Skip to main content

10. Slovenski forum inovacij zaprl svoja vrata

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici se je danes zaključil 10. Slovenski forum inovacij. V dveh dneh si je razstavo 45 najboljših inovacij ogledalo več kot 600 obiskovalcev, v raznoliko zasnovanem programu se je odvilo več kot 23 predavanj in okroglih miz, pred poslušalci pa se je zvrstilo več kot 40 strokovnjakov, inovatorjev, podjetnikov, predstavnikov podpornega okolja in mednarodnih organizacij.

Rdeča nit letošnjega dogodka, ki se iz razstave invencij in inovacij spreminja v mednarodno srečanje podjetnikov in investitorjev, je reinovacija, nujnost nenehnega inoviranja in prilagajanja na spremembe v okolju kot recept za dolgoročni uspeh. V tej luči je potekal bogat konferenčni program z aktualnimi vsebinami s področja podjetništva, inovativnosti in različnih razvojnih tem. Na njih je več kot 40 priznanih strokovnjakov, inovatorjev, predstavnikov podpornega okolja in mednarodnih organizacij delilo svoje poglede na ključna vprašanja, s katerimi se srečujejo inovativni posamezniki in podjetja na poti razvoja inovacije od ideje do globalnega igralca. V dveh dneh se je dogodka udeležilo več kot 600 obiskovalcev.  

Na dogodku je bilo na ogled 45 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev z različnih področij. Med najboljšimi jih je že več kot 67 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije. Po včerajšnji otvoritvi je potekala tudi razglasitev najboljših inovacij letošnjega foruma v posameznih kategorijah. Inovacija Lucky3in1 je najboljša v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov; inovacija robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij v kategoriji mikro podjetij; v kategoriji malih podjetij je najboljša inovacija Subglider ter v kategoriji srednjih in velikih podjetij razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja. Posebno priznanje za inovaciji z družbenim učinkom sta prejeli robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij in leseno okno ReWin.

Ob 10-letnici Slovenskega foruma inovacij je SPIRIT Slovenija spremenil koncept dogodka, ki je prerasel namen splošnega osveščanja slovenske javnosti o pomenu inovativnosti. V letošnjem letu dogodek postaja mednarodna prireditev z vključevanjem javnosti iz srednje in JV Evrope. Povezuje se z Coinvest Venture Days, globalnim dogodkom za prebojna tehnološka podjetja in pametni kapital, ki se ga udeležuje preko 100 mednarodnih investitorjev za hitro rast poslovanja, od mednarodnih poslovnih angelov, pospeševalnikov, družb tveganega kapitala in korporativnih investitorjev. V prihodnjih letih naj bi Slovenski forum inovacij postal ena od pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope, s tem pa prispeva k vzpostavljanju poslovnih vezi med slovenskim in tujim inovativnim potencialom.

Več informacij o samem dogodku je na voljo na spletni strani www.foruminovacij.si, kjer je na voljo tudi katalog 45 najboljših inovacij letošnjega 10. Slovenskega foruma inovacij.