Skip to main content

Ob desetletnici Carthago d. o. o. otvoritev nove proizvodne hale

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Nemško podjetje Carthago s svojima znamkama Carthago in Malibu v Evropi zaseda vodilno mesto med proizvajalci prestižnih avtodomov. Pri tem ima pomembo vlogo tudi hčerinsko podjetje Carthago d. o. o. s svojo proizvodnjo v Odrancih na severovzhodu Slovenije, ki je vključeno tudi v program Nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom pri SPIRIT Slovenija. Ob desetletnici svojega delovanja v Sloveniji so svečano odprli novo proizvodno halo.

Podjetje v Odrancih je bilo ustanovljeno spomladi 2006, avgusta 2008 pa je nov, moderno opremljen proizvodni obrat zapustilo prvo vozilo od 77 tega leta. Že 2011 so letno izdelali več kot 1000 avtodomov, leta 2013, ko je bila predstavljena znamka Malibu, več kot 5000, medtem ko je letos proizvodno linijo zapustilo že 20.000 avtodomov. Medtem ko se Carthago koncentrira na najvišji segment avtodomov, je Malibu uspešno umeščen v segmentu višjega srednjega razreda, v katerem se je prebil v ospredje komfortnih kamping vozil. Vsi modeli Malibu se proizvajajo v Odrancih. Sicer pa je v poslovnem letu 2017/18 Carthago d.o.o. s 770 zaposlenimi zabeležil 180 milijonov prometa, kar je petino več kot leto prej. Direktorica podjetja Sandra Zupanec tudi za prihodnost napoveduje rast z novimi modeli vozil in izpostavlja povezanost podjetja z lokalno in regionalno skupnostjo.

Sicer pa je SPIRIT Slovenija oziroma tedaj še JAPTI v okviru javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij sofinanciral dva njihova projekta. In sicer leta 2010 v višini 840.000 EUR ter v letu 2012 v višini 672.000 EUR. Skupna vrednost obeh projektov je 6.8 milijona EUR, ustvarjenih je bilo 190 novih zaposlitev.

Dogodka ob desetletnici delovanja podjetja se je udeležil tudi ustanovitelj in lastnik skupine Carthago, vizionar in podjetnik s srcem, Karl-Heinz Schuler, med gosti pa so bili med drugim tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, župan Občine Odranci, Ivan Marko, nemški veleposlanik Klaus Riedel, Gernot Schank, direktor podjetja G+S, Sitz+Polstermöbel GmbH ter številni drugi.  

******

Foto: arhiv Carthago, d. o. o.