Skip to main content

Kitajska podjetja zainteresirana za poslovne povezave s slovenskimi

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes se v Slovenijo vrača delegacija 14 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se je pod okriljem SPIRIT Slovenija med 8. in 12. junijem 2016 mudila na Kitajskem, kjer je imela naša država na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016 nacionalni paviljon. Člani delegacije so z obiskom v mestu Ningbo zadovoljni, saj so kitajska podjetja in institucije izkazala viden interes za sodelovanje s slovenskimi podjetji pri uresničevanju predstavljenih in tudi drugih investicijskih projektov.

Letošnji sejem China - CEEC Investment and Trade Expo 2016 v Ningboju je bil že drugi po vrsti, vodilna tema je bila »Poglabljanje sodelovanja in uresničevanje skupnih koristi in obojestranskih rezultatov«, na njem je bilo 282 razstavnih prostorov iz držav šestnajsterice in skoraj 260 podjetij.

Slovenski nacionalni paviljon v hali 6.

Kot smo že poročali so v okviru nacionalnega paviljona na omenjenem sejmu svoje investicijske projekte predstavljali trije konzorciji, in sicer konzorcij strokovnjakov za zimsko športno infrastrukturo, konzorcij Severne Primorske ter konzorcij Pametne rešitve oziroma Smart Solutions, ki so skupaj predstavljali šest investicijskih projektov, prisotno pa je bilo tudi podjetje Pipistrel.

SPIRIT Slovenija je nastop na tem sejmu pripravljala od januarja letos, ko je objavila povabilo slovenskim podjetjem za predstavitev njihovih investicijskih projektov na omenjenem sejmu. Agencija je vzpostavila dober partnerski odnos z Organizacijskim komitejem Expa Ningbo ter si na ta način kot edina država Osrednje in Vzhodne Evrope zagotovila umestitev na odlični lokaciji v hali 6, v katero so bile umeščene visoko tehnološke kitajske korporacije. S predstavniki sejma že potekajo pogovori za nastop na sejmu tudi v letu 2017.

V času obiska delegacije je v Ningbo potekal tudi 3. sestanek generalne skupščine agencij za tuje investicije Osrednje in Vzhodne Evrope in Kitajske, na katerem je mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija, predstavil položaj Slovenije v regiji, slovensko poslovno in investicijsko okolje ter investicijske projekte, ki jih je letos agencija predstavljala v okviru nacionalnega paviljona. 

Investicijski simpozij za države šestnajsterice, na katerem so svoje storitve za domača in tuja podjetja predstavile banke in skladi iz mesta Ningbo

Sledil je investicijski simpozij za države šestnajsterice, na katerem so svoje storitve za domača in tuja podjetja predstavile banke in skladi iz mesta Ningbo, nato je bilo s strani šestnajsterice predstavljenih 187 investicijskih projektov z različnih področij, od infrastrukture, turizma, prehrambne in farmacevtske industrije. Svoje projekte so kitajskim udeležencem predstavili tudi slovenski konzorciji, v nadaljevanju pa so sledili poslovni pogovori z zainteresiranimi kitajskimi podjetji in skladi.

Več