Skip to main content

O TCM tudi na dogodku En.management & En.občina

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Včeraj je v Kristalni palači potekala konferenca En.management&En.občina, ki je namenjena k spodbujanju, informiranju in ozaveščanju lokalnih skupnosti o pomenu učinkovite rabe energije. Udeleženci so na njej lahko spoznali tudi Program spodbujanja inovativnih ukrepov za oživljanje podjetništva v mestnih jedrih, ki ga v letošnjem letu izvaja Javna agencija SPIRIT Slovenija.

O TCM tudi na dogodku En.management & En.občina

»Na agenciji smo lokalni izziv oživitve in upravljanja mestnih središč spravili na nacionalno raven, predvsem pa si želimo občinam konkretno priskočiti na pomoč. Tudi zato, da občine naše usmeritve ne bi vzele kot obveze, pač pa kot nekaj zelo konstruktivnega in z željo doseči skupaj več, smo se odločili, da program menedžmenta mestnih središč izpeljemo na bolj 'mehak' način, to je skozi organizacijo regionalnih delavnic in s sodelovanjem na dogodkih kot je ta konferenca,« je povedala Aleša Kavčič, vodja omenjenega programa na SPIRIT Slovenija.

V programu agencije so zajeta vsa ključna področja, ki  jih mora upoštevati vsak uspešen model TCM (Town Centre Management - Management mestnih središč). V slovenskih občinah je veliko primerov dobrih praks novega pristopa k oživljanju mestnih jeder. Agencija želi spodbuditi vse občine k vključevanju pomena energetske učinkovitosti in upravljanja v obstoječe in nove modele TCM.

Jana Tolja iz Mestne občine Koper je predstavila njihov nagrajeni model TCM , ki vključuje tudi energetiko in mobilnost v mestnem jedru. Na okrogli mizi v nadaljevanju je potekala debata o razvoju in sinergiji usposabljanja energetskih managerjev in managerjev mestnih središč  ter vključenost občin v TCM modele.

V okviru dogodka pa je potekala tudi podelitev nagrad natečaja En.občina 016 za energetsko najodmevnejše občine v Sloveniji, ki ga že sedmo leto zapored pripravlja Energetika.NET. Strokovno komisijo, v kateri je bil tudi predstavnik SPIRIT Slovenija, so najbolj prepričale občine Velenje, Pivka in Miren Kostanjevica.

Foto: Energetika.net