Skip to main content

Predstavitev slovenskih investicijskih priložnosti v Parizu

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija mag. Gorazd Mihelič se skupaj z ministrom Zdravkom Počivalškom in predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Združenja delodajalcev Slovenije udeležuje investicijske konference v Parizu, ki jo je pripravilo francosko združenje delodajalcev MEDEF.

Člani delegacije bodo udeležencem predstavili povsem konkretne investicijske priložnosti v Sloveniji. Zainteresirani potencialni investitorji bodo v okviru konference lahko opravili že tudi povsem konkretne pogovore s predstavniki iz Slovenije. Tovrstna predstavitev investicijskih priložnosti je sicer šele prva - po Franciji namreč sledijo podobni nastopi tudi v drugih državah, kjer bodo predstavniki Slovenije nastopili kot udeleženci na različnih srečanjih.

"Francija je peti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Lani je blagovna menjava med državama dosegla za preko dve milijardi evrov. Storitvena menjava pa za dobrih 329 milijonov evrov. Podjetja iz Slovenije so lani v Francijo izvozila za okoli 1,18 milijard evrov blaga. Hkrati pa so podjetja iz Francije sedmi najbomembnejši investitorji v slovensko gospodarstvo. Lani so podjetja vložila za okoli 634 milijonov evrov naložb," poudarja minister Počivalšek ob začetku investicijske konference.

MEDEF (Le Mouvement des entreprises de France) je francosko združenje delodajalcev, ki predstavlja največje združenje podjetij v Franciji. MEDEF in Slovenija izredno aktivno sodelujeta preko vladnih-gospodarskih obiskov na najvišji ravni. Združenje MEDEF povezuje krovne francoske korporacije v njihovih investicijskih prizadevanjih v tujini. Vsako leto organizira približno 140 globalnih srečanj, od tega jih je okoli 115 v Franciji, kjer so prisotni tudi visoki državni predstavniki. Ta srečanja omogočajo podjetnikom, da poslujejo po vsem svetu, iščejo nove partnerje in podjetja.