticije in prejemnika sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij javne agencije SPIRIT Slovenija ter Količevo Karton, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije v Sloveniji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V torek zvečer bodo znani najboljši tuji investitorji leta

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo letos že devetič po vrsti podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji. Na dogodku, ki bo v torek, 28. oktobra 2014, ob 20. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani, bodo priznanja Invest Slovenia FDI Award podeljena najboljšim v naslednjih štirih kategorijah: uspešni poslovni rezultati; veliko storitveno podjetje, zaposlovalec in investitor v regiji; »reinvesticija« in prejemnik sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij ter dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Podpisan memorandum o sodelovanju med SPIRIT Slovenija in NAIP

Danes je bil med Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Nacionalno agencijo za investicije in privatizacijo Republike Belorusije, NAIP podpisan Memorandum o sodelovanju. S tem je bil narejen korak naprej h konkretizaciji medsebojnega poslovanja slovenskih in beloruskih podjetij v okviru posameznih industrij. še posebej pa na področju inženiringa, energetike, logistike, avtomobilske in kemične industrije ter turizma.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Japonci Slovenijo vidijo kot odskočno desko za poslovanje v CEE regiji

Slovenija skriva številne močne adute v različnih sektorjih in verjamem, da jih bodo japonska podjetja v prihodnosti znala prepoznati in izkoristiti, zato si bomo v prihodnje prizadevali organizirati še več podobnih sektorsko obarvanih srečanj med slovenskimi in japonskimi podjetji tako v Sloveniji kot na Dunaju, je ob zaključku dvodnevnega obiska delegacije predstavnikov 15 japonskih podjetij v Sloveniji povedal Hirofumi Ono, generalni direktor dunajske podružnice JETRO.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Japonce zanimajo logistika, energetika in infrastrukturni projekti, avtomobilska industrija in ostali investicijski projekti

Na dvodnevnem obisku v Sloveniji se mudi delegacija predstavnikov 15 japonskih podjetij, ki imajo sedež oziroma podružnico v Evropi in jih zanima poslovno sodelovanje s Slovenijo. Danes je v Ljubljani potekal slovensko japonski poslovni seminar, popoldne so obiskali Luko Koper, v petek pa si bo japonska delegacija ogledala še podjetja Akrapovič d. d., Yaskawa d. o. o. in Revoz d. d.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vabilo podjetjem za posredovanje interesa za skupinsko udeležbo na največjem mednarodnem poslovno tehnološkem dogodku Knowledge Expo 2014 v Indiji

SPIRIT Slovenija, javna agencija vabi vsa podjetja, znanstveno raziskovalne ustanove, panožna združenja, sekcije in grozde oz. druga interesna gospodarska združenja, da nam sporočite svoj interes oz. interes vaših članov za skupinsko udeležbo na mednarodnem sejmu Knowledge Expo 2014, ki bo potekal med 20. in 22. novembrom 2014 v New Delhiju (Indija).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na obisk v Slovenijo prihaja delegacija predstavnikov 15 japonskih podjetij

Jutri na dvodnevni obisk v Slovenijo prihaja delegacija 15 predstavnikov japonskih podjetij, ki imajo sedež oziroma podružnico v Evropi in jih zanima poslovno sodelovanje s Slovenijo. Obisk skupaj organizirata Javna agencija SPIRIT Slovenija in dunajska podružnica Japonske vladne organizacije za pospeševanje zunanje trgovine – JETRO v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih investicijskih projektov nemški poslovni javnosti

Danes se v Münchnu zaključuje največji evropski investicijsko-nepremičninski sejem EXPO REAL 2014. Na njem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na 88 kvadratnih metrih slovenskega razstavnega prostora predstavilo tudi sedem tržno najbolj zanimivih slovenskih projektov, agencija pa je pripravila tudi izjemno odmeven promocijski dogodek predstavitve Slovenije in regije Pokolpje kot zanimive investicijske in turistične destinacije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu EXPO REAL 2014 tudi slovenski investicijski projekti

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi letos prisotna na največjem evropskem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL 2014 v Münchnu. Med 6. in 8. oktobrom 2014 bo na svojem razstavnem prostoru v osrednji hali B2 skupaj z nosilci izbranih projektov tujim investitorjem predstavljala različne investicijske priložnosti v Sloveniji. Vzporedno s predstavitvijo bo agencija pripravila tudi investicijski seminar in promocijski dogodek turistične predstavitve Pokolpja.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

9 slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenije v Bosni in Hercegovini na sejmu ZEPS

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na 21. Mednarodnem sejmu ZEPS, ki se je danes pričel v Zenici v Bosni in Hercegovini. Na 132 m2 skupnega razstavnega prostora v hali A bo svoje izdelke in storitve predstavljalo 9 slovenskih razstavljavcev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Veliko priložnosti za poglobitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

Jaroslaveljska regija je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, je na današnjem slovensko-jaroslaveljskem poslovno investicijskem forumu, ki je potekal v ruskem mestu Jaroslavelj poudaril guverner te regije Sergej Nikolajevič Jastrebov. Dogodek je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlado jaroslaveljske regije, udeležili pa so se ga predstavniki 23 slovenskih in 100 ruskih podjetij, ki se te dni pod okriljem agencije mudijo v Jaroslavlju.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Evropski teden podjetništva 2014

