Skip to main content

Slovenia Wood Showroom Zagreb: Slovensko sodobno oblikovanje v lesu na ogled hrvaški javnosti

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Z včerajšnjo svečano otvoritvijo se je v Hiši arhitekture ORIS v Zagrebu uradno pričel Slovenia Wood Showroom Zagreb, ki bo hrvaški javnosti do 25. februarja 2017 predstavljal izbrano sodobno slovensko oblikovanje v lesu. V tem času se bo zvrstilo več poslovnih dogodkov, med drugim tudi okrogla miza, poslovna srečanja med slovenskimi in hrvaškimi podjetji ter individualne predstavitve nekaterih slovenskih podjetij, vzporedno pa bo potekala razstava »Les25 – izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu«. Slovenia Wood Showroom Zagreb je namenjen krepitvi prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov na hrvaškem trgu ter odpiranju vrat novim poslovnim priložnostim podjetjem obeh držav.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je že pred leti pričela z usmerjeno in sistematično iniciativo za večjo porabo lesa in ustvarjanje trga za lesne proizvode in storitve tako doma kot v tujini. Na podlagi pozitivnih izkušenj z organizacijo in izpeljavo slovenskega nastopa na svetovni razstavi EXPO Milano 2015 ter uspešno izvedenih številnih Dnevov dobaviteljev in skupinskih sejemskih nastopov na sejmih v tujini je lani pripravila uspešen pilotni koncept Slovenia Design Showrooma v Milanu, ki ga je letos nadgradila s Showroomom v Zagrebu in Milanu.

Na včerajšnji večerni otvoritvi razstave v Zagrebu, ki se jo je udeležilo več kot 80 povabljenih gostov, so udeležence uvodoma pozdravili veleposlanica RS Nj. Eksc. Dr. Smiljana Knez, mag. Gorazd Mihelič, direktor SPIRIT Slovenija, Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na MGRT in Mario Antunić, državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo, podjetništvo in obrt. Strinjali so se, da je Slovenija danes tudi na področju oblikovanja pomemben inovativni del evropskih in svetovnih ustvarjalnih tokov. Kljub geografski majhnosti deluje globalno, kar ne nazadnje potrjuje tudi vrsta nagrad in priznanj, ki so jih prejeli nekateri predstavljeni izdelki.

Izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu Les25 sta ob lanski 25. obletnici državnosti pripravila avtorica razstave dr. Barbara Predan in oblikovalec Ranko Novak. Na razstavi so na ogled raznolika dela 16 slovenskih oblikovalcev različnih generacij, ki so nastala v zadnjih petih letih iz lesa ali lesnega derivata in jih odlikuje smiselna izbira materiala, konstrukcijska dovršenost in zavest o pomenu funkcionalnosti oblike: SoNo Arhitekti: slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Milano 2015, OFIS arhitekti: Bivak pod Skuto, Studio Miklavc: mobilna informacijska točka za Triglavski narodni park, Toni Kancilja: pohištvo Istra, Luka Bassanese: kolekcija Nika, TOK TOK: Martinova miza in Trobla, Gigodesign: otroški stol Froc, Tak kolektiv: kredenca, Tilen Sepič: svetilka Eclipse, Blaž Habjanič: Toplr – leseni obešalnik, Wilsonic Design: otroška igrača Gospod krokodil na palici, Re-generacija: prijazni sovražnik – japonski drsnik in njegova uporaba v papirništvu, Oloop: skupnostno ustvarjanje, Design Studio Mashoni: Ribrand, Rinz ROS: UNI ptičja hišica, ONDU: ONDU Pinhole fotoaparati.

V času razstave bodo potekali različni poslovni dogodki. V četrtek, 16. februarja 2017, bo okrogla miza »Slovenska arhitektura in oblikovanje v lesu – priložnosti za opremljanje turističnih objektov in energetsko prenovo javnih stavb«. V četrtek, 23. februarja 2017 se bodo odvijala poslovna srečanja slovenskih in hrvaških podjetij na temo »Gradnja in opremljanje hrvaških turističnih objektov ter energetsko prenovo javnih stavb«. Poleg tega so predvidene še individualne predstavitve slovenskih podjetij, in sicer: 17. 2. Alpod, 18. 2. Donar, 21. 2. Murales, 22. 2. RIKO Hiše, LIP Bled in Rihter in 24. 2. Žakelj.

Več o razstavi in spremljajočih dogodkih, ki so načrtovani v času dvotedenske razstave je na naslednji povezavi

Nosilec aktivnosti in organizator razstave Les25 in spremljajočih dogodkov v Zagrebu je Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Koordinator udeležbe slovenskih razstavljavcev je Lesarski grozd. Razstava Les25 nastala na pobudo in s finančno podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.