Skip to main content

S premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa do večje konkurenčnosti turistične ponudbe

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Včerajšnji gospodarsko arhitekturni forum je minil v duhu inovativne uporabe lesa za kreativni turizem. Več kot 120 udeležencem so mednarodno uveljavljeni arhitekti iz tujine na primerih dobre prakse prikazali, kako je s premišljenim načrtovanjem uporabe lesa pri gradnji turističnih objektov in opremi interierjev moč dvigniti vrednost in konkurenčnost turistične ponudbe.

Včerajšnji gospodarsko arhitekturni forum je minil v duhu inovativne uporabe lesa za kreativni turizem.

S svojo raznoliko neokrnjeno zeleno krajino in bogato kulturno dediščino ima Slovenija velik turistični potencial, vendar pa razvoj turističnih produktov z visoko dodano vrednostjo zahteva multidisciplinarno vključevanje kreativnih industrij. Ključno vlogo pri zagotavljanju konkurenčnosti turističnih destinacij bi v tem kontekstu lahko igrala gradnja lesenih turističnih objektov. Les je namreč naraven, topel material, ki ponuja bogat in prijeten ambient ter omogoča hitro gradnjo, predvsem pa veliko prilagodljivost različnim arhitekturnim zahtevam in željam uporabnikov. Je lahek, konstruktiven in hkrati izolativen material, ki ga v stavbi lahko najdemo v različnih oblikah – ne samo kot konstrukcijo, temveč tudi kot oblogo zunanjih in notranjih prostorov ter kot notranjo opremo. Poleg tega je tudi obnovljiv gradbeni material, ki ga je mogoče reciklirati, ne nazadnje pa je lesena gradnja tudi energijsko varčna.

MADE Asociati - Pizzolato Winery, Villorba, Treviso, 2016 Foto; Fracesco Galifi in Adriano Maragon

Predstavljeni so bili projekti tujih avtorjev, ki poleg rabe lesa upoštevajo trajnostni razvoj in predstavljajo vrhunske oblikovalske ter arhitekturne rešitve. Michela De Poli iz arhitekturnega biroja MADE associati iz Trevisa je predstavila projekt prenove vinske kleti z dolgoletno tradicijo Pizzolato iz Villorbe pri Trevisu. Projekt se ujema s strukturirano pokrajino z geometrijskimi trtami in podeželskimi potmi, v katerih ima lastnikov dom osrednje mesto. »Pri svojem delu se osredotočamo na urbanizem, krajinsko arhitekturo ter notranje in arhitekturno oblikovanje. Prisegamo na uporabo lokalnih in trajnostnih materialov, zato smo uporabili bukov les iz znamenitega antičnega gozda Cansiglio, ki se nahaja v bližini. Lokalni bukov les je bil uporabljen kot material za oblaganje in prevladuje tako v notranjosti kot pri zunanjosti stavbe. Uporaba teh endemičnih, trajnostno pridelanih vrst spodbuja naravne proizvode in pomaga varovati biotsko raznovrstnost regije.”

Več