Letošnji Evropski teden podjetništva, že šesti po vrsti, se bo odvijal med 29. septembrom in 5. oktobrom 2014 in bo tako kot lani namenjen tako tistim, ki se šele odločajo za podjetništvo, kot obstoječim mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Evropska komisija je v ta namen pripravila spletni portal namenjen promociji podjetniških dogodkov za celo Evropsko unijo, skupaj z pridruženimi članicami.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Znani uspešni prijavitelji na evropskem Instumentu za mala in srednje velika podjetja v okviru Obzorja 2020

Evropska agencija EASME je objavila seznam 155 malih in srednje velikih podjetij (MSP), ki so s svojimi projektnimi prijavami uspešno kandidirali na prvem odpiranju prijav v okviru Instrumenta za MSP. Izmed vseh prijaviteljev, ki prihajajo iz 35 držav, so bili uspešni prijavitelji iz 21 držav, med njimi tudi slovenski podjetji Etrel in Marand, kar je velik uspeh.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delegacija 23 slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija v ruski Jaroslavelj

V nedeljo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija na pot v ruski Jaroslavelj odhaja delegacija 31 predstavnikov iz 23 slovenskih podjetij. V okviru dvodnevnega obiska se bodo udeležili rusko – slovenskega poslovno investicijskega foruma ter imeli individualne sestanke z zainteresiranimi podjetji iz Jaroslavlja, obiskali pa bodo tudi številna podjetja v regiji. S strani Vlade jaroslaveljske regije, na pobudo katere je SPIRIT Slovenija organiziral gospodarsko delegacijo, so sporočili, da imajo doslej potrjeno udeležbo od več kot 100 ruskih podjetij iz različnih sektorjev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na individualne pogovore s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira individualne pogovore s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini. Dogodek bo potekal v sredo, 1. oktobra 2014, med 9.00 in 16.30 v Grand hotelu Union, na Miklošičevi ulici 1 v Ljubljani. Podjetja se lahko na individualne pogovore prijavijo preko elektronske prijavnice na spletni strani www.izvoznookno.si.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

12 slovenskih podjetij skupaj s SPIRIT Slovenija na »China Investment Forum« (CIF 2014) v Prago

Predstavniki 12 slovenskih podjetij se bodo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Pragi udeležili dogodka »China Investment Forum« (CIF 2014), ki bo 28. in 29. avgusta 2014 potekal v Pragi vzporedno s srečanjem regijskih voditeljev Srednje in Vzhodne Evrope. V okviru dvodnevnega investicijskega foruma, kjer je napovedanih okoli 1500 udeležencev, bodo potekali tudi individualni pogovori med udeleženimi gospodarstveniki s Kitajske in gospodarstveniki iz držav Srednje in Vzhodne Evrope.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Priložnost za slovenska podjetja: gospodarska delegacija pod okriljem Evropske komisije na Zelenortske otoke

Generalni direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji 18. in 19. novembra 2014 v okviru tako imenovane "Misije za rast" (Mission for Growth) načrtuje gospodarsko delegacijo na Zelenortske otoke. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, predvsem tista, ki delujejo na področju tekstilne in čevljarske industrije, kmetijstva, obnovljivih virov energije, pomorstva in turizma, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo napovedane misije. Podjetja se lahko prijavijo do sredine oktobra 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Oktobra letos gospodarska delegacija pod okriljem Evropske komisije v Chengdu na Kitajskem (EU Missions for Growth)

Generalni direktor direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji Daniel Calleja Crespo bo med 21. in 23. oktobrom 2014 v okviru tako imenovane "Misije za rast" (Mission for Growth) z gospodarsko delegacijo obiskal Chengdu na Kitajskem. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, predvsem tista, ki delujejo na področju okolju prijaznih tehnologij, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo gospodarske delegacije, ki bo spremljala visokega predstavnika Evropske komisije na njegovi misiji na Kitajskem. Podjetja se na delegacijo lahko prijavijo vse do ponedeljka, 15. septembra 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija avgusta vabi podjetja k udeležbi na dogodku »China Investment Forum« (CIF 2014) v Pragi

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Pragi in Ministrstvom RS za zunanje zadeve organizirata udeležbo slovenskih podjetij na dogodku »China Investment Forum« (CIF 2014), ki bo 28. in 29. avgusta 2014 potekal v Pragi. Dogodka se bo udeležila gospodarska delegacija kitajskih investitorjev, slovenska podjetja se lahko prijavijo do vključno petka, 1. avgusta 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi podjetja k skupnemu nastopu na sejmu EXPO REAL 2014 v Münchnu

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila Javno povabilo za nabor in izbor tržno zanimivih investicijskih projektov za skupinsko sejemsko predstavitev na mednarodnem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL 2014 v Münchnu, ki bo med 6. in 8. oktobrom 2014. Podjetja lahko svoje projekte prijavijo do ponedeljka, 18. avgusta 2014, do 10. ure.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Jeseni delegacija v rusko regijo Jaroslavelj - rok za prijave se izteka

