Skip to main content

NA mednarodnem poslovnem srečanju tudi o pomoči države pri vstopanju na tuje trge

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V okviru MOS je danes potekalo mednarodno poslovno srečanje z naslovom: »Uspešno v Sloveniji«, na katerem se je letos zbralo več kot 200 podjetnikov iz devetih držav. Udeležencem so bili predstavljeni primeri dobrih praks in izkušnje uspešnih podjetij ter pomoč države pri prodoru na tuje trge.

Svoje izkušnje na tujih trgih so z udeleženci delili uspešna podjetnika Marko Lotrič, direktor Lotrič meroslovje d.o.o., in Bojan Železnik, direktor KGL d.o.o. ter podjetniški svetovalec Klaus Schuster ter Petra Ambrožič iz Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Podjetniki si želijo stabilnega poslovnega okolja, v katerem lahko načrtujejo svoje poslovne aktivnosti. Pri vstopanju na tuje trge jim podporo in pomoč preko javne agencije SPIRIT ponuja tudi država. Petra Ambrožič je predstavila brezplačne aktivnosti za potencialne in obstoječe izvoznike za učinkovito poslovanje v tujini. Izpostavila je Izvozno okno, osrednji slovenski portal za izvoznike, na katerem so podrobni zunanje-trgovinski podatki o 53 državah, izvozno svetovanje podjetjem, izobraževanje in usposabljanje za mednarodno poslovanje, organizacijo in sofinanciranje skupinskih in individualnih nastopov slovenskih podjetij na sejmih v tujini ter gospodarskih delegacij, sodelovanje s slovenskimi poslovnimi klubi, vzdrževanjem baze slovenskih izvoznikov SloExport in portal SloveniaPartner.

V nadaljevanju so potekali individualni pogovori med udeleženimi podjetji, saj so poslovna srečanja odlična priložnost za predstavitev podjetja, pridobitev novih poslov, izmenjavo izkušenj in razvijanje idej o novih projektih ter navezovanje stikov za izvedbo.

Dogodek je organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Advantage Austria Ljubljana in mrežo zbornic New Alpe Adria ter Enterprise Europe Network.

*****