Skip to main content

Delegacija iz kitajske province Jangxi na obisku na SPIRIT Slovenija

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Javno agencijo SPIRIT Slovenija je v ponedeljek, 24. oktobra 2016 obiskala 11 članska delegacija iz kitajske province Jiangxi, ki se je na povabilo Mestne občine Maribor med 22. in 24. 10. 2016 mudila v Sloveniji.

Javno agencijo SPIRIT Slovenija je v ponedeljek, 24. oktobra 2016 obiskala 11  članska delegacija iz kitajske province Jiangxi, ki se je na povabilo Mestne občine Maribor med 22. in 24. 10. 2016 mudila v Sloveniji.

Tanja Drobnič iz sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij na SPIRIT Slovenija je delegaciji predstavila ustroj in delovanje agencije ter na kratko slovensko poslovno in investicijsko okolje. Izpostavila je, da Slovenija intenzivno razvija  partnerski odnos v okviru Kontaktnega mehanizma 16 + 1, ki predstavlja investicijsko strategijo Kitajske za Centralno in Vzhodno Evropo, kjer je SPIRIT Slovenija s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pooblaščena za izvedbo aktivnosti v okviru Generalne skupščine agencij za tuje investicije in Poslovnega sveta za razvoj podjetništva. Poudarila je, da se je agencija letos skupaj z izbranimi slovenskmi podjetji na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016 v Ningbo na 150 m2 velikem nacionalnem paviljonu pod sloganom - Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner - predstavljala kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei. Predstavitev je doživela izjemen uspeh, posledično je jeseni agencija v okviru Ningbo Week in Slovenia gostila delegacijo 60 gospodarstvenikov iz mesta Ningbo.

Na delovnem sestanku sta obe strani predstavili številne priložnosti za medsebojno sodelovanje med Slovenijo in provinco, ki bo lažje steklo z nameravano vzpostavitvijo letalske povezave med Mariborom in  mestom Nanchang, ki je glavno mesto omenjene province. Omenjena povezava bo ena od prvih direktnih letalskih linij med Vzhodno Evropo in Kitajsko, ki bo služila kot most za lažjo komunikacijo in povezovanje v gospodarstvu, tehnologiji, kulturi in turizmu, je na sestanku poudaril namestnik generalnega direktorja Stalnega odbora Ljudskega kongresa province Jiangxi Hong Lihe. Predstavniki delegacije so namreč v soboto, 22. oktobra 2016, v Mariboru podpisali pismo o nameri za ustanovitev letalske povezave med mestoma Nanchang in Maribor.

Foto: SPIRIT Slovenija/LV