Skip to main content

Predstavniki Kitajske razvojne banke (CDB) obiskali SPIRIT Slovenija

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes je javno agencijo SPIRIT Slovenija obiskala 17-članska delegacija iz Ljudske republike Kitajske. Predstavniki Kitajske razvojne banke in nekaterih kitajskih podjetij so preverjali možnost vzpostavitve partnerskega sodelovanja v okviru konkretnih investicijskih projektov tako v Sloveniji kot tudi na Kitajskem.

Predstavniki Kitajske razvojne banke in nekaterih kitajskih podjetij so preverjali možnost vzpostavitve partnerskega sodelovanja v okviru konkretnih investicijskih projektov tako v Sloveniji kot tudi na Kitajskem.

Direktor agencije mag. Gorazd Mihelič je uvodoma predstavil smer prihodnega delovanja SPIRIT Slovenija, nato pa je vodja kitajske delegacije Hu Dongsheng, namestnik generalnega direktorja za planiranje pri Kitajski razvojni banki, izpostavil pomen Slovenije za prihodnje projekte Kitajske na področju transporta in logistike. Kot je povedal, si prihodnjih projektov ne predstavljajo brez konkretne vključitve Slovenije in slovenskih partnerjev v projekte prihodnosti.

V nadaljevanju je Tanja Drobnič iz Sektorja za spodbujanje internacionalizacije povzela uspešno izvedene aktivnosti agencije na kitajskem trgu v preteklem letu. Ob tem je izpostavila pomen razvoja partnerskih odnosov agencije z MOFCOM, CIPA, CCPIT ter Vlado mesta Ningbo pri izvedbi konkretnih projektnih aktivnosti, ki so vezane na podjetja obeh držav iz različnih industrij kot so: avtomobilska, logistika, živilsko – prehrambna, IT,  podjetja s področja športne industrije. »Pripravljeni smo okrepiti partnerstvo tudi s Kitajsko razvojno banko na podlagi izmenjave konkretnih investicijskih projektov malih in srednje velikih podjetij še posebej na področju visokih tehnologij. Pri pripravi na izvedbo gospodarskega dela vladnega vrha v okviru kontaktnega mehanizma Kitajske za Centralno in Vzhodno Evropo (16+1) nas je h sodelovanju povabila Kitajsko banko (Bank of China), ki skupaj z madžarsko agencijo za pospeševanje investicij 27. novembra 2017 v Budimpešti organizira poslovna srečanja med podjetji iz držav Centralne in Vzhodne Evrope in Kitajske,« je dodala.

Predstavniki Kitajske razvojne banke (CDB) obiskali SPIRIT Slovenija

Kitajska razvojna banka bo ob tej priložnosti podpisala sporazum z bankami držav Centralne in Vzhodne Evrope, tudi s SID – Slovensko izvozno banko. Drobničeva je področje inovativne digitalizacije izpostavila kot del visoko tehnološke ponudbe Slovenije za potrebe vseh industrij, še posebej pa za prihodnje sodelovanje na področju izgradnje t. i. »pametnih mest« ter tako okrepila namero o nadaljnji krepitvi partnerskih vezi SPIRIT Slovenija s partnerskimi organizacijami in institucijami na Kitajskem. Ob tem je še dodala, da ima javna agencija SPIRIT Slovenija že pripravljene predstavitve investicijskih projektov, ki jih je pripravila skupaj z nosilci investicijskih priložnosti.

Blaž Golob, izvršni direktor SmartIScity d. o. o., direktor Inštituta GoForeSight, podpredsednik FEN (Foresight Europe Network) ter sodelavec Evropske investicijske banke je izpostavil pomen razvoja in digitalizacije mest v okviru Evropske Unije. Dejal je, da se je zahvaljujoč tej usmeritvi Ljubljana razvila v zeleno in digitalno mesto ter je nosilka številnih prestižnih nagrad Evropske unije.

Kitajska stran se je z zanimanjem odzvala na pregled ponudbe SPIRIT Slovenija in izrazila zadovoljstvo nad usmeritvijo, saj je njihov program obiska v Sloveniji povezan tako z obiskom Luke Koper kot tudi z obiskom posameznih mest. Želijo preveriti možnosti za sodelovanje s Koprom, z Novo Gorico, Ljubljano in Mariborom na področju skupnega razvoja infrastrukture in logistično distribucijskih centrov. Pri nadaljnjih korakih jim bodo koristili že pripravljeni investicijskih projekti. Dejali so, da obseg oziroma vrednost investicije ni pomembna in da so pripravljeni na vlaganja tudi v manjše projekte.

Ob zaključku je kitajska stran izpostavila pomen kontaktnega mehanizma Kitajske za Centralno in Vzhodno Evropo ter izrazila željo, da SPIRIT Slovenija tudi v prihodnje ponovno predstavi investicijske projekte, promovirane v okviru preteklih projektov na Kitajskem in v Sloveniji. Tako bi lahko hitreje prišli do ustreznega modela sodelovanja pri pripravi finančne sheme Kitajske, Slovenije in Evropske unije za izvedbo posameznih skupnih investicijskih projektov.