SPIRIT Slovenija jeseni organizira izhodno gospodarsko delegacijo v rusko regijo Jaroslavelj. Slovenska podjetja bodo med 21. in 24. septembrom 2014 obiskala podjetja v Jaroslavlju ter se v okviru poslovnega foruma srečala s svojimi potencialnimi poslovnimi partnerji v tej ruski regiji. Podjetja se na delegacijo še vedno lahko prijavijo s prijavnico na spletnem portalu www.izvoznookno.si, do ponedeljka, 7. julija 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V ruski regiji Jaroslavelj obilo poslovnih priložnosti za slovenska podjetja

Danes se je v prostorih Generalnega Sekretariata Vlade RS v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija uspešno zaključil seminar Kako poslovati z Jaroslavljem v Ruski federaciji, ki se ga je udeležilo več kot 70 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij. Temelji za sodelovanje med Slovenijo in rusko regijo Jaroslavelj so bili postavljeni že lani decembra, ko je bil podpisan memorandum o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in omenjeno regijo.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski investicijski projekti na investicijsko-nepremičninskem sejmu EIRE v Milanu

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo med 24. in 26. junijem 2014 skupaj s petimi slovenskimi podjetji prisotna na osrednji nepremičninski prireditvi na področju Sredozemlja – sejmu EIRE 2014 v Milanu. Predstavljali bodo zanimive slovenske investicijske projekte, izbrane na podlagi javnega povabila, na posebnem dogodku pa bodo izpostavljeni turistični projekti Slovenije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

7 slovenskih podjetij in institucij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu EUROSATORY v Parizu

Med 16. in 20. junijem 2014 bo v Parizu potekal sejem EUROSATORY, na katerem se bo pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru predstavljalo 7 slovenskih podjetij in institucij. Sejem, ki se odvija vsako drugo leto, velja za vodilnega na svojem področju v Evropi in je namenjen predstavitvi izdelkov in storitev s področja varnosti in obrambe.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja pod okriljem SPIRIT Slovenija v Franciji spoznavala potencialne poslovne partnerje

Danes se v francoskem Lyonu zaključuje tridnevni mednarodni poslovni forum FUTURALLIA RHONE - ALPES 2014, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Franciji. Udeležili so se ga predstavniki 519 podjetij iz različnih sektorjev iz 33 držav, ki so v treh dneh opravili preko 5800 sestankov, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi 18 slovenskih podjetij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija s 16 slovenskimi podjetji na 13. Mednarodnem sejmu izdelkov široke potrošnje na Kitajskem

Pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija v kitajsko mesto Ningbo v provinci odhaja 16 slovenskih podjetij. Agencija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Pekingu in Ministrstvom za trgovino LR Kitajske (MOFCOM) med 8. in 11. junijem 2014 organizira udeležbo slovenskih podjetij na 13. mednarodnem sejmu izdelkov široke potrošnje, v kitajskem mestu Ningbo v provinci Zhejiang, ki je eden največjih tovrstnih sejmov na Kitajskem.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na poslovno konferenco in srečanja s turškimi poslovneži iz Kayserija

Junija bo Slovenijo obiskala delegacija turških poslovnežev iz območja Kayseri v Anatoliji. Ob tej priložnosti Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji organizira poslovno konferenco in bilateralna poslovna srečanja (B2B) med slovenskimi in turškimi poslovneži. Dogodek bo v četrtek, 12. junija 2014, ob 15. uri v prostorih GZS na Dimičevi 13 v Ljubljani.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na poslovno konferenco in srečanja s turškimi poslovneži iz Kayserija

Junija bo Slovenijo obiskala delegacija turških poslovnežev iz območja Kayseri v Anatoliji. Ob tej priložnosti Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji organizira poslovno konferenco in bilateralna poslovna srečanja (B2B) med slovenskimi in turškimi poslovneži. Dogodek bo v četrtek, 12. junija 2014, ob 15. uri v prostorih GZS na Dimičevi 13 v Ljubljani.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija skupaj z delegacijo 18 podjetij na poslovni dogodek FUTURALLIA RHONE - ALPES 2014 v Francijo

Javna agencija SPIRIT Slovenija med 4. in 7. junijem 2014 organizira izhodno gospodarsko delegacijo v Francijo. 18 slovenskih podjetij se bo pod okriljem agencije v Lyonu v centru EUREXPO udeležilo tridnevnega mednarodnega poslovnega foruma FUTURALLIA RHONE - ALPES 2014, na katerem pričakujejo več kot 500 podjetij, največ iz Francije, udeležbo pa so potrdile tudi gospodarske delegacije iz več kot 33 držav.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija junija vabi na seminar Kako poslovati z regijo Jaroslavelj v Ruski federaciji in izhodno gospodarsko delegacijo v Jaroslavelj v septembru

