Skip to main content

Razglašene najboljše inovacije 10. Slovenskega foruma inovacij

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

S slavnostno razglasitvijo najboljših inovacij uspešno zaključil prvi dan 10. Slovenskega foruma inovacij. Lucky3in1 je najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov; Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij je najboljša inovacija v kategoriji mikro podjetij; v kategoriji malih podjetij je najboljša inovacija Subglider ter v kategoriji srednjih in velikih podjetij je najboljša inovacija Razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja. Posebno priznanje za inovaciji z družbenim učinkom sta prejeli inovaciji Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij in Leseno okno ReWin.

Lucky3in1 je najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov; robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij v kategoriji mikro podjetij; v kategoriji malih podjetij je najboljša inovacija Subglider ter v kategoriji srednjih in velikih podjetij razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja. Posebno priznanje za inovaciji z družbenim učinkom sta prejeli robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij in leseno okno ReWin.

Skupno se na dogodku, ki poteka 17. in 18. novembra 2015 v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici predstavlja 45 najboljših inovacij, ki so sodelovale v okviru vseslovenskega izbora in med katerimi jih je že več kot 65 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije. Rdeča nit letošnjega dogodka, ki se iz razstave invencij in inovacij spreminja v mednarodno srečanje podjetnikov in investitorjev, je reinovacija, nujnost nenehnega inoviranja in prilagajanja na spremembe v okolju kot recept za dolgoročni uspeh. Letošnji dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja.

Mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija je v svojem uvodnem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so slovenski inovatorji Slovenski forum inovacij prepoznali kot odskočno desko za preboj njihove inovacije na slovenski, pa tudi na mednarodni trg.»V vseh teh letih se je za sodelovanje na forumu prijavilo več kot 1600 inovacij, javnosti pa se jih v obliki razstave predstavilo 460. Ta dogodek dokazuje, da smo Slovenci inovativen narod, saj slovenska podjetja in posamezniki intenzivno razmišljajo o novih izdelkih, iščejo nove priložnosti in rešitve za rast in razvoj.« Poudaril je, da SPIRIT Slovenija ponuja različne podporne ukrepe, ki spodbujajo slovenski inovativni potencial. »Naše aktivnosti so usmerjene v razvoj podpornega okolja, v katerem so uspešno pokrite vse možne situacije, v katerih se znajde ideja, in sicer od rojstva inovacije pa vse do njene internacionalizacije,« je poudaril. Sicer pa je vizija agencije SPIRIT Slovenija, da dogodek postane ena od pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope, s tem pa prispeva k vzpostavljanju poslovnih vezi med slovenskim in tujim inovativnim potencialom.

Spodbujanje podjetništva, inovacij in s tem tehnološkega razvoja, je ključni vzvod za rast produktivnosti ter posledično rast slovenskega gospodarstva in njegovo konkurenčnost, je poudaril Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. " Največja konkurenčna prednost Slovenije so ljudje, ki znajo razmišljati, so odprti in imajo ideje, jih znajo uresničevati in tudi prodati. Čas je, da tudi navzven pokažemo svoj inovacijski potencial, katerega sodeč po vsakoletnih prijavah inovacij v Sloveniji res ne manjka. Zaradi značilne velike odprtosti slovenskega gospodarstva lahko večja internacionalizacija pomembno pripomore k hitrejši rasti gospodarstva. Internacionalizacija inovativnih, drznih idej, je pomembno področje, ki ga podpiramo tudi na našem ministrstvu,« je dejal. Po njegovih besedah je bistveno, da država ustvarja pogoje za rojevanje in uresničevanje idej, kar je tudi eno izmed pomembnih področij, ki bodo sofinancirana tudi v novi finančni perspektivi.

Več