Skip to main content

Pod okriljem SPIRIT Slovenija v ZDA odhaja delegacija pohištvenih podjetij

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V nedeljo, 21. maja 2017, v Združene države Amerike pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija odhaja delegacija predstavnikov pohištvenih podjetij. Cilj delegacije je seznanitev s trendi in poslovnimi priložnostmi na ameriškem trgu, osvežitev dobrih poslovnih odnosov s tamkaj živečimi slovenskimi poslovneži ter vzpostavitev novih poslovnih povezav. V času obiska si bo delegacija ogledala tudi sejem sodobnega pohištva in opreme ICFF v New Yorku.

Delegacije se bodo udeležili predstavniki podjetij Alples d. d., Donar d. o. o., Lina Design d. o. o., Murales d. d., Noki d. o. o. ter Gospodarske zbornice Slovenije in Lesarskega grozda. Gre za profilirane ponudnike, ki želijo trg ZDA nagovoriti z nišnimi, »high-end« izdelki in storitvami. V ta namen bodo v New Yorku obiskali specializirani sejem pohištva International Contemporary Furniture Fair (ICFF - www.icff.com) in se na njem sestali s potencialnimi ameriškimi partnerji. Organiziran bo tudi sestanek s predstavniki slovenske poslovne skupnosti s področja pohištvene industrije in notranje opreme v ZDA in njihovimi lokalnimi partnerji ter predstavniki tamkajšnjega slovenskega veleposlaništva.

Ob tej priložnosti je bil pripravljen tudi predstavitveni katalog delegacije, ki je priložen sporočilu za javnost in dostopen tudi na naslednji povezavi.

Gospodarsko delegacijo v New York, ki bo potekala med 21. in 24. majem 2017, organizira SPIRIT Slovenija s finančno podporo Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter partnerjev – Lesarskega grozda Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije. Pri izvedbi dogodka aktivno sodelujeta tudi Veleposlaništvo RS V Washingtonu in Slovensko-ameriški poslovni klub iz Clevelanda. 

****

ZDA sodijo med pomembnejše slovenske zunanjetrgovinske partnerice. V letu 2016 se je slovenski izvoz v ZDA povečal za 6,4 %, blagovna menjava pa za 3,3 % glede na predhodno leto. Najbolj zastopane blagovne skupine na strani izvoza so zdravila, izdelki iz jekla, gospodinjski aparati in električni motorji. Največ uvažamo olj iz nafte, letal, turbin in kemičnih surovin. Po podatkih Banke Slovenije je v Sloveniji 63 milijonov evrov ameriških neposrednih investicij, slovenskih v ZDA pa je za 21 milijonov evrov. Med sektorji, kjer je največ možnosti za okrepitev poslovnega sodelovanja med državama, je tudi lesno predelovalna industrija.