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Društvom Slovenija Rusija, Veleposlaništvom Ruske federacije in Vlado jaroslaveljske regije organizira seminar "Kako poslovati z Jaroslavljem v Ruski federaciji" in izhodno gospodarsko delegacijo v Jaroslavelj v septembru. Seminar bo v četrtek, 26. junija 2014, ob 13. uri, v veliki sejni sobi Generalnega sekretariata Vlade RS na Gregorčičevi 27 v Ljubljani.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovensko-bolgarski poslovni forum prestavljen na kasnejši termin

Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča, da je Slovensko-bolgarski forum z bilateralnimi srečanji med slovenskimi in bolgarskimi gospodarstveniki, ki je bil predviden za petek, 30. maja 2014, prestavljen zaradi glasovanja o zaupnici bolgarski vladi. Obisk ministra za gospodarstvo in energijo Bolgarije Dragomirja Stoyneva v Sloveniji v spremstvu gospodarske delegacije bo izveden v kasnejšem terminu, predvidoma konec junija.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija izdala priročnik Kako uspešno poslovati v Rusiji

Javna agencija SPIRIT Slovenija je skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije izdala priročnik Kako uspešno poslovati v Rusiji. Vstop na ta trg zahteva veliko premisleka in načrtovanja pri odločanju o primernosti izdelkov in storitev za ruske potrošnike, o načinih in možnih organizacijskih oblikah vstopa na trg, dostavi in distribuciji izdelkov ter izbiri primernih marketinških strategij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Gospodarska delegacija pod okriljem Evropske komisije v Izrael (EU Missions for Growth)

Generalni direktor direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji Daniel Calleja Crespo bo med 24. in 26. junijem 2014 v okviru tako imenovane "Misije za rast" (Mission for Growth) z gospodarsko delegacijo obiskal Izrael z namenom spodbujanja partnerstev med podjetji iz Evropske unije in Izraela. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, predvsem tista, ki delujejo na področju visoko tehnoloških industrij, napredne proizvodnje, varnostnih tehnologij in turizma, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo gospodarske delegacije, ki bo spremljala visokega predstavnika Evropske komisije na njegovi misiji v Izraelu. Podjetja se na delegacijo lahko prijavijo vse do petka, 6. junija 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija organizira Slovensko-bolgarski poslovni forum in srečanje z bolgarskimi podjetji

Konec maja se bo na uradnem obisku v Sloveniji mudil minister za gospodarstvo in energijo Bolgarije Dragomir Stoynev v spremstvu delegacije bolgarskih gospodarstvenikov. Ob tej priložnosti Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Bolgarije (BCCI) organizirata Slovensko-bolgarski poslovni forum in bilateralna srečanja med slovenskimi in bolgarskimi gospodarstveniki. Poslovni forum bo v petek, 30 maja 2014, ob 10. uri v hotelu Mons v Ljubljani.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti na 55. mestu

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2014, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), med 60 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi letos zasedla 55. mesto. Kljub splošnemu rahlemu padcu na lestvici pa smo po drugi strani zabeležili velik skok pri kazalcu rast izvoza blaga, kjer smo zasedli visoko 11. mesto, kar je 43. mest bolje kot lani, in pri kazalcu mednarodna trgovina, kjer smo se povzpeli za 20 mest na 17. mesto.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski avtomobilski dobavitelji na Japonskem pod okriljem SPIRIT Slovenija

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s Slovenskim avtomobilskim grozdom ACS organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu Automotive Engineering Exposition, ki bo potekal od 21. do 23. maja 2014 v Jokohami na Japonskem. Na skupnem razstavnem prostoru se bo pod okriljem agencije predstavilo sedem slovenskih avtomobilskih dobaviteljev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija zbira predloge podjetij za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2015

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila vabilo podjetjem za posredovanje interesa za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2015. Izražen interes bo podlaga za pripravo programa agencije za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v naslednjem letu. Rok za zbiranje predlogov se izteče v petek, 19. septembra 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

16 slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu PLMA’s World of Private Label

Jutri se v Amsterdamu na Nizozemskem prične sejem PLMA’s World of Private Label, na katerem se bo pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru predstavljalo 16 slovenskih podjetij. Sejem velja za vodilni svetovni sejem blagovnih znamk s področja hrane, pijač, kozmetike, zdravja in lepote, gospodinjstva in sorodnih vsebin.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Za prodor na ameriški trg potrebni pogum, kakovost, dobra storitev in follow up

Včeraj so se iz ZDA vrnili predstavniki 15 podjetji, ki so se udeležili gospodarske delegacije v organizaciji AmCham Slovenija in Javne agencije SPIRIT Slovenija. V sedmih dneh so obiskali tri mesta - Cleveland, Akron in Pittsburgh ter se srečali s predstavniki več kot 60 podjetij, sprejeli so jih tudi predstavniki mestnih oblasti, poslovnih pospeševalnikov, v okviru obiska pa so obiskali tudi svetovna sedeža korporacij Goodyear in Westinghouse. V neuradnem delu so se srečali s predstavniki slovenske skupnosti, med katerimi so uspešni poslovneži, ki bi z veseljem poslovali in pomagali domovini.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Podpis sporazuma o sodelovanju med organizacijo NEDO in SPIRIT Slovenija

