Skip to main content

Pod okriljem SPIRIT Slovenija pri nas delegacija predstavnikov Vlade mesta Ningbo

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija se je 3. marca 2017 na delovnem obisku v naši državi mudilo šest predstavnikov delegacije iz Vlade Ningbo. Namen obiska je bila priprava aktivnosti za učinkovito udeležbo Slovenije na Ningbo Expo 2017, ki bo potekal med 9. in 12. junijem 2017.

Člani delegacije so v okviru obiska imeli operativni sestanek na SPIRIT Slovenija, sledilo je delovno srečanje v Državnem svetu Republike Slovenije, v nadaljevanju dneva pa so obiskali še Vinakras Sežana, saj jih je zanimala degustacija vina teran.

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija se je 3. marca 2017 na delovnem obisku v naši državi mudilo šest predstavnikov delegacije iz Vlade Ningbo. Namen obiska je bila priprava aktivnosti za učinkovito udeležbo Slovenije na Ningbo Expo 2017, ki bo potekal med 9. in 12. junijem 2017.

Vodja delegacije gospod Zhan Yan je izpostavil pomen spodbujanja trgovine in tujih investicij z državami CEE (16) regije prav preko mesta Ningbo, saj je kitajska vlada to mesto določila za pospeševalni center za povečanje trgovine in tujih investicij z državam regije CEE (16). Mesto Ningbo ima namreč strategijo razvoja nove industrije do leta 2025, zato izjemno ceni Slovenijo kot eno od najbolj razvitih držav skupine 16 regije CEE, katere gospodarstvo temelji na inovativnosti in visoki tehnologiji, njeni produkti in storitve pa vsebujejo visoko dodano vrednost in jih kupujejo zahtevni kupci na globalnem svetovnem trgu. Vodilna industrija mesta Ningbo je avtomobilska in kovinsko predelovalna industrija, zato želijo okrepiti sodelovanje s slovenskimi podjetji prav na tem področju. Potrebujejo svoje lastne izboljšave pri pogonskih delih, dodatno pa jih zanima elektrifikacija kitajske avtomobilske industrije skupaj s slovenskimi podjetji. Prav zato bodo v prihodnje okrepili sodelovanje s slovenskimi inženirji, ki bodo pripravljeni sodelovati z Vlado Ningbo.

Na obisku v Vinakras Sežana.

Pod okriljem Državnega sveta RS deluje Inženirska zbornica, v okviru katere bodo preverili interes za sodelovanje z Vlado Ningbo. Ker bo Ningbo z 8. 3. 2017 pooblaščen za prodajo prehrambnih izdelkov iz CEE (16), so izrazili interes za slovenske visoko kakovostne prehrambne izdelke kot so vino, med in mleko, ter izrazili pričakovanje, da bo Slovenija tudi v okviru svojega nacionalnega paviljona ponudila možnost promocije tovrstnih izdelkov. V znak resnega interesa in dobre volje so ponudili pripravljenost za odkup slovenskega vina za potrebe Ningbo Expo 2017 kot konferenčnega vina Vlade Ningbo.

Predstavniki delegacije iz Ningbo so izpostavili pomen subvencij, ki jih dajejo kitajskim kupcem in podjetjem, ki kupujejo proizvode in storitve iz regije CEE. Pomen subvencij je tako kratkoročen kakor dolgoročen, saj želijo z njimi pritegniti čim več podjetji iz CEE regije, kakor tudi okrepiti prisotnost le teh na Kitajskem skupaj s kitajskimi podjetji zaradi skupnega razvoja v prihodnje 

Slovenija se je lani na Ningbo Expo izjemno uspešno predstavila z nacionalnim paviljonom pod prepoznavno blagovno znamko »Slovenia – Your Hi-Tech – Innovative – Winter Sport Partner.« Predstavniki Vlade Ningbo so  izpostavili, da so Slovenijo zaznali kot edino alpsko državo v regiji CEE (16), ki je izjemno uspešna država na področju zimskih športov, zato ocenjujejo, da bi lahko v prihodnje prišlo do konkretnih povezav med kitajskimi in slovenskimi podjetji ravno zaradi skupnega razvoja zimske športne infrastrukture. Še posebej vidijo možnosti za skupni razvoj hokeja, saj je Slovenija ena od dvanajstih držav, ki so se uvrstile na zimske olimpijske igre. Ker je predsednik Državnega sveta RS mag. Mitja Bervar izrazil interes, da bi letošnji Ningbo Expo 2017  obiskal skupaj z gospodarstveniki, je Vlada Ningbo to namero opredelila kot izjemno podporo krepitvi slovensko – kitajskih gospodarskih odnosov, ki bi se letos lahko manifestirali tudi v obliki priprave konkretnih memorandumov o sodelovanju med podjetji iz obeh držav ali morda celo s podpisom konkretnih poslovnih pogodb.