Skip to main content

Delovni obisk predstavnice Kaznex Invest na SPIRIT Slovenija

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V okviru 3. zasedanja Skupne slovensko-kazahstanske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki jo koordimira MZZ in je 20. in 21. oktobra 2016 potekala v Ljubljani, je v četrtek, 20. oktobra 2016 na SPIRIT Slovenija potekal delovni sestanek s predstavnico kazahstanske agencije za investicije, Kaznex Invest, gospo Dinaro Isaabekovo Kuangalijevno, glavno menedžerko službe za korporativni razvoj tej agenciji.

delovni obisk predstavnice Kaznex Invest na SPIRIT Slovenija

Tanja Drobnič s sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij na SPIRIT Slovenija je uvodoma predstavila javno agencijo SPIRIT Slovenija in način njenega delovanja, v nadaljevanju pa predstavila poslovno in investicijsko okolje Slovenije.

Predvidoma naslednje leto naj bi podpisali MoU o sodelovanju med SPIRIT Slovenija in Kaznex Invest, v času obiska slovenskega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Kazahstanu. Izpostavila je, da je zaupanje med slovenskimi in kazahstanskimi podjetji osnova za povečanje blagovne menjave in investicij med državama, zato si bo SPIRIT Slovenija prizadevala, da bo skupaj s Kaznex Invest pripravila ustrezno platformo za večje zaupanje med podjetji obeh držav, saj Slovenija in Kazahstan še nimata podpisanega sporazuma o medsebojni zaščiti investicij.

V nadaljevanju je Dinara Issabekova Kuangalijevna predstavila ustroj Kaznex Invest ter kazahstansko poslovno in investicijsko okolje. Kot glavno konkurenčno prednost Kazahstana je navedla geografski položaj države, saj se pri njih križajo vse poti od Rusije do Evropske Unije in predstavljajo del »nove svilne poti«, ki jo gradi Kitajska po kopnem, morju in zraku.

Obe strani sta izrazili zadovoljstvo nad delovnim sestankom in izrazili pripravljenost za vzpostavitev plodnega sodelovanja, ki bo v korist tako slovenskim kot tudi kazahstanskim podjetjem pri njihovih skupnih podvigih.

Foto: SPIRIT Slovenija/LV