Skip to main content

V Mariboru mednarodno srečanje podjetij iz jugovzhodne Evrope

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Mariboru se je danes začel dvodnevni mednarodni B2B dogodek SEE MEET SLOVENIA 2019. Poslovno srečanje, ki vsako leto pritegne večje število udeležencev, podjetjem ponuja edinstveno platformo za hitre in učinkovite vnaprej dogovorjene sestanke.

Na letošnji, tretji izvedbi sodelujejo predstavniki 14 držav oziroma skupno 190 udeležencev iz 136 podjetij, kar je 20 odstotkov več kot lani ter naj bi skupno opravili več kot 1.100 B&B sestankov, v povprečju vsak udeleženec več kot 12. "Iz tega srečanja želimo narediti mednarodno prepoznaven dogodek, na katerem imajo podjetja priložnost srečati druga podjetja, navezati stike in priti do poslovnih priložnosti," je na novinarski konferenci ob začetku dvodnevnega dogodka povedal direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič.

See Meet 2019

Letos med drugim sodelujeta podjetji Revoz in Yaskawa, tuje družbe pa med drugim prihajajo iz Avstrije, Turčije, Hrvaške, Velike Britanije, Francije, Italije in Srbije. Dejavna so na različnih področjih, najbolj zastopana so podjetja iz kovinskopredelovalne in avtomobilske industrije ter informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). „Največje delegacije so iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije. Tukaj so tudi predstavniki iz Avstrije, Francije, Kosova, Turčije, Malte, Nizozemske, Anglije, Ukrajine, Bolgarije in celo Nepala. Uspelo nam je, da podjetja, ki so udeležena na tej konferenci ustvarjajo konkretne posle, kar dokazuje tudi dejstvo, da se podjetja vračajo,“ je še dodal Bratkovič.

Jugovzhodno evropsko poslovno srečanje SouthEast Europe Business B2B gathering, ki ga Maribor gosti tretje leto zapored, so skupaj pripravile razvojne agencije iz devetih slovenskih regij, vodilno vlogo pa je letos prevzel novomeški razvojni center. Podprla sta ga tudi javna agencija SPIRIT Slovenija ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Generalni direktor direktorata za regionalni razvoj na omenjenem ministrstvu Marko Drofenik je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo projekt razširiti iz ene regije na vso vzhodno kohezijsko regijo. "Želimo, da v naslednjih letih z nadgradnjo tega instrumenta preraste v eno največjih takšnih prireditev v Evropi," je dejal.

Več