Skip to main content

Na drugem Gospodarsko arhitekturnem forumu o lesenih interierjih

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil drugi Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju lesenih interierjev.

Na prvem Gospodarsko arhitekturnem forumu je beseda tekla o inovativnih pristopih k oblikovanju in gradnji lesenih hiš, dogodek pa je popestrila tudi razstava in podelitev nagrad Hiše sveta 2016, medtem ko je bil drugi tovrstni dogodek osredotočen na lesene interierje in oblikovanje prostorov kot izraz arhitekture v malem. Na njem so izbrani tuji arhitekti predstavili projekte lesenih interierjev, s katerimi želijo ustvariti boljši svet, z manj odpadki, nižjo onesnaženostjo in večjo porabo lokalnih surovin. Med 15. in 17. uro so se uspešno odvijali individualni pogovori z gostujočimi arhitekti, avtorji projektov lesenih interierjev, kasneje pa so potekala predavanja vrhunskih tujih arhitektov.

Več kot 150 udeležencev je prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju lesenih interierjev.

Uvodoma so bile potegnjene vzporednice z razstavo Stance (Sobe) na letošnjem milanskem Triennalu, kjer bilo izpostavljeno, da je interier že od nekdaj osnovni prostor raziskovanja za vsakega arhitekta, oblikovanje interierjev pa naj bi bilo tudi ključno za uspeh italijanskega oblikovanja kot gospodarske panoge. »Interier je rezultat opazovanja, kako arhitektura neposredno vpliva na življenje ljudi. V Sloveniji, deželi lesa, ki je v zadnjih dveh desetletjih doživela popoln propad pohištvene industrije, želimo in hkrati nujno potrebujemo spodbudo za razvoj pohištvenih znamk. To spodbudo smo tokrat poiskali pri tujih strokovnjakih za lesene presežke v arhitekturi,« je dejala Eva Prelovšek Niemela, ki je vodila dogodek.

Več