V četrtek, 15. maja 2014 sta v. d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija, Tomaž Klemenc in izvršni direktor organizacije NEDO, Hiroshi Kuniyoshi, v Vladni palači RS podpisala pismo o nameri za možno izvedbo skupnega demonstracijskega projekta med agencijo SPIRIT Slovenija in organizacijo New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) iz Japonske.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vabljeni na prvo vseslovensko konferenco o mladinskem podjetništvu - STARTUP:MLADI

Konferenca STARTUP:MLADI je sklepni dogodek letošnjega, že petega, leta izvajanja Ustvarjalnikovih podjetniških krožkov. V tem šolskem letu so tudi s podporo agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, potekali na 52 srednjih šolah po vsej državi, obiskovalo pa jih je 1.192 mladih. Na konferenci bodo podrobno predstavljeni tudi rezultati delovanja v šolskem letu 2013/14.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Inštitut za ekonomska raziskovanja in Ekonomska fakulteta v Ljubljani vabijo na predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti, ki bo v sredo, 21. 5. 2014, ob 11. uri, v sejni sobi Inštituta za ekonomska raziskovanja v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

22 slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na 58. Mednarodnem sejmu tehnike in tehničnih dosežkov v Beogradu

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na 58. Mednarodnem sejmu tehnike in tehničnih dosežkov, ki bo potekal od 12. do 16. maja 2014 v Beogradu, Srbija. Na sejmu, ki velja za najpomembnejši gospodarski in tehnološki dogodek v Srbiji in jugovzhodni Evropi z velikim vplivom na prihodnji razvoj industrije v državi in regiji, se bo na skupnem razstavnem prostoru pod okriljem agencije predstavilo 22 slovenskih podjetij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih avtomobilskih dobaviteljev v podjetju AvtoVAZ

Danes se v ruskem Toljatiju zaključuje »Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev« v podjetju AvtoVAZ, ki so ga skupaj pripravili javna agencija SPIRIT Slovenija, Avtomobilski grozd Slovenije (ACS) in slovensko-ruski poslovni klub v Toljatiju. Dvodnevni dogodek, ki se ga je udeležilo 15 slovenskih podjetij, predstavlja nadaljevanje izjemno odmevnih in uspešno izvedenih predstavitev slovenskih dobaviteljev v razvojno-inovacijskih centrih BMW Group, Škoda Auto in FIAT Group.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vabilo k prijavi uspešnega podjetniškega projekta za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva

Evropska komisija je objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva za leto 2014. Ta prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva v gospodarstvu ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike. Prijave podpornih institucij za podjetništvo in inovativnost so možne do vključno četrtka, 8. maja 2014, do 10. ure, in sicer pri nacionalni kontaktni točki – javni agenciji SPIRIT Slovenija.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Vrhunska predstavitev Slovenije na nepremičninsko – investicijskem sejmu DOMEXPO 2014 v Moskvi

Včeraj je svoja vrata zaprl največji nepremičninsko – investicijski sejem na področju nekdanje Sovjetske zveze, DOMEXPO 2014, ki je namenjen predstavitvi ključnih nepremičnin in investicijskih projektov. Na njem se je na skupnem razstavnem prostoru pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in njene blagovne znamke Invest Slovenia predstavljalo pet slovenskih investicijskih projektov, agencija pa je na zaključni prireditvi prejela nagrado za vrhunski nastop na sejmu, izvrstno predstavitev projektov in profesionalen odnos z obiskovalci sejma.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Skupna predstavitev slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu AERO v nemškem Friedrichsafnu

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu AERO, ki bo med 9. in 12. aprilom 2014 potekal v nemškem Friedrichshafnu. Na sejmu, ki se uvršča med vodilne evropske strokovne sejme s področja letalske industrije, se bo na 1168 m2 skupnega razstavnega prostora pod okriljem agencije predstavilo 11 slovenskih podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija vabi na investicijski forum "Balkan Venture Forum Bosnia and Herzegovina"

Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi slovenska podjetja k udeležbi na investicijskem forumu "Balkan Venture Forum Bosnia and Herzegovina", ki se bo odvijal 15. in 16. maja 2014 v olimpijskem smučarskem centru na Jahorini. Mednarodni dogodek je zanimiv za vse, ki se zanimajo ali delujejo na področju podjetništva. Podjetja, ki želijo nastopiti pred investitorji se lahko na dogodek prijavijo vse do nedelje, 20. aprila 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija objavil Javni razpis za sofinanciranje izvajanja dejavnosti slovenskih poslovnih klubov v tujini v letu 2014

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v petek, 28. marca 2014 v Uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavila Javni razpis za sofinanciranje izvajanja dejavnosti slovenskih poslovnih klubov v tujini v letu 2014. Cilj javnega razpisa je oblikovati in vzdrževati mrežo slovenskih poslovnih klubov v tujini in v sodelovanju z njimi intenzivneje spodbujati internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Kitajski trg ponuja veliko priložnosti, a se je nanj treba temeljito pripraviti

