Skip to main content

Uspešni pogovori med slovaškimi in slovenskimi podjetji

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V času uradnega obiska slovaškega predsednika Andreja Kiska z delegacijo 24 gospodarstvenikov v naši državi je danes za podjetja obeh držav potekala slovensko-slovaška poslovna konferenca. Na njej so predstavili poslovni okolji obeh držav, start-up ekosistemov, izmenjava poslovnih priložnosti ter poslovna srečanja med slovenskimi in slovaškimi podjetji. Kasneje sta se slovenskim in slovaškim gospodarstvenikom pridružila tudi oba predsednika, Borut Pahor in Andrej Kiska, ki sta slovesno odkrila klop miru ob Bratislavski ulici.

V času uradnega obiska slovaškega predsednika Andreja Kiska z delegacijo 24 gospodarstvenikov v naši državi je danes za podjetja obeh držav potekala slovensko-slovaška poslovna konferenca.

Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro in z leta v leto bolj intenzivno, lani je blagovna menjava dosegla skoraj milijardo evrov, vendar še vedno ostajajo odprte številne priložnosti za njegovo razvijanje in poglabljanje, je uvodoma dejal mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Obe državi sta izrazito inovacijo usmerjeni, proaktivni in dinamični, podpirata podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost ter nove tehnologije, predvsem digitalne.«  Z njim se je strinjal Rastislav Chovanec, državni sekretar na slovaškem gospodarskem ministrstvu. »Slovaško poslovno okolje je primerljivo s slovenskim, poslovne prakse in standardi so na splošno podobni. Naša država je med državami EU in OECD eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev,« je dejal in izrazil upanje, da bodo tovrstni dogodki, še posebej pa kasnejši individualna poslovna srečanja prispevali k okrepitvi sodelovanja med državama. »Država ima ugoden geografski položaj, saj se nahaja na stičišču Srednje Evrope. Od leta 2000 beleži trajno in stabilno rast BDP. Med pomembnimi panogami je avtomobilska, Slovaška namreč sodi med vodilne v proizvodnji avtomobilov na prebivalca na svetu, saj proizvede 191 avtomobilov na 1000 prebivalcev, kar je visoko nad svetovnim povprečjem,« je dejal Adam Csuka iz SARIO, slovaške agencije za razvoj investicij in trgovine, ki je predstavil delovanje njihove agencije. Med razlogi, zakaj bi investirali v Slovaško, je izpostavil strateško lokacijo v osrčju Evrope z velikim izvoznim potencialom, politično in ekonomsko stabilnost, visoko delovno produktivnost, velik potencial za R&R in inovacije ter privlačne spodbude za tuje investicije.

Več