Skip to main content

Pred vrati jubilejni 10. Slovenski forum inovacij

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Še nekaj dni nas loči do jubilejnega, 10. Slovenskega foruma inovacij, ki bo 17. in 18. novembra 2015 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja potekal v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici. Rdeča nit letošnjega dogodka, ki se iz razstave invencij in inovacij spreminja v mednarodno srečanje podjetnikov in investitorjev, je reinovacija, nujnost nenehnega inoviranja in prilagajanja na spremembe v okolju kot recept za dolgoročni uspeh.

Na dogodku bo na ogled 45 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev z različnih področij. Med najboljšimi jih je že več kot 67 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije.

V okviru dogodka bo potekal bogat konferenčni program z aktualnimi vsebinami s področja podjetništva, inovativnosti in različnih razvojnih tem. Na njih bo več kot 40 strokovnjakov, inovatorjev, predstavnikov podpornega okolja in mednarodnih organizacij delilo svoje poglede na ključna vprašanja, s katerimi se srečujejo inovativni posamezniki in podjetja na poti razvoja inovacije od ideje do globalnega igralca. Prvi dan, v torek, 17. novembra 2015, bodo med drugim govorili o tem, kako sestaviti zmagovalno moštvo, ki bo inovacijo uspešno pripeljalo na trg, pa o agilnih poslovnih modelih, ki stavijo na hitro testiranje na trgu, ter o tem, kako ustvariti produkte, ki si jih ljudje želijo, in o različnih pristopih financiranja in komercializacije produktov ter pomenu dizajna pri tem. Udeleženci pa bodo imeli priložnost slišati tudi izkušnje avtorjev nagrajenih inovacij iz preteklih let.

Tudi letos je SPIRIT Slovenija del programskih vsebin pripravila v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS). Tako bo del vsebin namenjen predstavitvi znanstvenih dosežkov s področja tehnike. Predstavitve znanstvenih dosežkov sicer potekajo že četrto leto, letos pod okriljem akcije Odlični v znanosti 2015. S tem elementom povezujemo znanstveno sfero z gospodarstvom, saj je nujno potrebno, da znanstveniki razmišljajo v smeri potreb gospodarstva.

Dogajanje prvega dne bo zaokrožila slavnostna podelitev nagrad najboljšim inovacijam 10. Slovenskega foruma inovacij, ki se bo pričela ob 17.30 uri. Priznanja bosta podeljevala Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija, in sicer v naslednjih kategorijah:

  • najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov,

  • najboljša inovacija v kategoriji mikro podjetij,

  • najboljša inovacija v kategoriji malih podjetij,

  • najboljša inovacija v kategoriji velikih in srednje velikih podjetij,

  • 2 posebni priznanji za inovacijo z družbenim učinkom.

Zmagovalna inovacija lanskega, 9. Slovenskega foruma inovacij je Brezdotična večfunkcijska kontrolna enota z možnostjo zaznavanja različnih gest podjetja Anigmoteh, d. o. o.  Druga najboljša je bila inovacija Disipativni granulirani materiali za dušenje vibracij in hrupa, ki jo je prijavila Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani. Tretje mesto med najboljšimi pa je lani pripadlo inovaciji Polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem, ki jo je prijavilo podjetje Helios TBLUS, d. o. o.

Drugi dan, v sredo 18. novembra 2015, bo program v celoti potekal v angleškem jeziku, mednarodno bodo obarvane tudi vsebine: kako globalno uveljaviti inovativni potencial Slovenije, trend podjetništva z družbenim učinkom in trajnostno rastjo, strategija za uspešen prodor na tuje trge, mehanizmi financiranja rasti podjetij in pametna specializacija.

Pomemben del Slovenskega foruma inovacij bo tudi letos poslovno stičišče, ki je namenjeno podjetnikom, poslovnežem, raziskovalcem, inovatorjem, managerjem in vsem, ki se spogledujejo s podjetniško potjo. Oba dneva bo vrsta strokovnjakov z različnih poslovnih področij na voljo za hitra poslovna srečanja (Speed Networking), prijave na hitra srečanja so obvezne, in sicer preko spletne strani Eventbrite ali mobilne aplikacije.

Obisk razstave, programa ter udeležba na poslovnih srečanjih je brezplačna.

Dodatne informacije in prijava na www.foruminovacij.si

*****