Skip to main content

Na 10. Slovenskem forumu inovacij se bo predstavilo 45 najboljših inovacij

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Javna agencija SPIRIT Slovenija je na letošnje javno povabilo k prijavi izumov, invencij in inovacij za jubilejni, 10. Slovenski forum inovacij prejela 87 prijav. Na dogodku, ki bo 17. in 18. novembra 2015 v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici, bo na ogled 45 najboljših, in sicer 33 inovativnih proizvodov in 12 inovativnih storitev.

V okviru vseslovenskega nabora inovacij, ki je potekal septembra 2015, je SPIRIT Slovenija prejela 87 prijav. Med inovacijami je bilo prijavljenih 50 proizvodov in 37 storitev. Največ prijav so oddali inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev, in sicer 34. Sledijo jim mikro, majhna in srednja podjetja s 23 prijavami, 5 prijav so oddala velika podjetja in 3 prijave razvojno-raziskovalne organizacije.

Med prijavami so bila zastopana zelo raznolika vsebinska področja: 22 inovacij s področja računalništva in informatike, 16 s področij elektrotehnike in telekomunikacij, 14 s področja strojništva, 10 s področja arhitekture in gradbeništva, 10 s področja športa in rekreacije ter 5 s področja ekologije.

Prijave je ocenjevala strokovna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 36 uglednih slovenskih strokovnjakov, ki celovito pokrivajo strokovna področja ocenjevanja. Končna ocena vsake prijave je bila sestavljena iz treh ločenih ocen, v okviru katerih so člani komisije ovrednotili tehnične, vsebinske, inovacijske in podjetniško-poslovne vidike. Ključni kriteriji ocenjevanja so bili: izvirnost ideje, stopnja novosti, tržna privlačnost, praktična in uporabna izvedljivost, stopnja izvedbe oziroma dodelanosti, ekonomski učinki in neposredni družbeni učinki.

Strokovno ocenjevalno komisijo je še posebej prepričalo 45 inovacij, ki bodo predstavljene v obliki sejemske razstave 10. Slovenskega foruma inovacij.Seznam prijavljenih inovacij je objavljen na: http://www.foruminovacij.si/sfi/seznam-inovacij/seznam-razstavljenih-inovacij

Slovenski forum inovacij (SFI) vsako leto obišče 2.000 podjetnikov, razvojnikov, raziskovalcev, inovatorjev, managerjev, predstavnikov podpornih institucij, novinarjev in tistih, ki se spogledujejo s podjetniško potjo. Ena izmed ključnih prednosti sodelovanja na dogodku je pridobivanje poslovnih stikov in mreženje. Letos Slovenski forum inovacij postaja mednarodna prireditev z vključevanjem poslovne in investicijske javnosti iz območja osrednje in jugovzhodne Evrope. Povezuje se s Coinvest Venture Days, globalnim dogodkom za prebojna tehnološka podjetja in pametni kapital. Vizija SFI je postati ena od pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope, in na ta način prispevati k vzpostavljanju poslovnih vezi med slovenskim in tujim inovativnim potencialom.

Več informacij na spletni strani www.foruminovacij.si.