Skip to main content

Predstavnik ruske zvezne raketne in vesoljske korporacije obiskal SPIRIT Slovenija

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes je SPIRIT Slovenija obiskal Pavel Popov, namestnik direktorja ruske zvezne raketne in vesoljske korporacije URSC – Russian United Rocket and Space Corporation. Na delovnem sestanku so preverili možnosti prihodnjega sodelovanja obeh državnih agencij v luči krepitve sodelovanja obeh gospodarstev na področju vesoljskih tehnologij.

Danes je SPIRIT Slovenija obiskal Pavel Popov, namestnik direktorja ruske zvezne raketne in vesoljske korporacije URSC – Russian United Rocket and Space Corporation.

Na pobudo veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani in v skladu z nadaljevanjem lani začetih aktivnosti agencije na področju digitalnega gospodarstva med slovenskimi in ruskimi podjetji sta se danes mag. Gorazd Mihelič, direktor agencije SPIRIT Slovenija in njegova sodelavka Tanja Drobnič,  ki na agenciji vodi projekte povezane s trgom Ruske federacije sestala s Pavlom Popovim, namestnikom direktorja ruske zvezne raketne in vesoljske korporacije URSC. Skupaj so preverili možnosti prihodnjega sodelovanja obeh državnih agencij v luči krepitve sodelovanja obeh gospodarstev na področju vesoljskih tehnologij. Poudarek je bil predvsem na uporabi satelitskih podatkov za reševanje širšega kroga vprašanj, ki se nanašajo na nadaljnji razvoj digitalnega gospodarstva.

Na pobudo veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani in v skladu z nadaljevanjem lani začetih aktivnosti agencije na področju digitalnega gospodarstva med slovenskimi in ruskimi podjetji sta se danes mag. Gorazd Mihelič, direktor agencije SPIRIT Slovenija in njegova sodelavka Tanja Drobnič,  ki na agenciji vodi projekte povezane s trgom Ruske federacije sestala s Pavlom Popovim, namestnikom direktorja ruske zvezne raketne in vesoljske korporacije URSC.

V astronavtiki 21. stoletja in v okviru globalnega gibanja »New Space« in novih vesoljskih projektov na področju majhnih satelitov, raket in različnih aplikacij, osnovanih na vesoljskih podatkih, se poleg vesoljskih agencij, ki so veliki tradicionalni igralci na trgu, promovirajo tudi start up podjetja. Slednja običajno pritegnejo sredstva zasebnih investitorjev in različnih skladov ter so uspešna v iskanju svojih tržnih niš. »New Space« še posebej aktivno razvijata ZDA in Velika Britanija, tudi v Ruski federaciji in evropskih državah pa je vse več podjetij   konkurenčnimi rešitvami.

Kot je izpostavil ruski sogovornik, želi URSC skupaj z Veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvom za javno upravo ter SPIRIT Slovenija spomladi v Sloveniji organizirati mednarodno – znanstveno raziskovalno konferenco.

Foto: arhiv SPIRIT Slovenija/MP