»Kitajski trg ponuja veliko priložnosti in izzivov za slovenska podjetja, a se je nanj treba temeljito pripraviti, upoštevati jezikovne in kulturne razlike, najti pravega poslovnega partnerja, predvsem pa se oborožiti s potrpežljivostjo, saj do sklenitve posla običajno pride šele v nekaj letih,« je poudarila Ludmila Hyklova, strokovnjakinja pri EU SME Centru v Pekingu na današnjem seminarju z naslovom »Ali ste pripravljeni na Kitajsko? Priložnosti in izzivi za slovenska SME podjetja na kitajskem trgu«, ki je potekal pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in se ga je udeležilo 38 predstavnikov slovenskih podjetij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Številne možnosti za financiranje slovenskih podjetij v programih Obzorje 2020 ter COSME

Na današnjem informativnem dnevu, ki so ga skupaj organizirali Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarska zbornica Slovenije so bile več kot 240 udeležencem predstavljene številne možnosti financiranja iz Okvirnega programa EU za raziskave in inovacije "Obzorje 2020" / "Horizon 2020". Samo za letošnje leto je bilo v okviru programa po različnih tematikah objavljenih več kot 65 javnih razpisov v skupni vrednosti preko 7,6 milijard evrov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija bo tudi letos podjetjem sofinanciral stroške udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini in stroške izdelave tržnih raziskav na novih tujih trgih

Javna agencija SPIRIT Slovenija slovenskim podjetjem pri vstopu na tuje trge ponuja vrsto pomoči, katerih glavni cilj je zniževanje stroškov vstopa in poslovanja slovenskih podjetij na tujih trgih ter povečanje in geografska razpršitev izvoza. Tako jev petek, 28. marca 2014 v Uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavila dva javna razpisa, s katerima bo podjetjem sofinancirala stroške individualne udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini in stroške izdelave tržnih raziskav na novih tujih trgih.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija junija vabi podjetja na poslovni dogodek FUTURALLIA RHONE - ALPES 2014 v Francijo

Javna agencija SPIRIT Slovenija med 4. in 7. junijem 2014 organizira izhodno gospodarsko delegacijo v Francijo, v okviru katere se bodo podjetja v Lyonu v centru EUREXPO udeležila tridnevnega mednarodnega poslovnega foruma FUTURALLIA RHONE - ALPES 2014. Dogodek je namenjen poslovnemu mreženju malih in srednjih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Franciji. Slovenska podjetja imajo čas za prijavo vse do torka, 15. aprila 2014.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija vabi na informativni dan »Možnosti za financiranje malih in srednjih podjetij (MSP) v programu Obzorje 2020 ter v programu COSME«

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z gospodarsko zbornico Slovenije organizira informativni dan - »Možnosti za financiranje malih in srednjih podjetij (MSP) v programu Obzorje 2020 ter v programu COSME«. Dogodek bo 28. marca 2014 od 10. ure dalje v prostorih GZS na Dimičevi 13 v Ljubljani (dvorana A, 1. nadstropje). Podjetja imajo čas za prijavo do srede, 26. marca 2014 oziroma do zapolnitve mest.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešen obisk slovenskih podjetij na poslovnem srečanju z italijanskimi agenti v Neaplju

Pred kratkim se je v italijanskem Neaplju zaključila mednarodna borza agentov in zastopnikov Forum agenti Mediterraneo, na katerem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Rimu predstavljalo tudi šest slovenskih podjetij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih podjetij na sejmu CeBIT 2014 v Hannovru

Danes se v Hannovru zaključuje sejem CeBIT, na katerem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in sloganom »Slovenian IT excellence« (Slovenska IT odličnost) uspešno predstavilo 13 slovenskih podjetij. Slovenski nacionalni prostor je bil na odlični lokaciji poleg glavnih držav partneric Velike Britanije in Severne Irske, kar se je odražalo tudi v izjemnem zanimanju obiskovalcev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Priložnost za slovenska podjetja: gospodarska delegacija pod okriljem Evropske komisije v Španijo

Podpredsednik Evropske komisije, Antonio Tajani, pristojen za industrijo in podjetništvo, se bo v začetku aprila odpravil na obisk dveh španskih regij, in sicer 2. in 3. aprila 2014 v Andaluzijo (Sevilla) in 4. aprila 2014 v Extremaduro (Mérida). V obeh bosta potekali poslovni konferenci in mednarodni bilateralni B2B pogovori z udeleženimi podjetji. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo poslovnih konferenc, rok za prijavo imajo do petka, 21. marca 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija s šestimi podjetji na Forum Agenti Mediterraneo v Neaplju

V petek, 14. marca 2014, se v italijanskem Neaplju prične dvodnevni dogodek Forum Agenti Mediterraneo, ki se ga bo pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležilo tudi šest slovenskih podjetij. Tradicionalna mednarodna borza agentov in zastopnikov je namenjena vzpostavljanju neposrednih kontaktov med tujimi ponudniki izdelkov in storitev, ki iščejo zastopnike in agente za vstop na italijanski trg.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija tudi letos na največjem investicijsko-nepremičninskem sejmu MIPIM 2014 v Cannesu

