Skip to main content

Veliko priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in rusko regijo Vladimir

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija za vladimirska podjetja lahko predstavlja vstopno točko na trg Evropske unije, Vladimir pa za preboj slovenskih podjetij v Rusko federacijo, je bilo slišati na današnjem Slovensko – ruskem poslovnem forumu v Ljubljani, na katerem je bilo več kot 90 udeležencev. V okviru foruma, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija, je bil podpisan tudi skupni krovni sporazum za dolgoročno poslovanje s proizvodnjo in prodajo v regiji Vladimir med slovenskim podjetjem SICO, d. o. o. in vladimirskim podjetjem GARANT PLUS.

Slovenija za vladimirska podjetja lahko predstavlja vstopno točko na trg Evropske unije, Vladimir pa za preboj slovenskih podjetij v Rusko federacijo, je bilo slišati na današnjem Slovensko – ruskem poslovnem forumu v Ljubljani, na katerem je bilo več kot 90 udeležencev.

SPIRIT Slovenija si skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) prizadeva, da slovenska podjetja ne bi iskala poslovnih priložnosti zgolj v Moskvi, v kateri je skoncentrirana vsa svetovna konkurenca. Tako agencija izvaja vrsto aktivnosti, ki podjetja usmerjajo tudi v druga ruska mesta in regije, med drugim tudi v regijo Vladimir, ki velja za gospodarsko eno najhitreje razvijajočih se regij osrednje Ruske federacije. Podlago za te aktivnosti predstavlja decembra 2013 podpisan memorandum o gospodarskem sodelovanju med MGRT in Vlado regije Vladimir.

SPIRIT Slovenija je že v preteklih letih krepila partnerske vezi s podjetji v regijah Ruske federacije in na takšen način prispevala k večji blagovni menjavi in obojestranskim investicijam med državama. »Med Slovenijo in Rusko federacijo je prisotna tradicionalna zgodovinska, kulturna in gospodarska povezava, kar nam bistveno olajšuje krepitev skupne blagovne menjave, ki je v letu 2015 znašala milijardo evrov, obseg skupnih investicij pa je v porastu,« je uvodoma poudaril mag. Gorazd Mihelič, direktor SPIRIT Slovenija. »Kljub spremenjenim geopolitičnim svetovnim razmeram ter izdatnemu padcu rublja, slovenska podjetja še vedno izkazujejo trajnostni interes za poslovanje na tem obsežnem trgu. Klasični uvoz in izvoz so nadomestile druge oblike medsebojnega poslovanja, kar naša agencija s svojimi programskimi aktivnostmi dodatno podpira.«

Slovensko ruski poslovni forum, ki ga je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija.

Tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta je izpostavil, da je Slovenija v zadnjih dveh desetletjih z Rusko federacijo uspela zgraditi tesne vezi na številnih področjih in v različnih regijah, ki jih bo treba krepiti tudi v prihodnje, tako na političnem, kot gospodarskem področju, pa tudi kulturnem in športnem. Med državama vlada prijateljsko vzdušje in izjemen medsebojni interes za gospodarsko sodelovanje, kar je odličen temelj za poglobitev medregionalnega gospodarskega sodelovanja med državama, je še dejal.