Skip to main content

Delegacija slovenskih gospodarstvenikov te dni v Dubrovniku

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija se te dni v Dubrovniku, kjer poteka 9. Vladni vrh Iniciative 16 + 1 Kitajska - države Srednje in Vzhodne Evrope (CEE), mudi 20-članska delegacija slovenskih gospodarstvenikov.

Med več kot 1000 podjetniki iz Kitajske in držav Centralne in Vzhodne Evrope trenutno potekajo b2b pogovori. Včeraj so se člani slovenske gospodarske delegacije srečali s predsednikom vlade RS Marjanom Šarcem in odprto spregovorili o pogledih na poslovanje s Kitajsko, ki je ena večjih gospodarskih svetovnih sil, ki bo v prihodnje preko globalnega projekta »En pas ena pot« zagotovo vplivala na globalne gospodarske tokove in investicije v strateške in manjše projekte, kar bo posledično  vplivalo tudi na slovenska podjetja. Obisk gospodarske delegacije v Dubrovniku je organiziral SPIRIT Slovenija v tesnem sodelovanju z  Veleposlaništvom Republike Slovenije na Hrvaškem.

Vladnega vrha se je udeležil PV Marjan Šarec z vladno delegacijo in tudi slovenska gospodarska delegacija v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija. Člani gospodarske delegacije so bili poleg ostalih tudi predstavniki Luke Koper, podjetja za sanacijo degradiranih zemljin Arhel, predstavnika Letališča Maribor, podjetja za proizvodnjo avtomobilskih delov TPV, predstavnika SID banke, predstavnika podjetja, ki uvaja možnost plačil kitajskih turistov v Sloveniji preko portala Alibaba ter predstavniki slovenskih podjetij v kitajski lasti, ki skrbijo za izvoz slovenskih izdelkov in storitev.

Posebno mesto v tokratni gospodarski delegaciji je imel tudi profesor dr. Igor Emri, ki je v okviru vladnega vrha kot Predstavnik Inženirske zbornice Slovenije (IAS) podpisal sporazum z Nanjing Jiangning High-tech Industrial Development Zone, na podlagi dogovora, da bo kitajska stran financirala znanstvene projekte Inženirske zbornice Slovenije ter pomagala pri apliciranju znanstvenih projektov v podjetniško sfero. V okviru vladnega vrha se je slovenska gospodarska delegacija srečala s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. 

Vladni vrh je v celoti potekal v dobrem duhu sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko. Vodilne teme vladnega vrha so tokrat bile infrastruktura, razvoj, znanost in jačanje gospodarskega sodelovanja med podjetji iz evropske regije CEE in Kitajske.

*****