Skip to main content

Kitajska delegacija obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in obetaven

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Tretji dan obiska Sloveniji je gospodarska delegacija iz kitajskega Ningbo obiskala Maribor, kjer jih je sprejel župan Andrej Fištravec. Kasneje so obiskali Poslovno cono Tezno in podjetje Tam Europe, popoldanski del obiska pa izkoristili za mreženje in iskanje poslovnih priložnosti podravskimi podjetniki. Kitajska stran je tridnevni obisk v Sloveniji ocenila kot učinkovit in poudarila, da se je zaupanje za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom na ta način še povečalo.

Kitajske gospodarstvenike je zjutraj v Mestni hiši Rotovž sprejel župan Andrej Fištravec, ki je poudaril, da gre za pomembno delegacijo, saj je Ningbo poslovno eno najhitreje razvijajočih se mest na Kitajskem. Izpostavil je, da je za Maribor ključna zgodba razvoj maribosrskega letališča, za kar potrebujejo velikega igralca, kar Kitajska nedvomno je. Na njem bi bilo po njegovih besedah potrebno spodbuditi tudi razvoj logistike, Daljni Vzhod pa je po njegovem prepričanju idealen za to kombinacijo. "Konkurenčna prednost naše regije v primerjavi z ostalo Slovenijo je tudi v tem, da imamo državne ukrepe za Maribor z okolico, kjer potencialni investitorji lahko koristijo davčne olajšave in nekatere druge ugodnosti za privabljanje investitorjev,” je dodal.

Kasneje si je delegacija ogledala tudi območje Poslovne cone Tezno in med drugim obiskala družbo TAM Europe kot primer uspešnega vlaganja kitajskega kapitala v slovensko gospodarstvo. Popoldne je v Narodnem domu v organizaciji Mariborske razvojne agencije potekala predstavitev investicijskih priložnosti Maribora, na kateri je sodelovalo okoli 25 podravskih podjetnikov iz različnih sektorjev, ki jih zanima sodelovanje s kitajskimi partnerji.

Več