Skip to main content

Slovenija tudi letos na 3. China - CEEC Investment and Trade Expo 2017 v kitajskem Ningbo

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V kitajskem mestu Ningbo bo med 9. in 12. junijem 2017 potekal že 3. China – CEEC Investment and Trade Expo 2017, kjer se bo naša država predstavljala pod sloganom »Slovenija – vaša zelena, aktivna in zdrava partnerica«. V okviru nacionalnega paviljona se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija s 148 izdelki predstavljalo 13 podjetij s področja živilsko-predelovalne industrije, letošnja osrednja tema dogodka je namreč hrana, slovenski teran Vinakras Sežana pa je bil izbran za letošnje protokolarno vino.

China - CEEC Investment and Trade Expo 2017, ki ga skupaj organizirajo kitajsko ministrstvo za trgovino (MOFCOM), Vlada Zheijang province in Vlada mesta Ningbo, bo letos potekal že tretjič. Dogodek velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in deželami osrednje in vzhodnoevropske regije. SPIRIT Slovenija je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uradom RS za varno hrano uspel vsebinsko ustrezno odgovoriti na zahteve letošnjega sejma, saj je letošnja osrednja tema dogodka hrana, v ta okvir pa sodijo tudi vsi postopki certificiranja za kitajski trg.

Slovenski nacionalni paviljon bo postavljen na 120 m2 površine v hali 1. Po mnenju organizacijskega komiteja Ningbo Expo 2017 ima Slovenija enega najbolj privlačnih paviljonov v obliki dvojnega kroga, ki na zunanjem delu omogoča funkcionalno razstavljanje izdelkov in na notranjem predstavitev Slovenije in njenih podjetij. Avdiovizualna oprema bo omogočala sodobno obliko promocije, dodatno pa se bo prestavila Slovenija kot edina alpska država v skupini 16+1 s svojo gorenjsko narodno nošo in avtentično narodno zabavno glasbo.

V okviru paviljona se bodo predstavljali izdelki naslednjih slovenskih podjetij: ALKOBAP, d. o. o., Fructal, d. o. o., GEA, d. d., Kreativa, d. o. o., KZ Metlika, Pomurske mlekarne, d. d.,  TOPP, d. o. o. Berryshka, Vina Kolar, Uroš Kolar, s. p., Vina Montis, Laura Bordon, s. p. Vina Krapež, Krapež Martin, s. p., Vinakras, z. o. o., Sežana, Vina Zlati Grič, d. o. o. in Victoriam, d. o. o., slednje je izvozni zastopnik naštetih podjetij za kitajski trg. Tako bodo predstavljeni mlečni izdelki z ekološko pridelanega mleka, izdelki iz sadja in zelenjave najvišje kakovosti, jedilna olja iz ekološko pridelanih semen in plodov, vina iz različnih geografskih leg Slovenije, ekološko pridelana aronija, ročno izdelana čokolada, sokovi, nealkoholne in alkoholne pijače najvišje kakovosti ter protokolarno vino Ningbo Expo 2017 – slovenski Teran Vinakras Sežana.

SPIRIT Slovenija je bil na tem sejmu prisoten tudi lani, ko se je predstavljal pod sloganom Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner, kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei in razvoju zimskega športa na Kitajskem. Z nastopom na Ningbo Expo 2017 si agencija prizadeva za povečanje izvoza slovenskih podjetij na kitajski trg ter posledično tudi za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.

******

Ningbo je gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki leži na južnem krilu reke Yangtze in je gonilo razvoja večjega gospodarskega kroga okrog Šanghaja. Je eno od prvih obalnih mest, ki se je hitro razvijalo pod okriljem Državnega planiranja na Kitajskem in doživelo hiter razvoj v okviru strategije odpiranja in reformiranja. Združeni narodi so ga opredelili za najbolj obetavno mesto Kitajske. Mesto ima triletni akcijski načrt za gospodarski razvoj in razvojno preobrazbo mesta, v okviru katerega stavijo predvsem na nekaj ključnih industrij, kamor bi se lahko krepkeje stekal tuji kapital. Pokriva 9.816 km2 vključno z urbano regijo, ki obsega 2.461 km2. Ima šest distriktov, dva okraja in tri mesta na okrajni ravni ter 10 milijonov urbane populacije. Ponaša se tudi s tretjim največjim pristaniščem na Kitajskem, ki je tudi peto največje na svetu in se pospešeno razvija v okviru pomorske »svilne poti 21. stoletja« v povezavi z ekonomskim razvojem skupine ASEAN, Južne in Zahodne Azije.

******