Skip to main content

Otvoritev Centra za ravnanje z nevarnimi odpadki podjetja Saubermacher v Kidričevem

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes je podjetje Saubermacher d. o. o. v Kidričevem svečano otvorilo prenovljen center za ravnanje z nevarnimi odpadki. Celotna vrednost investicije, ki je ustvarila 25 novih delovnih mest, znaša 6 milijonov evrov, s spodbudo v višini 552.170 evrov pa jo je sofinancirala tudi javna agencija SPIRIT Slovenija.

Današnje otvoritve so se med drugim udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter predstavnica javne agencije SPIRIT Slovenija, mag. Simona Novak.

Povsem prenovljen center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem z zmogljivostjo do 51.000 ton nevarnih odpadkov letno velja za enega najsodobnejših tovrstnih centrov pri nas. Nevarne snovi, kot so kisline, lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulji pri odstranjevanju barv in lakov, pa tudi onesnažena zemlja, se na približno 8.100 m2 skladiščijo, pripravljajo in delno obnovijo za ponovno uporabo. Današnje otvoritve so se med drugim udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter predstavnica javne agencije SPIRIT Slovenija, mag. Simona Novak.

»Ko je center decembra 2015 prejel dovoljenje za poskusno obratovanje, se je uresničila naša dolgoletna zgodba o uspehu doseganja pomembnih in naprednih investicij. Potenciala je še veliko. Trenutno v Sloveniji skorajda ni predelovalnih obratov za nevarne odpadke. Ponosni smo, da smo v Saubermacher Slovenija ob podpori lastnikov iz Avstrije prvi izvedli tovrstno investicijo. Zaradi svoje tehnične opremljenosti pa predstavlja nova lokacija trenutno najsodobnejši visokotehnološki center za trdne in tekoče nevarne snovi v celotni Sloveniji,« je povedal Rudolf Horvat, direktor podjetja Saubermacher Slovenija.

»Novi objekt predstavlja pomemben korak h krepitvi našega položaja v Sloveniji. Hkrati pa bomo še povečali sinergije med avstrijskimi lokacijami v Premstättnu in Trofaiachu ter obrate optimalno izkoristili«, je ob tem dejal Hans Roth, lastnik skupine Saubermacher.

»Zaščita ljudi in okolja je tudi v Sloveniji na prvem mestu. Tako je celoten izpust zraka na lokaciji čiščen s posebno napravo, vodoodporni beton ter številni lovilniki olj pa ščitijo podtalnico«, je ob tem poudaril Gerhard Ziehenberger, član uprave za tehnologijo pri Saubermacherju.

Saubermacher Slovenija, d.o.o., je že 26 let registrirana in pooblaščena družba za izvajanje storitev gospodarnega ravnanja z odpadki. Družba Saubermacher Slovenija d.o.o. posluje trenutno na petih lokacijah, in sicer v Murski Soboti, Lenartu, Vrhniki, Kidričevem in na Ptuju. Podjetje ima tudi kapitalske deleže v podjetjih Čisto mesto Ptuj d.o.o., Ekologija, d.o.o., PUP-Saubermacher, Saubermacher-Komunala, d.o.o., Ekomobil, d.o.o. in Eko Plastkom, d.o.o. Družba Saubermacher Slovenija, d.o.o., tako danes skupaj s svojimi povezanimi družbami sodeluje s kar 51-imi slovenskimi občinami, v katerih jim zaupa več kot 22.000 gospodinjstev in več kot 240.000 prebivalcev.