Skip to main content

Uspešno zaključen obisk slovenske gospodarske delegacije v ruski regiji Vologda

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pred kratkim se je v Slovenijo vrnila 18 članska delegacija slovenskih podjetij in institucij, ki se je pod okriljem SPIRIT Slovenija med 18. in 19. septembrom 2017 mudila v regiji Vologda v Ruski federaciji, ki po gospodarski rasti sodi med vodilne ruske regije. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo z obiskom, saj so si izmenjali kontakte s številnimi zainteresiranimi tamkajšnjimi podjetji in se pogovarjali o možnostih ter idejah za poslovno sodelovanje v prihodnje.

Podlaga za izvedbo gospodarske delegacije je bil memorandum med Ministrstvom RS za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlado regije Vologda, ki je bil podpisan v 2. junija letos v St. Peterburgu. Regija Vologda je primerna za poslovna povezovanja s slovenskimi podjetji še posebej na področju kovinsko – predelovalne industrije, proizvodnje strojev, gozdne mehanizacije, informacijske tehnologije, farmacevtske in kemične industrije, kakor tudi s področja prehrambne industrije.

Sestava delegacije je odražala medsebojne potrebe med obema gospodarstvoma, zato je bil to prvi korak h medsebojnemu spoznavanju in izgradnji morebitnega bodočega tesnejšega partnerstva.

Uspešno zaključen obisk slovenske gospodarske delegacije v ruski regiji Vologda

V delegaciji so bili predstavniki osmih slovenskih podjetij in petih institucij. Podjetjem, regionalnim in mestnim oblastem iz mest Vologda in Čerepovec so se predstavila podjetja Cleangrad (izgradnja čistih prostorov), Kompas Xnet (informacijske tehnologije), Robust (mehanizacija za predelavo lesa), Etrade (proizvodnja strojev za prehrambno industrijo), Javna razsvetljava (izvajanje del na področju razsvetljave in javnega prometa), Fibmarkt (strojegradnja in obdelava kovin), Elan Inventa (oprema za šport in športne objekte) in Frank proizvodnja strojev (proizvodnja strojev za živilsko in lesno industrijo ter druge dejavnosti). V delegaciji so bili tudi predstavniki Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, Mestne občine Maribor in Razvojne agencije ROD iz Ajdovščine ter Občine Ajdovščina.

Več