Skip to main content

Uspešno drugo strokovno srečanje družinskih podjetij

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Danes je v Novem mestu potekalo drugo strokovno srečanje družinskih podjetij iz serije delavnic, ki jih za družinska podjetja pripravljata Javna agencija SPIRIT Slovenija in CEED Slovenija, ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Uspešno drugo strokovno srečanje družinskih podjetij

V nabito polni dvorani GZDBK so podjetniki prisluhnili dr. Robertu Ličnu in dr. Jaki Vadnjalu, ki sta kot CEED predavatelja izpostavila številne dobre prakse, kako se lahko družinska podjetja izognejo pastem ob postavljanju nasledstva. Izkušnje iz svojih družinskih podjetij pa so na okrogli mizi podali še Ivan Kralj (Arex), dr. Boris Vodopivec (Hidex) in Jakob Žigante ( Makro5).

Dr. Robert Ličen, ki je v preteklosti vodil podjetje Akrapovič,  Steklarno Rogaška in še vrsto drugih podjetij ter bil nagrajen kot mladi manager leta in krizni manager leta, je izpostavil kako pomembno se je pravočasno posvetiti vzgoji naslednikov. V kolikor želijo potomci ostati v podjetju, je potrebno skrbno načrtovati njihov razvoj vodstvenih ter strokovnih kompetenc, v kolikor pa želijo potomci graditi samostojno kariero ali bolj strokovno pozicijo v podjetju, pa je potrebno razviti njihovo lastniško vlogo in odgovornost, saj bodo odtlej nastopali predvsem kot solastniki. V slednjem primeru mora podjetje začeti aktivno iskati profesionalnega direktorja, ki bo prevzel vodstveno funkcijo.

Družinsko podjetništvo in postavljanje nasledstva

Dr. Jaka Vadnjal, ki je bil vrsto let dekan Gea Collegea in je sedaj predsednik uprave Hranilnice LON, je izpostavil kako pomembno je da v družinskem podjetju uredimo kadriranje, zato da se ne zaposluje zgolj po načelu 'sorodstvene krvi', saj ni nujno da sorodstvo pomeni tudi nekonfliktnost, lojalnost in znanje. Prikazal je tudi primere kako podjetja včasih ustanovitelji neustrezno postavijo finančno in lastniško strukturo ter kako ne znajo pravilno prenesti lastništva in pa kako podjetjem primanjkuje jasnih pravil (recimo družinska ustava), ki so jasne in redno komunicirane med člani družine.

Nabito polna dvorana

Del srečanja, kjer so osebni izzivi družinskih podjetij prišli najbolj do izraza, in kjer se je začutila vrednost podjetniške skupnosti, ki si med sabo pomaga z direktnimi izkušnjami, rešitvami in kontakti, kot sta jo ta dan postavila CEED ter GZDBK, so bile diskusije v podjetniških skupinah. Vsak podjetnik je imel možnost izpostaviti svoj izziv ter dobiti izkušnje ter odgovore ostalih v skupini. Najbolj pogosti izzivi so bili:

-          Kako naj vzgajam otroke ter gradim njihove kompetence ter mrežo njihovih sogovornikov?

-          Koliko časa traja priprava naslednje generacije in kako premostim dvome, da »še niso pripravljeni«?

-          Kako zainteresiram otroke, da aktivno prevzamejo podjetje?

-          Kje in kako najdem dobrega zunanjega direktorja?

-          Kako motiviram vodstveni kader (družinski ali ne) za še višjo lojalnost in učinkovitost?

-          Kako vzpostaviti zaupanje v družini – in kako potem med člani družine in ostalimi zaposlenimi?

-          Kako predati lastništvo naslednikom in kako nedružinskim kadrom.

 ZAdovoljni udeleženci

Ostala srečanja bodo potekala jeseni, prvo bo 7. septembra 2016 v Murski Soboti.  

Prijave in dodatne informacije o naslednjih srečanjih: info@ceed-slovenia.org