Skip to main content

28 evropskih odposlancev na Brdu pri Kranju o najnovejših pobudah in izzivih za mala in srednja podjetja

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Danes se je na Brdu pri Kranju uspešno zaključilo srečanje 28 evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja, ki ga je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravila Evropska komisija. Na srečanju so obravnavali najnovejše pobude in izzive za mala in srednje velika podjetja ter možnosti za nadaljnje izboljšanje pogojev za njihov razvoj, obenem pa izmenjali tudi dobre prakse.

srečanje 28 evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja, ki ga je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravila Evropska komisija.

Srečanje se je pričelo včeraj z neformalnim druženjem, na katerem so se evropskim odposlancem pod geslom Moving Forwardpredstavila uspešna slovenska podjetja in najnovejše inovacije slovenskih startupov s področja mobilnosti: Pipistrelovo električno ultralahko letalo Alpha Electro, Akrapovičevi izpušni sistemi, ekološko plovilo Quadrofoil, inovativni hibrid med skirojem in kovčkom oziroma torbo Olaf Scooter, napredni simulator vožnje družbe Nervteh in električni avtobus družbe Električna vozila F.

Danes je potekal uradni del, na katerem so odposlanci obravnavali nekatere najnovejše pobude in izzive za mala in srednja podjetja. Uvodoma je udeležence nagovorila direktorica Generalnega direktorata za rast pri Evropski komisiji Irmfried Schwimann. Predstavila je trenutno delo Evropske komisije na področju ukrepov za povečanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij, ki temeljijo na desetih načelih, od podjetništva preko odzivne uprave in zmanjšanja administrativnih ovir vse do internacionalizacije. Izpostavila je, da je bil pripravljen predlog glede tako imenovanega geo-blockinga in ostalih geografsko utemeljenih omejitev, ki ovirajo spletno prodajo med državami, in kjer bi Evropska komisija želela imeti več transparentnosti. »Mala in srednje velika podjetja so zelo uspešna pri črpanju sredstev za investicije. Zato razmišljamo, kako bi v program za ta podjetja prenesli še več sredstev,« je dodala.

Več