Skip to main content

SPIRIT Slovenija, MGRT in društvo Tretaroka skupaj s partnerji pripravljajo »Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem«

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in društvo Tretaroka v seriji promocijskih aktivnosti spodbujanja povezovanja gospodarstva s kreativnimi industrijami skupaj z ostalimi partnerji organizirajo dogodek Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem. Dogodek, ki bo potekal 19. in 20. novembra 2015 v Ljubljani, predstavlja tretjega v nizu Design Biotop dogodkov in se navezuje na uporabnost oblikovanja v reševanju kompleksnih problemov znotraj specifičnih okolij kot je javna uprava.

Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem po uspešno izpeljanem dogodku Design Biotop novembra 2013 ter Design Biotop Data project oktobra 2014, predstavlja tretjega v seriji dogodkov v okviru promocije kreativnosti in spodbujanja kreativnih industrij ter njihovega povezovanja z gospodarstvom in javnim sektorjem.

Namen letošnjega dogodka je reševanje konkretnih kompleksnih problemov z medsektorskim sodelovanjem ter povezovanjem različnih miselnih in sistemskih pristopov. Potekal bo pod vodstvom mednarodno priznanega finskega strokovnjaka, sistemskega oblikovalca Marca Steinberga*, in sicer v obliki multidisciplinarnih delavnic, kjer se bodo udeležencem iz javne uprave pridružili izbrani oblikovalci, kreativci, podjetniki in managerji, s katerimi se bodo v vodenem procesu lotili reševanja izzivov. Multidisciplinarna narava oblikovalskih praks omogoča sistematično reševanje problemov ter hkrati odpira prostor za razmislek o dodani vrednosti oblikovanja ter njegovih dolgoročnih vplivih na ekonomsko rast.

V Oblikovalsko inovacijskem izzivu sodelujejo štiri ministrstva (za gospodarski razvoj in tehnologijo, za izobraževanje, znanost in šolstvo, za javno upravo ter za kulturo), javna agencija SPIRIT Slovenija, Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Regionalna agencija ljubljanske urbane regije. Ti so pod mentorstvom Marca Steinberga v večmesečnem procesu izbrali in definirali vsebino izzivov, ki jih bodo sodelujoči v obliki delavnic reševali na za širšo javnost zaprtem dogodku, ki bo potekal 19. novembra 2015 med 10. in 17. uro v Kinu Šiška v Ljubljani. Dogodek »Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem« bo zaključila predstavitev rezultatov in javno predavanje mentorja delavnice Marca Steinberga, ki bo v petek 20. novembra ob 10. uri v MAO. Rezultat delavnic bo poročilo z usmeritvami in priporočili glede prihodnjih postopkov izboljšanja inovativnosti slovenske javne uprave ter pregled rezultatov. Finska je namreč država, ki je v preteklosti uspela oblikovanje integrirati v vsa področja družbe.

SPIRIT Slovenija dogodek organizira skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in društvom Tretaroka, v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo, Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter Regionalno razvojno agencijo ljubljanske urbane regije.

Več o dogodku: http://www.designbiotop.si/

Predavanje finskega strokovnjaka Marca Steinberga, ki bo v petek, 20. 11. 2015 ob 10. uri v MAO, je odprto tudi za javnost, obvezne so prijave na http://www.designbiotop.si/prijavi-se/

* Marco Steinberg je ustanovitelj finske organizacije za strateško oblikovanje Snowcone & Haystack, ki se osredotoča na pomoč pri uvajanju oblikovalskih praks v procese političnega odločanja in uvajanja inovacij. Pred tem je bil zaposlen kot direktor za strateško oblikovanje na Finskem skladu za inovativnost (Sitra), kjer je lansiral zbirko iniciativ za reševanje akutnih problemov za strateške izboljšave v javnem sektorju (znani Design Lab Helsinki). Več o predavatelju