Javna agencija SPIRIT Slovenija se tudi v letošnjem letu aktivno udeležuje mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM, ki bo med 11. in 14. marcem 2014 potekal v francoskem Cannesu. Na svojem razstavnem prostoru bo pod sloganom Housing & Jobs (Stanovanja in delovna mesta) skupaj z Mestno občino Ljubljana predstavljala Slovenijo kot primerno lokacijo za tuje neposredne investicije ter tudi zanimive investicijske priložnosti.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja preverjala priložnosti za posle v Zahodni Afriki

Danes se v afriški državi Burkina Faso zaključuje tridnevni mednarodni poslovni forum AFRICALLIA 2014, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Zahodni Afriki. Udeležilo se ga je 710 predstavnikov 436 podjetij iz 26 držav, približno polovica udeležencev je iz Burkine Faso, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi pet slovenskih podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vabilo na multidisciplinarno srečanje podjetij na Poljskem

Javna agencija Spirit Slovenija v sodelovanju z mednarodnimi partnerskimi organizacijami vabi k udeležbi na srečanje slovenskih podjetij s poljskimi, ki bo potekalo 27. marca 2014 na Poljskem, v Wroclawu. Podjetja imajo možnost sofinanciranja potnih stroškov in stroškov nočitev glede na število prijavljenih podjetij. Udeležba na poslovnem srečanju je za podjetja brezplačna, ob predhodni prijavi.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Marca se prične izobraževanje za izvozno poslovanje - samo še nekaj prostih mest

Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi k vpisu v novo generacijo izobraževanja za izvozno poslovanje, ki ga skupaj z ITM Worldwide Foundation in agencijo Business Sweden izvaja že sedmo leto zapored. Prijava v program, ki je bil razglašen za najboljši koncept izobraževanja v mednarodni trgovini na EU predstavitvi programov Leonardo da Vinci v Maastrichtu, je možna do petka, 28. februarja 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Poslovni forum o razvoju obalnega in pomorskega turizma pod okriljem Evropske komisije v Grčiji v okviru Mission for Growth*

Podpredsednik Evropske komisije, Antonio Tajani, pristojen za industrijo in podjetništvo, skupaj s komisarko Mario Damanaki in grško ministrico za turizem Olgo Kefalogianni v okviru tako imenovane Mission for Growth (Misije za rast) organizira mednarodno poslovno konferenco na temo obalnega in pomorskega turizma z B2B srečanji, ki bo 10. in 11. marca 2014 v Atenah v Grčiji. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, predvsem s področja turizma, pa tudi IKT, energetike, biotehnologije, živilske in predelovalne industrije, ki jih zanima poslovanje z Grčijo, naj izkoristijo priložnost in se udeležijo dogodka. Rok za prijavo je do 5. marca 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja Romunijo zaznala kot zanimivo za poslovno sodelovanje

Pred kratkim se je v Bukarešti uspešno zaključil dvodnevni mednarodni poslovni forum Francija/Jugovzhodna Evropa, ki se ga je udeležilo več kot 230 podjetij iz Francije in te evropske regije, med njimi pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija tudi pet slovenskih. Poslovni forum, ki velja za najpomembnejši regionalni in večsektorski dogodek za mala in srednja podjetja v Jugovzhodni Evropi in na Balkanu, je bil namenjen poslovnemu mreženju malih in srednje velikih podjetij iz Francije in regije, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje v Franciji in državah Jugovzhodne Evrope.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V petek bo v UL objavljen preklic javnega povabila podjetjem za sodelovanje v programu RNP 2013

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v petek, 14.2.2014, v Uradnem listu objavila preklic Javnega povabila podjetjem za oddajo prijav in sodelovanje v »PROGRAMU ZA SPODBUJANJE RAZVOJA NOVIH PRODUKTOV V LETIH OD 2013 DO 2015 – RNP 2013,« ker je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s 3.2.2014 odstopilo od pogodbe o sofinanciranju omenjenega programa.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Odgovor SPIRIT Slovenija na odpoved pogodbe o sofinanciranju RNP 2013 s strani MGRT

Včeraj je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) v medije poslalo sporočilo o odstopu od pogodbe, sklenjene z javno agencijo SPIRIT Slovenija o sofinanciranju »Programa za spodbujanje razvoja novih produktov v letih od 2013 do 2015 – RNP 2013.« V zvezi s tem SPIRIT Slovenija obvešča vse prijavitelje, da bo podala ugovor zoper enostranski odstop od pogodbe o sofinanciranju omenjenega programa s strani MGRT, saj se zaveda, kako pomembna je v tem trenutku pomoč podjetjem, hkrati pa lahko iz trenutno ocenjenih vlog že zaznamo podatek, da bi bilo na osnovi odobrenih vlog odprtih najmanj 428 novih delovnih mest.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Priložnost za slovenska podjetja: gospodarska delegacija pod okriljem Evropske komisije v belgijsko Valonijo

