Skip to main content

Iskanje priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo s 50-člansko gospodarsko delegacijo, v kateri je tudi mag. Gorazd Mihelič, direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija, iskal možnosti in priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati (ZAE).


Trg ZAE je perspektivni trg za Slovenijo."Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) verjamemo, da imamo za ta trg odličen produkt – izjemno zeleno, raznoliko državo, bogato z vodami. Slovenija je z ZAE povezana preko bližnjih letališč Zagreb, Dunaj, Frankfurt in Benetk, želimo pa si neposredne povezave, ki se bo obrestovala v večjih turističnih in gospodarskih tokovih med državama," poudarja minister Počivalšek ob začetku dvodnevnega delovnega obiska v Abu Dabiju in Dubaju.

ZAE so sicer 41-ti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Lani je blagovna menjava med državama dosegla več kot 88 milijonov evrov. Pri čemer so naša podjetja na trg ZAE izvozila za dobrih 83 milijonov evrov blaga in dobrih 9 milijonov evrov storitev. Podjetja iz ZAE pa so lani v Sloveniji izvedla za 17, 5 milijona evrov investicij.

Drugi dan obiska pa bo ministra Počivalška s sodelavci v Dubaju sprejel tamkajšnji minister za gospodarstvo Sultan Al Mansoori. Ministra bosta sedla za skupno mizo tudi s petimi večjimi slovenskimi podjetji in zagnala Slovenski poslovni dan na Zbornici za trgovino v Dubaju, kjer bodo vsem potencialnim investitorjem predstavljene možnosti za naložbe v Sloveniji.

»Vlada Republike Slovenije si želi v Slovenijo privabiti več investicij. Za vlado so vse investicije pomembne, tako tuje kot domače. Tuje neposredne investicije (TNI) pa so pomemben dejavnik mednarodnega sodelovanja in gospodarske rasti. Slovensko poslovno okolje ima namreč številne prednosti. Od kvalitetne delovne sile, odličnega geostrateškega položaja, učinkovitosti ter prilagodljivosti proizvodnih podjetij, pregledne poslovne zakonodaje, do nizkega davka na dohodek pravnih oseb in številnih davčnih olajšav," dodaja minister ob prihodu v ZAE.