Skip to main content

Slovenija korak bližje udeležbi na svetovni razstavi Expo Dubai 2020

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v okviru dvodnega delovnega obiska v Združenih arabskih emiratih (ZAE) in sestanka pri kolegu, tamkajšnjemu ministru za gospodarstvo Sultanu Al Mansooriju, podpisal tudi izjavo o nameri o udeležbi Republike Sloveniji na svetovni razstavi Expo Dubai 2020.

Obenem pa je kar nekaj predstavnikov slovenskih podjetij, ki spremljajo ministra na delovnem obisku,  v teh dneh v Dubaju opravilo že prve sestanke z organizatorjem EXPO Dubai o možnostih vključitve v projekt. Gre za prvi korak k podpisu Pogodbe o udeležbi, ki naj bi jo Republika Slovenija predvidoma podpisala v prihodnjem letu. 


Trenutni utrip v mestu Dubaj namreč že nakazuje, da se bo v letu 2020 v Dubaju zgodilo nekaj veličastnega. Svetovna razstava EXPO se bo po Milanu 2015 čez štiri leta preselila v Dubaj. Pod sloganom Connecting Minds, Creating the Future (Povezovanje idej za prihodnost) naj bi se v Dubaju predstavil praktično ves svet. Na svetovni razstavi, ki se jo je že danes prijel sloves razstava presežkov, pričakujejo v 6 mesecih - od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021 -  27 milijonov obiskovalcev iz celega sveta, kar 70 % obiskovalcev naj bi zaradi izjemne prometne povezljivosti mesta Dubaj prišlo od drugod. 


Svetovna razstava EXPO Dubai 2020 bo prvič potekala v državah MEASA (Srednji vzhod, Afrika in Južna Azija). Gre za območje, kjer živi 3,2 milijarde prebivalstva. in razstava bo po besedah organizatorja predstavljal vrata v ta del sveta.


Udeležilo se ga bo 180 držav sveta, medtem ko se je na razstavi v Milanu predstavljalo 145 držav.  "To bo nedvomno prispevalo k še boljši mednarodni prepoznavnosti naše državne znamke in krepitvi ugleda Slovenije v svetu," poudarja minister Počivalšek.

Prizorišče te razstave bo sestavljeno iz treh krakov, ki predstavljajo 3 podteme  - trajnost, mobilnost, priložnosti. Vzdolž treh krakov bodo postavljeni paviljoni držav, ki jim naj bi bila zagotovljena enaka vidljivost. Slovenija se želi predstaviti kot zelena turistična destinacija, bogata z vodnimi viri.