Skip to main content

Zimske olimpijske igre v Pekingu 2022 priložnost za slovenska podjetja

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Suzhou na Kitajskem je med 22. in 27. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma China – CEEC 16+1 potekalo srečanje predsednikov vlad Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko. Ob robu dogodka, ki je letos prvič potekal na Kitajskem, je potekal tudi 5. ekonomsko-poslovni forum predstavnikov povezave, ki sta se ga udeležila mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in Tanja Drobnič, ki na agenciji vodi aktivnosti povezane s kitajskim trgom.

 

V Suzhou na Kitajskem je med 22. in 27. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma China – CEEC 16+1 potekalo srečanje predsednikov vlad Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko. Ob robu dogodka,  ki je letos prvič potekal na Kitajskem, je potekal tudi 5. ekonomsko-poslovni forum predstavnikov povezave

Tako je 24. novembra 2015 potekal ekonomsko-poslovni forum s tremi ločenimi paneli, ki so potekali vzporedno. SPIRIT Slovenija je bila aktivno vključena v drugi panel na temo vzpostavitev in krepitev sodelovanja med industrijskimi parki. V okviru poslovnega foruma je bilo vzpostavljenih veliko poslovnih stikov, eden od teh pa trenutno vodi v potencialno investicijo kitajske gradbene korporacije China Nantong Sanijan Construction Group Co. Ltd, ki je izkazala interes za dva slovenska zimsko-športna projekta: Zimski center za vzgojo in razvoj kitajskih zimskih športnikov v Sloveniji ter gradnja največjega»indoor« smučišča v kitajskem urbanem središču Ski Tower.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je uradno vključena v dva sekretariata v okviru CM 16+1, China – CEEC, in sicer v generalno skupščino agencij za promocijo tujih investicij in poslovni svet agencij za razvoj podjetništva. Oba sekretariata vodita poljski agenciji PAIiIZ (za tuje investicije) in PARP (za podjetništvo). V okviru dogodka je 25. 11. 2015 potekalo tudi srečanje poslovnega sveta.  Udeležene agencije so ugotovile, da mora nadaljnje delo sekretariata potekati v smeri večjega konsenza med 16 državami CEEC o skupnih projektni nalogah ali v okviru posamezne industrije ali pa v korist razvoja produktov in storitev v skupnih konzorcijih. Poiskati morajo skupni interes za multilateralno sodelovanje v razmerju do Kitajske. Na drugi strani pa so kitajski strani predlagali, da bolj konkretno določi svoje zahteve do svojega lastnega udejstvovanja v posameznih projektih ali na skupni regiji. Udeležba na sestankih Poslovnega sveta naj bi bila v prihodnje bolj orientirana na interese konkretnih podjetij in na organizacijo b2b srečanj med podjetji iz 16 držav CEEC s podjetji iz Kitajske.

Več