Skip to main content

Slovensko središče v Rio de Janeiru v času olimpijskih iger

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Med 5. in 21. avgustom bodo v brazilskem Riu de Janeiru potekale olimpijske igre, na katerih bo imela slovenska država aktivno vlogo. Olimpijski komite Slovenije je za učinkovito promocijo države in njenega gospodarstva v sodelovanju s številnimi partnerji in Javno agencijo SPIRIT Slovenija pripravil projekt SLOVENSKO SREDIŠČE, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V Slovenskem središču, ki bo v hotelu Windsor Excelsior Copacabana (Rio de Janeiro), bo organiziranih več poslovnih in družabnih dogodkov. Med poslovnimi dogodki bodo v ospredju dogodki, ki se osredotočajo na predstavitev poslovnih priložnosti za sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo, »B2B« srečanja ter dogodek na področju znanosti in inovacij, saj na tem področju državi že dobro sodelujeta.

Olimpijske igre so zgodovinsko, kulturno in športno najbolj prestižen in odmeven športni dogodek na svetu, s tem pa tudi izjemna priložnost za promocijo številnih aktivnosti, vzpostavljanje poslovnih stikov in predstavitev poslovnega okolja posamezne države. Olimpijske igre za Slovenijo poleg priložnosti za krepitev odnosov z državo gostiteljico ponujajo tudi zelo priložnost za krepitev ugleda države in državne znamke »I feel Slovenia« v svetu. Gre torej za posredno in neposredno promocijo Republike Slovenije ter njenega gospodarstva. Cilji Slovenskega središča v Braziliji so promocija države Slovenije kot celote (turizma, gospodarskega okolja, kulture, itd.), vzpostavitev poslovnih stikov z aktualnimi in morebitnimi poslovnimi partnerji iz Brazilije ter mesto združevanja za Slovence ter drugo zainteresirano javnost v Riu de Janeiru.

Brazilija je kljub padcu gospodarske rasti v zadnjih dveh letih še vedno 8. največje gospodarstvo na svetu. Blagovna menjava med Slovenijo in Brazilijo od 2010 nenehno raste, v letu 2015  pa je presegla 200 mio EUR. Ker je saldo blagovne menjave negativen, bodo tokratne olimpijske igre priložnost tudi za uravnoteženje blagovne menjave.

Posebna pozornost bo namenjena tudi predstavitvi turistične ponudbe v Sloveniji, saj bo izvedena predstavitev Slovenije kot turistične destinacije brazilskim touroperaterjem in turističnim agentom v Riu de Janeiru.

Na brazilskem trgu je Slovenija kot turistična destinacija prisotna že več let, Slovenska turistična organizacija (STO) na tem trgu nastopa v partnerskih povezavah s slovenskim turističnim gospodarstvom ter v partnerskem nastopu s Hrvaškim turističnim združenjem. V preteklih letih je STO v Braziliji izvedla že vrsto aktivnosti, s katerimi v sodelovanju z slovenskim turističnim gospodarstvom nagovarja poslovno javnost, predvsem turistične agencije in touroperaterje ter brazilske medije. S predstavitvijo Slovenije v času olimpijskih iger želijo promocijske aktivnosti še dodatno okrepiti, saj v Sloveniji pri prihodih in prenočitvah turistov iz Brazilije beležimo pozitivni trend (v preteklem letu 7,8 % rast prenočitev). Brazilski trg je v preteklem letu generiral za nekaj več kot 10.000 prihodov in 20.000 prenočitev, hkrati pa ta trg izkazuje nadaljnji potencial rasti. Največ brazilskih turistov v Sloveniji obišče Ljubljano (kar 70 % ).

Ker naj bi Slovensko središče postalo stičišče različnih stikov bo za navijače Slovenije, ki bodo v času olimpijskih iger v Riu de Janeiru, organiziranih nekaj družabnih dogodkov. Na njih bodo v ospredju športni, prijateljski in pristni odnos Slovenije do lastnih navijačev oziroma podpornikov. Vabilu za udeležbo in sodelovanje na dogodkih v Slovenskem središču so se odzvali tudi številni slovenski izseljenci in njihovi potomci v Braziliji.

Olimpijski komite Slovenije je v sodelovanju z Uradom Vlade RS za komuniciranje pripravil tudi projekt znamčenja olimpijske vasi z blagovno znamko I feel Slovenia, ki so ji dodali še Olympic team. Aktualni olimpijski slogan se tako glasi »I feel Slovenia Olympic Team«. Po odzivu obiskovalcev olimpijske vasi in tujih medijev je prepoznavnost Slovenije v olimpijski vasi med bolj izpostavljenimi.

Projekt Slovensko središče je pripravil Olimpijski komite Slovenije  v sodelovanju z Rokometno zvezo Slovenije, Veleposlaništvom RS v Braziliji, Slovensko turistično organizacijo, Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Uradom Vlade RS za komuniciranje in s podporo Turizma Ljubljana.

***

Program dogodkov v Slovenskem središču v Braziliji

Datum

Ura

Aktivnost (dogodek)

9. 8. 2016 (torek)

10:00 – 13:30

Prireditev – Znanost in inovacije: Slovenija kot vaš partner

(v prostorih Casa do Empresario, Rio de Janeiro)

21:00 – 23:00

Otvoritev Slovenskega središča in sprejem ministrice za izobraževanje, znanost in šport, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in Rokometne zveze Slovenije za poslovneže, športnike, medije, navijače in drugo zainteresirano javnost

10. 8. 2016 (sreda)

9:00 – 11:00

Poslovna prireditev »Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo« (predstavitev poslovnih priložnosti v Sloveniji in Braziliji ter okrogla miza o dobrih praksah poslovnega sodelovanja med državama)

20:30 – 22:00

Večerni sprejem predsednika OKS, veleposlanika RS in častnega konzula RS v Braziliji ter druženje za športnike, poslovno delegacijo, medije, Slovence, ki živijo v Braziliji in ostalo zainteresirano javnost

12. 8. 2016

(petek)

10:00 – 11:30

Predstavitev turističnih in poslovnih priložnosti Slovenije

13. 8. 2016

(sobota)

17:00 – 21:00

Zaključna prireditev v slovensko navijaškem središču