Skip to main content

Na tretjem Gospodarsko arhitekturnem forumu o mali leseni turistični arhitekturi

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil tretji Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju male lesene turistične arhitekture. Ta namreč izkoristi genius loci posameznega kraja, z njim ne tekmuje, temveč ga poudarja. Je zdrava, topla in privlačna arhitektura, ki je usmerjena v prihodnost, je bilo med drugim slišati na dogodku.

 

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil tretji Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju male lesene turistične arhitekture.

Na prvem Gospodarsko arhitekturnem forumu je beseda tekla o inovativnih pristopih k oblikovanju in gradnji lesenih hiš, dogodek pa je popestrila tudi razstava in podelitev nagrad Hiše sveta 2016, medtem ko je bil drugi tovrstni dogodek osredotočen na lesene interierje in oblikovanje prostorov kot izraz arhitekture v malem. Na tretjem so bili predstavljeni izbrani primeri male turistične arhitekture iz tujine, ki so postali inovativne in trajnostno usmerjene butične turistične destinacije.

Inovativni turistični objekt Elgtårn, postavljen na vzhodu Norveške, v mestu Espedalen, 70 kilometrov severozahodno od Lillehammerja.

Norveški arhitekt Sam Hughes iz biroja RAM arkitektur je predstavil inovativni turistični objekt Elgtårn. Leseno stekleni objekt je postavljen na vzhodu Norveške, v mestu Espedalen, 70 kilometrov severozahodno od Lillehammerja. V višino meri 12 metrov, ima tri etaže, njegova posebnost pa je, da lahko v prvi etaži gostje neposredno iz postelje opazujejo lose, ki se sprehajajo okoli. Njihov biro velja za enega vodilnih na Norveškem, imajo devet zaposlenih, skupinsko delo pri projektih in veliko interakcije med avtorji jim omogoča uspeh na številnih natečajih in pri pripravi projektov. Leta 2013 so pridobili tudi certifikat za projektiranje trajnostnih objektov po metodi BREEAM.

Več