Podpredsednik Evropske komisije, Antonio Tajani, pristojen za industrijo in podjetništvo, se bo februarja z gospodarsko delegacijo mudil v belgijski regiji Valonija. Tam bo 18. in 19. februarja 2014 potekala konferenca z naslovom "Europe 2020 Strategy for Growth: Creating a business environment for more and better jobs"* in mednarodni bilateralni B2B pogovori z udeleženimi podjetji. Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo dogodka, rok za prijavo imajo do 4. februarja 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi k vpisu v najučinkovitejši izobraževalni program za izvozno poslovanje

Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi k vpisu v novo generacijo izobraževanja za izvozno poslovanje, ki ga skupaj z ITM Worldwide Foundation in agencijo Business Sweden izvaja že sedmo leto zapored. Prijava v program, ki je bil razglašen za najboljši koncept izobraževanja v mednarodni trgovini na EU predstavitvi programov Leonardo da Vinci v Maastrichtu, je možna do petka, 28. februarja 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja zadovoljna z odzivom Fiatovih predstavnikov

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski avtomobilski grozd (ACS) sta organizirala dvodnevno gospodarsko delegacijo. Prvi dan sta pripravila poseben študijski obisk v okviru projekta S_LIFE, drugi dan pa Tehnološki dan slovenskih dobaviteljev v Fiatovem razvojnem centru Mirafiori Motor Village v italijanskem Torinu. Udeležilo se ga je 20 slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, ki so v dveh dneh spoznali dobre prakse in spletali nove poslovne stike.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija predstavil rezultate projekta Les = zares

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v prostorih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo danes predstavila rezultate lanskega projekta za promocijo lesnih izdelkov doma in v tujini Les = zares. Za promocijo lesa je bilo lani na voljo 200.000 evrov, letos pa v proračunu zanj ni predvidenih sredstev, vseeno pa bodo morda v sodelovanju z drugimi ministrstvi našli sredstva za nadaljevanje projekta.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi na poslovni forum Francija/Jugovzhodna Evropa v Bukarešto

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s Francosko agencijo za mednarodni razvoj podjetij (UBI France) vabi slovenska podjetja na dvodnevni mednarodni poslovni forum France/South Eastern Europe. Dogodek, ki bo 11. in 12. februarja 2014 v Bukarešti, Romunija, v hotelu Marriott, predstavlja najpomembnejši regionalni in več sektorski dogodek za mala in srednja podjetja v Jugovzhodni Evropi in na Balkanu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Turki Slovenijo zaznali kot dobro priložnost za investiranje

Včeraj se je v Istanbulu ob uradnem obisku predsednika republike Boruta Pahorja v tej državi zaključila slovensko-turška investicijska konferenca, na kateri so več kot 120 predstavnikom turških podjetij in institucij predstavljali slovenske investicijske in poslovne priložnosti ter potek aktualne privatizacije v Sloveniji. Med udeleženci je bilo zaznati velik interes za sodelovanje s Slovenijo, ker naša država zanje predstavlja strateško lokacijo, saj jo vidijo kot most med Evropsko unijo in zahodnim Balkanom.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija zbira interes podjetij za skupinsko udeležbo na investicijsko-nepremičninskih sejmih na tujini

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi v letu 2014 nadaljevala z aktivno udeležbo na mednarodnih-investicijsko nepremičninskih sejmih v tujini. Zato je objavila vabilo podjetjem, naj do vključno petka, 31. januarja 2014 sporočijo svoj interes za skupinsko udeležbo na investicijsko-nepremičninskih sejmih v tujini v tem letu. Na osnovi zbranega interesa ter v okviru danih finančnih možnosti bo agencija pripravila seznam sejemskih nastopov na investicijsko-nepremičninskih sejmih v tujini za leto 2014.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Jutri bodo v Istanbulu predstavljene slovenske investicijske in poslovne priložnosti

V Istanbulu bo jutri potekala investicijska konferenca z namenom promocije slovenskega gospodarstva ter predstavitve aktualnih investicijskih in poslovnih priložnosti potencialnim turškim vlagateljem. Dogodek bo organiziran v okviru uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se na povabilo predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla 15. in 16. januarja 2014 mudi v Turčiji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Jutri bodo v Istanbulu predstavljene slovenske investicijske in poslovne priložnosti

V Istanbulu bo jutri potekala investicijska konferenca z namenom promocije slovenskega gospodarstva ter predstavitve aktualnih investicijskih in poslovnih priložnosti potencialnim turškim vlagateljem. Dogodek bo organiziran v okviru uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se na povabilo predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla 15. in 16. januarja 2014 mudi v Turčiji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija preverja interes podjetij za sodelovanje s podjetji iz zahodne Afrike

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi v letu 2014 nadaljevala z organizacijo gospodarskih delegacij, v okviru katerih bodo slovenska podjetja imela možnost udeležbe na gospodarskih forumih FUTURALLIA. Prvi tovrstni dogodek v letu 2014 je tridnevni mednarodni poslovni forum AFRICALLIA 2014, ki bo potekal od 26. do 28. februarja 2014 v afriški državi Burkina Faso. Slovenska podjetja, ki bi jih to zanimalo, lahko svoj interes za udeležbo v delegaciji potrdijo najkasneje do petka, 17. januarja 2014.